Понта: Вече не искаме да ни се фиксира дата за присъединяване към Шенген

Виктор Понта

© Reuters

Виктор ПонтаРумънският премиер Виктор Понта е поискал днес от министъра на вътрешните работи Раду Строе, който ще участва в срещата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, да предаде на своите европейски колеги, че Румъния е готова за присъединяване към Шенген, но вече не иска да ѝ бъде фиксирана дата за присъединяване, съобщи БТА, позовавайки се на "Аджерпрес".


В началото на заседание на правителството днес румънският премиер каза на вътрешния министър: "Имате мандат от страна на правителството да кажете на всички наши европейски колеги, че сме перфектно подготвени за Шенген, че каквото зависеше от нас бе направено и каквото зависи от тях, да го направят когато искат. Вече не искаме дата (...) да ни се казва сега "следващия път". Когато приключат всички техни национални избори, когато приключат всички проблеми, тогава ние сме готови и влизаме в Шенген".


Формата, под която ще фигурира въпросът за присъединяване на Румъния и България към шенгенското пространство в дневния ред на заседанието утре на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, ще бъде решена на срещата на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) днес, отбелязва "Аджерпрес" и посочва, че най-вероятно ще бъде избран вариант обсъждане.
Източници от литовското председателство на ЕС отбелязват, че докато е очевидна липсата на единодушие между страните членки, няма да бъде предложено гласуване на решение. Страните, които в миналото са се противопоставяли най-категорично на присъединяването на Румъния и България, са Холандия и Германия, докато Финландия и Франция са изразявали колебания.


Заключенията от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през март тази година отбелязваха, че темата трябва да бъде подновена до края на 2013 г. с оглед определяне на следващите стъпки въз основа на подхода в два етапа (за присъединяване с въздушните и морските граници, а след това и със сухопътните. Ако на предстоящия съвет не бъде взето решение, най-вероятно въпросът ще фигурира в дневния ред на следващия съвет през март догодина, посочва агенцията.


В същото време румънският премиер оцени положително дейността на министерството на външните работи и на останалите министерства, свързана с отмяната на всички ограничения на пазара на труда в ЕС за румънските граждани от 1 януари 2014 г.


"Румънците не са граждани втора ръка, а са граждани на Европа и всички права на гражданите на Европа трябва да ги имаме и ние", подчерта Понта


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK