Британски професор: И България трябва да се погрижи за образа си пред другите

Според проф. Майкъл Холман на първо място зависи от България какъв ще е образът ѝ пред света.

© Reuters

Според проф. Майкъл Холман на първо място зависи от България какъв ще е образът ѝ пред света.Ако България иска да изглежда положително в очите на хората отвън, положителната промяна на образа трябва да се случи първо вътре в самата страна. Това заяви професор Майкъл Холман, който подчерта, че за момента за средния британец страната остава в съзнанието най-вече като мрачно и непознато място, свързвано основно с негативни тенденции.


Според британския професор, който през 1966 г. въвежда обучението по български език в "Лийдс" и е носител на орден "Стара планина", образът на България е най-вече негативен във Великобритания, като за това ключова отговорност носят и медиите. Коментарът на Холман дойде по време на кръгла маса на тема "България - Великобритания (BG-GB): Огледалният образ?", организирана от Дипломатическия институт.


Той подчерта, че концентрацията на негативни заглавия и статии, дори в сериозни, а не жълти издания, се запечатва в съзнанието на британците и това до голяма степен изгражда образа на България на Острова. Тези заглавия ще спрат към февруари следващата година, когато британският пазар вече ще е отворен и ще е ясно какви са последиците от падането на ограничението, заяви професорът.
Според проф.Холман, който е женен за българка и отдава голяма част от академичната си кариера на изследвания върху България, контактите между двете страни не са твърде големи и това пречи на по доброто познаване. По думите му може да си приема, че си спечелил битката в британска среда, когато спрат да се отнасят с теб като към "българина", а те приемат като добър специалист в областта ти. Тогава вече можеш да подходиш отново и по друг път, за да представиш и страната си, смята той.


Мартин Иванов от своя страна, който е секретар на президента Росен Плевнелиев по култура, образование и национална идентичност, представи изследване за заселилите се в България британци. Той потвърди, че част от тях са дошли в страната с големи предразсъдъци и именно отношенията и контактите между хората от двете националности са помогнали за разбиване на стереотипите и изграждане на по-добър български образ.


Според Марк Холанд, който изпълнява длъжността заместник-ръководител на британското посолство в София, връзките между българи и британци стават все повече и по-здрави. Тези отношения допълнително ще се задълбочат за престоящото съвместно председателство на ЕС на двете страни.


Поводът, Дипломатическият институт да организира кръглата маса за отношенията между България и Великобритания, е именно това, че България и Обединеното кралство са част от една "тройка" при председателството на Съвета на Европейския съюз (между юли 2017 и декември 2018 г., заедно с Естония), което означава, че трябва да се обединят около общи приоритети и цели.


Освен това през последните месеци са се натрупали много мисли и предразсъдъци, които са дали допълнителни основания за стимулиране на диалога - не толкова между властите, колкото между гражданите, активни в различни сфери.


"Ролята на дипломата е не да използва информация, базирана върху спекулации, а върху истината такава, каквато е", подчерта при откриването директорът на института Таня Михайлова. Според нея трябва да кажем с какво гордеем, и с какво не толкова, какви са предразсъдъците, които двете общества имат едно към друго, на какво се надяваме. По този начин можем продължим заедно с очакване за по-добро разбиране, коментира тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Само с козметика не става!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Вината, че не ни харесват е повече в тях, отколкото в нас. Те имат нужда от нещо, което да мразят, както ние имаме нужда, и си намираме. Не е голям проблем. Българите, които искат да се заселят там, трябва да са готови да бъдат мразени и дискриминирани. Ние постъпваме така със сирийците. Никой не иска пришълци в задния си двор (въпреки че британците нямат проблем с хора от колониите си).

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  За положителна промяна отвътре ще са необходими, като начало, няколко булдозера по украински образец!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на stutzer
  stutzer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Изглежда не сте живяли сред британци- изобщо да не ви пука - бъдете такива каквито сте - това е идентичността ви.

 5. 5 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Не бих казал че ни мразят, напоследък тона в някой медии се изостри и предполагам че ще има отражение сред простолюдието но за специалисти, хора с образование а и за самонаетите няма да има голямо отражение. Българите са повече дискрминирани в България отколкото тук където те оценят по знанията и уменията ти.

 6. 6 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Моите уважения към проф. Холман ,но България е натоварена с негативен имидж на острова още от времето на Дизраели и по-късно от чърчил. Т.е. редно е първо на острова да си почистят гардероба от скелетите.

 7. 7 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Винаги ми е било интересно как държави на по 200-300 години са успели за това минимално време да си създадат национални идентичности, които са разпознаваеми от всички по целия свят. А ние, българите, сме тук вече 1300 години, и още не можем да намерим начин да се представим пред света. В чужбина или масово не знаят какво е България, или тези, които бегло са чували за нас, ни възприемат като едно голямо нищо. Наистина е тъжно, и вината за това си е наша.

 8. 8 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#2] от "patladjan_1991":

  Типично българско, комплексарско мислене. Някой все ни мрази и ни дискриминира. Истината е, че никой не ни забелязва, защото няма за какво. Българите винаги са били комплексари и незабележими. Или както казваше един, само комунистите могат да измислят 100 000 нюанса на сивото. Ние сме просто един нюанс от сивото. И няма как да искаме от света да ни оценява по друг начин.

 9. 9 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#7] от "karen_walker":

  Просто сме бехарактерни и с манталитет на прислуга пред западните етноси.

 10. 10 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Весело

  то ако ставаше само с лъскане на образа, Хохегер щеше да е духовен водач на семейство Сергишеви, а Моника Сергишева щеше да е Майка Тереза на всички Пиари по света

  РЕФОРМИ !
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  Е па нали моника йосифова профука 1 милионче за имиджани пред европчаните.....Ся пак ли милионче ша требе да се дава....или повечко ша търсите.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Склонен съм да се съглася с мнението на Холман. Ние добре си знаем историята,традициите и т.н., но пък по света ставаме известни и с някои неща, като сканирането на кредитни карти...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 13. 13 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "anthrax":

  Не само пред "западните етноси". Прислуга сме на руснаците вече 70 години. И ни харесва.

 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  [quote#7:"karen_walker"]А ние, българите, сме тук вече 1300 години, и още не можем да намерим начин да се представим пред света.[/quote]
  Тук сме по-малко от 150 години. Пет века "присъствие" са убили всякаква държавност.

 15. 15 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#8] от "5149mich":

  Що па? Постоянно пишат по някоя статийка за нас, колко вярна, колко не, ама винаги отрицателна. Та явно ни забелязват, поне когато им трябваме за разбунване на духовете. Ти май наистина си се комплексирал, щом все сиво виждаш у 7млн души. Българите това, българите онова, комплекс за малоценност му викаха май.

 16. 16 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#8] от "5149mich":

  Ами прав си -освен да станем забележими по уникалния английски стайл по нашето море известен като балконинг.

 17. 17 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#7] от "karen_walker":

  А аз не мога да разбера, каква е тази истерия с тези измислени 1300 години история?! 1300 години история, а все още хората по тези земи не са се научили да си стоят тоалетни в къщите, а ходят в такива на двора и ползват там вестници. Много важно като сме имали история, а не можем да се научим да артикулираме вече 1300 години с перисталтиката си. А имаме претенции за други работи. Идиотщина!

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Лоши работи за България пишат в британските медии още от времето, когато армията на ген. Вазов изтрепа 70000 британски и френски войници през ПСВ, а Ататюрк ги пропиля на Галиполи. Е, ами хората си имат основание. Ама на нас пък какво ни пука?

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Прав си е професора !
  И тук заради медиите образа на Лондонския халифат е много вълнуващ като място с много интелигенция , християнки ценности и от всякъде извира аристократизъм и благородство!
  http://www.youtube.com/watch?v=mmV3x7jo_QQ

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#17:"5149mich"]А имаме претенции за други работи. Идиотщина[/quote]
  То ако погледнем от тая страна аз не уважавам никой ,който се изхожда без значение къде....освен ,ако англичаните бълват Шанел 5 отдолу,ащото отгоре съм ги виждала да бълват съвсем нелицеприятни смеси...

 21. 21 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#18] от "judjuk":

  С нещо дрого да се похвалим, освен със 70 000 трупа?

 22. 22 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#13:"karen_walker"] Прислуга сме на руснаците вече 70 години. И ни харесва. [/quote]
  Да,и там сме били на гурбет,и там сме учили във вузове,и от там булки сме водили по българско.

 23. 23 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#20] от "anthrax":

  Това че англичаните бълват нелицеприятни смеси, не ни прави нас лично пред света по различни, отколкото сме. Можеш да изредиш 1000 отвратителни английски черти, с това ти лично няма да си по-красив. А и светът не е само от англичани и българи. Това е добрата новина.

 24. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  "си спечелил битката в британска среда, когато спрат да се отнасят с теб като към "българина", а те приемат като добър специалист в областта ти. Тогава вече можеш да подходиш отново и по друг път, за да представиш и страната си, смята той."

  Точно така стоят нещата не само във Великобритания и който се вслуша в добронамерените и честни съвети на професора, ще остане приятно изненадан.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 25. 25 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  средния британец свързва бг с хубави жени, пиене до припадък на ниски цени, страхотно време и приятно прекарване

  а г.н професора женен-за-българка си е чист философ след тия изказвания как видите ли ние едва ли не сме виновни че света ни плюе. ела тука бе професоре да оцеляваш в тоя вълчи свят и после ми обясни като ти остане време да се правиш на красив за чужденците, каква е цаката

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 26. 26 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#17] от "5149mich":

  т.е. според теб, колко процента от целокупните сееммилиона българи имат тоалет в двора???

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#17] от "5149mich":

  Аз съм прост, ма като се замисля и в САЩ и в Канада например има външни тоалетни. Нещата са свързани с липсата на канализация.
  При Вас обаче липсва друго. Затова сме зле.

 28. 28 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#23] от "5149mich":

  ок. нека обобщим темата така;
  Българските ми квартиранти и делата им в Англия
  По спомените на един познат англичанин.
  Казвам се Стивън и съм от Уулвърхямптън – града и отбора. Сега ще ви разкажа за двамата си квартиранти от България. Студент съм в Бирмингам – уча корпоративно право. Работя като стажант в престижна фирма, но с майка решихме да си помагаме, като вземем наематели вкъщи. Искахме да са бели, за да не трябва да се съобразяваме с културните различия. Имаше кандидати, но се спрях на двама българи. Изглеждаха надеждни. Платиха два наема(800 паунда) с всевъзможни банкноти, монети и 17 долара по курса. Бяха облечени с маркови спортни дрехи(единия даже имаше кожено яке връз анцуга), но явно я бяха окъсали здраво. Вечерта ги поканихме да хапнат с нас. Майка беше направила любимото ми говеждо. Българите донесоха шише с бледо жълтеникава течност. Викаха му ракия, а аз отрова. Пиха и се натъпкаха здраво, искаха допълнително без срам. Майка беше много доволна, колко много са харесали гозбата и. Изпиха и всичката бира, а аз се бях запасил за седмица. С учудващо добрия си английски благодариха за вечерята, помогнаха за дигането на масата и слязоха в стаята си на долния етаж – утре били на на работа в консервната фабрика. Забравих да ви кажа имената им – Александър и Георги. После разбрах, че българите имали по две първи имена – по паспорт и такова за пред хората. Така, че моите хора всъщност се казваха Сашо и Жоро. Егати странното. Но имаха и прякори – Сашо Багажника и Жоро Бухала. Всъщност не използваха и третото си първо име, а се обръщаха един към друг с названия като: хуйо, педер, лайньо, братле, льохман... и мн. други.

  Първоначално българите бяха много тихи и някак угрижени. Виждах ги, да купуват само хляб и бульончета. Но когато взеха първата си заплата – шок, пълна промяна и го разбра целия квартал. Напиха се брутално на шантавата си музика. В неделя ни поканиха с майка на български обяд. Бяха ни предупредили да не закусваме. В 12:00 почуках на вратата им. Отвори Багажника, беше неприятно изненадан, че сме дошли навреме. Каза да си събуем обувките. Да ми нареждат да се събуя в собствения си дом, тоя е мръднал, в България по какво ходят ?! Как да е, събухме се. Тръгнахме да седнем, но се оказа, че имало задачи и за нас – ти измий онова, ти донеси това. Единия правеше салата по най-безумния начин – реже марулята на ситно и после я хвърля в купата с все изтеклата от нея вода !? Сложи вътре ряпа и краставици – лудост. После изля вътре стабилно количество олио и оцет, сложи шепа сол и разбърка. Другия беше изнесъл скара на прозореца и печеше огромни топки кайма пълна с хляб, лук и магданоз – поредното безумие. Към един часа седнахме, наляха от отвратителната си спиртна отвара. На майка много и харесваше ракия със салата. На мен не. Егати изродите, бяха толкова весели и изобщо не им пукаше от сдържаното ми поведение. Надуваха музиката, припяваха, говореха на висок глас, разсмиваха майка с просташките си истории – забавляваха се. Онова с каймата беше фантастично(забравих му името), но изядох само едно от яд. Мразех ги, някакви бедняци дошли да блъскат от другия край на света, че и ще са щастливи. Аз представителят на Британската Империя не съм щастлив, та тия източноевропейски отрепки ли ?!

  Денят на българите минаваше така: сутрин са нервни и се карат(може и да се сбият), подреждат и чистят стаята, после отиват на работа в последния момент. Връщат се вечер с огромно настроение и няколко торби ядене и както му казват „резервно пиене” – имат страх пиячката им да не свърши. Къпят се набързо, а после готвят. Всичко е организирано до секундата – по закон трябва да са седнали в девет. Веселбата почва с метъл и завършва с тяхната телевизия Планета. Филми не гледат, на игри не играят, само си говорят и се смеят на простотиите си. Идиоти, ненавиждах ги. В почивния си ден обикаляха околността с новозакупената си хладилна чанта. Прибираха се изморени, но весело пияни. Само в неделя вечер не се наливаха, а гледаха телевизия. Винаги пресичат дворната алея на диагонал – направиха пътека. Баси, за няколко метра по-малко – малоумници. От къде се бяха запознали с момичета не знам, но редовно водеха дами у нас. Я пакистанка, я украинка или полякиня. Чу*аха даже и местни.

  Англичанки представяте ли си. Аз чу*ам 2-3 пъти годишно, а тия лузъри всяка седмица, че понякога и повече. И то да беше секс или любов, а то живо е*ане(както те му викат) – девойката все едно я колят – викове, стенания, падат предмети – добре, че майка е леко глуха. После съм виждал момичето как излиза – все едно е преживяла вселенски катарзис. Оплита си краката по ши*аната им пътека, а българинът доволно си чеше корема след нея. Сядат на пейката пред нас, а от там тръгва другия с поредната си избраница. Писна ми от тия смотаняци. Те знаят ли, че англичаните сме покорили тая планета, че цял свят говори езика ни. А те нещастниците идват да ни слугуват от 60 годишната си държавица. Реших да проуча в Гугъла пропадналата им кратка история. Пак проблем – тия имали държава преди нашатаа. Пребивали авари, хазари и византийци, като на последните режели главите за чаши, поради непригодността на стъклените сервизи за транспортиране от коне. И така през вековете българите се занимавали основно с кланета, онождане и дестилация високо алкохолни продукти.

  ***

  Да си футболен фен е страхотно. Вълнението и огънят преди мач са несравними. Всякакви хора сме обединени от религията – нашия отбор. Всички сме равни пред него. Обичаш куба си до гроб – там няма развод, смърт или колебания в степените на любовта – обичаш и толкоз. Понякога ти се хлъзга мисълта: ако бях от Ман. Юнайтед(примерно), колко повече победи и успехи щях да съм преживял, вместо с Уулвс дето обикаляме дивизиите. Но това преминава светкавично, както е и дошло. Не ми пука за шибаните успехи на другите отбори, интересува ме само моя си. И така една слънчева събота паднахме като домакини от най-омразния ни враг Уест Бромич. Болката е ясно различима, от другите видове духовно страдание – просто ти е мнооого тъпо. Крив си като дрисня(чудесна българска дума). Прибрах се, а вкъщи беше странно тихо за уикенда. При българите светеше, но нямаше следа от обичайният им съботен порой. Почуках на вратата и несъзнателно си свалих маратонките. Отвори ми Георги-Жоро-Бухала-Петров-Кожухаров. Вика: „хазяин(имена не съществуват за тях), горе главата, другия път ще биете”. Седнах на дивана и се огледах – стаята беше изчистена до болница, пердетата изпрани, фугите в бокса лъснати със скъп препарат, всичко беше подредено повече от обичайното. Лигавеха се с някакво намалено вино и правеха хранителни заготовки. Утре бил мачът с големия им враг – подготвяха се. Полюбопитствах, как се казва този български отбор. Егати, носеше името на човек ?! Бързо се качих в стаята си, видях в нета кога е двубоя – щях да стискам палци за съперника им, демек(яка българска дума) да злорадствам. В неделя ме извикаха спешно на работа, но следях на живо срещата в един сайт. Отборът с име на човек загуби – просто летях, щях да размажа веселите българчета. Директно си извиках такси, нямах сили от вълнение, да чакам автобуса. 120 паунда – ебал съм ги, както казват балканците. Пристигнах, платих, слязох... чугунен студ вкамени тялото ми – българите пееха. Нямах нерви. Нахлух в стаята им, а те ликуваха. Крещях несвързано- защо мамка му се радвате дебили долни... единия спря музиката и рече: „хуй сплескан, за нас победите и тъпите футболисти нямат значение, единственото което си струва е славата, донесена от нас феновете, ние сме клуба” !! Вече нямах сили - исках да умра от срам, исках да съм силен и различен... исках да съм българин.

  Тия двамата си купиха Ауди А6 99-та производство. Задължително взели бензинова, че да и сложат газ(как тъй газ не разбрах). Беше пълен трошляк(български израз) – изпод нея течаха разнообразни течности, нямаше огледала, чистачки, ляв фар и задна броня. Колата беше преживяла и удар отпред. На българите им беше все тая – гледаха я с впечатляваща гордост. Първо я измиха – водата се смеси с автомобилните флуиди и моравата ни внезапно умря. Поканиха ме да участвам в ремонта. Умирах от кеф – бяхме нужни един на друг. Което не можахме да намерим втора употреба, залепихме или „фанахме” с тел. Никой от нас не беше квалифициран, но това за моите хора не беше проблем, а вече и за мен. Слагахме ракията на тавана и задружно се борехме с механичните предизвикателства. Когато чукът срещнеше пръста ми казвах „фак”... ако това се случеше с някой от българите, той ревеше: „майка ти тъпа да еба, да еба” и добавяше: „в гъзъ да еба” – балканците не допускаха, че може да са виновни за несполучливото си действие - чукът беше за ебане. Но тая псувня как облекчаваше само, как се свързваше с междузвездното лъчение, облекчавайки алгоритъма на човешкия дух.

  Лятото ме поканиха на гости в България. Щяхме да пътуваме с колата, която незнайно от къде вече беше оборудвана с чистачки, огледала(в различен цвят) и всичко останало. Дни наред правих планове, откъде да минем, за да разгледаме най-много забележителности. Българите обаче казаха, че нямало нищо интересно в просташки поселища, като Париж, Виена и т.н... В родината им имало къде по-знаменити места. Пътувахме общо 30 часа до селото им в България, спирахме само да отидем до тоалетна, гориво бяхме заредили в туби от някакъв албанец в Лондон. Посрещнаха ни като крале – прегръдки, целувки, сълзи в очите. Баси топлите хора – за сефте ме виждаха, а ми се радваха, все едно им бях дете. Леко ръмеше, но не успяхме да се изкъпем, защото когато в България валяло спирала водата, а когато времето било най-хубаво, спирал токът – интересно. Аномалии като тези, ми обясниха домакините, били характерни само за тази страна, единствено в Слънчевата или коя да е друга система. Примерно не желаеш да ползваш парно и си махаш радиаторите. ТЕЦ-ът обаче продължава да ти начислява всевъзможни „потребителски”(?!) такси и няма вселенска сила или Бог, който да го спре. Седнахме на дългата отрупана софра. Пуснаха музика и веселбата започна. Бях понаучил български и ми беше супер интересно да общувам с тези хора. Оказа се, че моите квартиранти имали приятелки у дома, но съществувала местна поговорка, че на пияно не се брои – няма проблем, че са чу*али в Англия.

  Същата вечер продадоха Аудито с 4 хиляди техни пари печалба. Дадоха ми хиляда, за дето съм бачкал с тях – бях толкова горд. Кръстили котарак на мое име – Стефан. Естествено не се обръщаха към него с рожденото му име, а му викаха Чефо.

  Това бяха най-хубавите две седмици в живота ми. Обиколихме всички роднини на моите, запознах се с приятелите им – навсякъде ме гледаха като принц. Срещнах и много български момичета – не са като нашите с кръгли глави и тела. Българките са слаби, с издължени лица и големи очи на сърни – няма такава красота. Осъзнах, че българин няма да стана, но исках поне да си намеря съпруга от тяхната кръв. С годините това се оказа доста трудно, но след като почти се бях преселил в България, успях. Тя се казва Вяра – типична българка – красива, остроумна и леко крива. Сега живеем в Лондон и имаме двама сина – Калоян и Симеон. Българските ми приятели още живеят при майка, но без наем. Издигнаха се в консервния бизнес и също имат деца. Щастлив съм, че ги срещнах. Когато вкъщи пускам чешмата, несъзнателно поглеждам дали навън вали... /Никола Крумов, dnes.bg

 29. 29 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#26] от "Øϰϰå Çҩßё":

  На всички българи тоалета им е на двора! Излез и се огледай около себе си.

 30. 30 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Е няма как да се съглася с някои обобщения за българите ( ТЕ са комплексари, незабележими и т.н. тинтири-минтири), не е вярно и не се оставяйте да ви дозаблуждават . 20 години в Западна Европа ме убедиха в нещо много простичко - каквато и работа да вършиш, никой не те оценява по страната от където идваш, а само по качеството на работата ти и способността ти да се вписваш в правилата и нормите им. Нито са ме мразили, нито са ме обичали на работното ми място - уважението е друга работа. Хич да не ви пука, българи, които се гласите да работите и живеете на Запад - само се иска да работиш всеотдайно и честно; другото се преодолява.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 31. 31 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#29:"5149mich"]До коментар [#26] от "Øϰϰå Çҩßё":

  На всички българи тоалета им е на двора! Излез и се огледай около себе си. [/quote]

  Бре, не знаех че от омраза ( към българите, в случая) се откачало.

  Хейтъри, внимавайте с омразата - последиците са трайни и необратими !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#7] от "karen_walker":А ние, българите, сме тук вече 1300 години, и още не можем да намерим начин да се представим пред света."

  -Колкото сме по-дълго,толкова по-негативни ставаме.
  Друг начин няма.Закривай!

 34. 34 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#29] от "5149mich":

  излязох, ама тоалетна на двора не видях. пък и живея в голям град.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 35. 35 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#29] от "5149mich":

  съдиш по себе си вероятно

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 36. 36 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "patladjan_1991":в лондон живеят над 200 националности , на кои му пука какъв си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK