Еврокомисията не е обвинявала конкретни лица или партии за спирането на евросредства (обновена)

Огнян Златев

© Красимир Юскеселиев

Огнян ЗлатевЕвропейската комисия не е обвинявала конкретни лица или политически партии във връзка с временното спиране на Оперативна програма "Околна среда". Това заяви ръководителят на Представителството на Европейската комисия за България Огнян Златев.


По думите му да се ​​твърди нещо подобно е пълно изопачаване на фактите. "Още повече че в писмото от 27 ноември, с което Комисията формално информира българските власти за прекъсването, и мерките, които трябва да се предприемат, имена не са споменати", отбелязва той.


Златев допълва, че в писмото става дума за системи, които не функционират правилно, а не за индивидуални лица. "В допълнение, позволете ми да отбележа, че проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни", подчерта той.
По-рано днес в редица медии излезе информация, че според писмото на Европейската комисия до българските власти виновно за временното спиране на средствата по "Околна среда" са трима бивши министри от кабинета "Борисов" -Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков. Вина имали още и Ивелина Василева, ресорен заместник-министър на околната среда и водите, и двама високопоставени държавни служители.


"Капитал" е единствената медиа, която е виждала писмото и в него няма нито едно споменато име. От писмото става известно, че засегнатите проекти са от 2008 г., 2009 г. и 2010 г., което както се отбелязва от Европейската комисия, е период, покриван от повече от едно правителство. В публикацията на "Капитал" не се хвърля вина върху министри и правителства, тъй като от писмото става ясно, че се говори за административни проблеми.


Освен това премиерът Пламен Орешарски заяви по-рано днес, че отговорност за проблемите с Оперативна програма "Околна среда" трябва да се търси от служителите, отговарящи за програмата.


По думите му за неупражнен достатъчен контрол отговарят министърът на околната среда и министърът, отговарящ за европейските фондове в кабинета на ГЕРБ. Премиерът уточни, че въпросните проекти са управлявани в периода 2010 – 2012 г.


От пресцентъра на Министерство на околната среда и водите съобщиха днес, че постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев е изпрати официално писмо, подписано от Валтер Дефа, генерален директор на Генерална дирекция "Регионална политика и урбанистично развитие" на Еврокомисията за преустановяване плащането на искания за междинни плащания по ОП "Околна среда".


В писмото се съобщава, че разплащанията по искания за междинни плащания по програмата ще са спрени, докато Европейската комисия не получи увереност, че българските институции са предприели описаните в писмото корективни мерки.


Решението и последвалото писмо са в резултат на констатациите на одит, който дефинира недостатъци на системата за управление и контрол на програмата. Констатира се, че Управляващият орган не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите, установени по време на одита.


От министерството на околната среда съобщиха, че ще работят с министерството на финансите и с
вицепремиера по еврофондовете по съгласуването на обща програма за действие, която да гарантира най-бързо изпълнение на изискванията, ефективно подобрение на работата и успешно завършване на проектите, подкрепени от ОП "Околна среда".

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Партии , шайки и банди поне няма ли да споменат , че европейците не ги познават като нас?

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 2. 2 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Опаааааа! Пак излъгал орешарски... Ех тези лоши европейци, и тях Шорош ги е купил да саботират дейността на най-силното правителство в България.
  ""В допълнение, позволете ми да отбележа, че проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни", подчерта Златев."
  .........
  "Премиерът уточни, че въпросните проекти са управлявани в периода 2010 – 2012 г."

 3. 3 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално
 4. 4 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 579 Неутрално

  На мен ми се струва, че всички, управлявали ни от датата на членство (1 януари 2007.) са отговорни за този конкретно проблем. Включително сегашните (тоест същите като онези от 2007г.). Оттам нататък те да си прехвърлят горещия картоф колкото си искат. Не съм склонен да повярвам нито на едните, нито на вторите, пък камо ли на третите и четвъртите.

 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1332 Весело

  Чудесен нов повод за Боце и Сергей пак да си премерят пиш..., пардон, проектите по ОП "Околна среда".

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Абе, не разбраха ли тези несретници, че ако слагаш свои думи в устата на ЕК или пък цитираш неточно, коригират те тутакси?!? Не е трудно за проумяване.

  Свобода за Надежда Савченко!
 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  Дипломатичният тон на брюкселските чиновници - основен виновник за злоупотребите в България!

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Весело

  Знаех си аз че всички са невинни.Просто грешка на растежа.

 9. 9 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#4:"laveol"]На мен ми се струва, че всички, управлявали ни от датата на членство (1 януари 2007.) са отговорни за този конкретно проблем.[/quote]
  Отговорни за проблемите ни са управниците и преди членството в ЕС.
  А кой е отговорен, че са такива управниците ни

 10. 10 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако искаха наистина да спре корупцията в БГ, отдавна щяха да говорят с факти и имена.
  Така както си е сега ги устройва чудесно.

 11. 11 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "В допълнение, позволете ми да отбележа, че проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни", подчерта той."

  айде стига вече с недомлъвки.
  щом като става въпрос за 2008, 2009, 2010 значи говорим за 2 правителства. и евентуално за 2-ма или 3-ма министри. и 2-3 или повече директори на агенции

  вадим им имената, посочваме ги, съдим ги, ако има основание за това и подобряваме системата за контрол, за да не се допускат други отклонения, кражби, корупция и откровена некадърност в бъдеще.

  РЕФОРМИ !
 12. 12 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#10:"naka2911"]Ако искаха наистина да спре корупцията в БГ, отдавна щяха да говорят с факти и имена. [/quote]

  За да ревне цялото ни патриотарско войнство: Колонизаторите ни се бъркат във вътрешните работи!!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 13. 13 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Европа спира парите по „Околна среда“ заради ГЕРБ

  Отговорни за замразяването на финансирането по ОП "Околна среда" са трима бивши министри от правителството на Бойко Борисов -Томислав Дончев - министър по европейските фондове, сега депутат от ГЕРБ, Нона Караджова - министър на околната среда и водите, Симеон Дянков – вицепремиер и министър на финансите.

  Това предаде БГНЕС.

  Вина имат още и Ивелина Василева – ресорен заместник-министър на околната среда и водите, и двама високопоставени държавни служители : Малина Крумова – ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и Добринка Михайлова – ръководител на звено "Одит на средствата от ЕС" в МФ.

  Това става ясно от писмо на Европейската комисия, в което се посочват мотивите за предприетите от Брюксел действия.

  Писмото потвърждава, че временното спиране на плащанията по ОП "Околна среда" е заради продължилото почти 3 години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата от 2011 година, в които се настоява за налагането на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС.

  Бившите министри Томислав Дончев, Нона Караджова, заместник-министърът Ивелина Василева, както и Малина Крумова и Добринка Михайлова отказали да наложат исканите корекции от Европейската сметна палата, независимо, че за това има настояване в три писма – от 9 октомври 2012 г., от 9 ноември 2012 г. и от 13 февруари 2013 г.

  В писмото на ЕК се посочва, че европейски одитори са проверили четири проекта, финансирани по ОПОС и са установили следните пет нарушения:

  налагане на недостатъчни финансови корекции заради установено смесване на критерии; недостатъчно дълги уведомителни срокове за подаване на оферти; дискриминация на база членство в Българската търговско-промишлена палата; неравнопоставено третиране на кандидатите по време на етапа на подбор; нередовно удължаване на крайния срок на подаване на оферти.

  В писмото на ЕК се изисква от Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" , ръководен от Малина Крумова, заместник-министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков, да засили контролните си системи и да подобри указанията, давани на бенефициентите, за да не се допускат отново подобни грешки.

  От Управляващия орган на ОП "Околна среда" се очаква още да провери наново или цялата програма за всички обществени поръчки по нея, или представителна извадка от всички разходи, изпратени за плащане на комисията в периода 2010 г. - 2013 г., т.е. извършени при управлението на правителството на ГЕРБ.

  От звено "Одит на средствата от ЕС" към Министерството на финансите се изисква да преразгледат своите одити върху направените разходи, декларирани пред Европейската комисия през 2012 г., т.е. при управлението на Борисов.

  В писмото до българските власти те изискват Управляващия орган на ОПОС и звено ОСЕС към МФ да изменят процедурите си съгласно изискванията на Европейската комисия, нещо, което не е било извършено в периода 2011-февруари 2013 година, въпреки писмата изпращани до правителството на ГЕРБ.

  От кабинета на вицепремиера по европейските фондове Зинаида Златанова са потвърдили за БГНЕС наличието на писмо от Европейската комисия, но отказаха да коментират неговото съдържание, с мотива, че това е служебна кореспонденция и мястото й не е в медиите.

  От кабинета на вицепремиера припомниха, че именно Златанова е алармирала първа за очакваното замразяване на средствата по ОП "Околна среда" и още преди месец е разпоредила предприемането на спешни мерки, които да осигурят възстановявания на плащанията в най-кратки срокове,

  добавя агенцията.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Какво пък е направил тоя Златев за България та си позволява да се изоква върху изявленията на великана Орешарски и ПрасПрес

 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#13] от "anthrax":

  БГНЕС обърнаха резбата много брутално. Почти като парца.., т.е., вестниците на Пеевски.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#15] от "Quo Vadis BG?":

  бгнес не ме интересуват,т.е. не убивам вестоносеца за новината която носи,а тя е от ЕК и посочва лица и партия .

 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Сламен Олигарски пак се изложи като кифладжия. Повече от ясно е че се налагат санкции за да плеснат шамар на самозабравилите се депесари и комунисти. Така че Сламенчо, колкото и да се въртиш, г.за ти все е отзад и все е ос.ан.

  Няма шики-мики.
 18. 19 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Хайде сега, Огнян Златев, който с благословията на ГЕРБ беше член на УС на БНТ, им връща услуга.
  Аман от двуличие.

 19. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Зинаида Златанова пак е излъгала-това не е новина.При ГЕРБ пуснаха спрените фондове,спрени при Тройната.Сега пак ги спират,но ГЕРб били виновни!

 20. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#11] от "Rage Against":


  [quote#11:"Rage Against"]айде стига вече с недомлъвки.
  щом като става въпрос за 2008, 2009, 2010 значи говорим за 2 правителства. и евентуално за 2-ма или 3-ма министри. и 2-3 или повече директори на агенции [/quote]Май е по-сложно.Защото самите проекти са от 2008-ма,а изпълнението им протича през следващите години.Не знам дали в 2009-та или 2010-та са могли да спрат проект без последствия-например да бъдат съдени от фирма изпълнител.

 21. 22 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Дончев, къде си?!
  Жадни сме за информация!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 22. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 718 Разстроено

  А защо!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 24 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"ivan_lozev"]"В допълнение, позволете ми да отбележа, че проектите, които нашите одитори посочиха за възможни нередности, касаят годините 2008, 2009 и 2010, така че нито една конкретна политическа партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни", подчерта Златев." [/quote]
  да де-не тази или онази,а ВСИЧКИ!! мерси много -като че ли народът не знае че всички са БАНДЮГИ и в далаверата! Велика новина,хахах......Игрички жалки да минава времето.......едните викат че другите са само гадовете,другите виксат същото за първите....

 24. 25 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Давам два дни на Брюксел да опровергае тоя наглец.

  Чугунени червени глави - не успяха да схванат,че опроверженията на всяка лъжа идват веднага.

  Не че някой тук им вярва....

 25. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Голям праз ... До сега нито аз, нито някой от познатите ми е видял поне едно евро от някакви си европейски фондове. Да ги спират - стига са хранили мафията. Га плюскаа - що не риваа

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 27 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ние знаем, че политиците ни са на махленско ниво, което няма да напуснат. Преобладават, естествено, избирателите на същото ниво. А за по-взискателните- какво? Много ще се забави еволюцията с този материал. Хем по естествен път вървят нещата надолу, хем некадърници дърпат изкуствено назад.

 27. 28 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Весело

  Еврокомисията не е обвинявала конкретни лица или партии за спирането на евросредства (обновена)
  ivanbaraban Е защо тази полемика (обновена)

 28. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  бреййй ,тъкмо комунистите са възрадваха ,че наште дошли на власт и хоп ,пак им спряха далаверката и паричките ,ам отде сега ша крадат горките ,кво ша праят гладни и несретни

 29. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#27:"Bluesky"] Много ще се забави еволюцията с този материал[/quote]Според ретрониката /има и такава наука/ еволюцията е скокообразен процес - еволюционен скок се получава само след външно въздействие = винаги е по принуда. Явно в момента мерките на ЕС не са на ново еволюционно ниво, така че да предиззвикат и еволюционен скок в "материала"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#29:"tur671"]тъкмо комунистите са възрадваха ,че наште дошли на власт и хоп ,пак им спряха далаверката и паричките ,ам отде сега ша крадат горките ,кво ша праят гладни и несретни[/quote]За крадците кахър да нямаш - партия и цвят нянат - вече са си се нагласили от де ша крадат. Ние ша одим гладни несретни да се скитаме ... немили , клети недраги по тая пуста чужбина.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#29:"tur671"]тъкмо комунистите са възрадваха ,че наште дошли на власт и хоп ,пак им спряха далаверката и паричките ,ам отде сега ша крадат горките ,кво ша праят гладни и несретни[/quote]За крадците кахър да нямаш - партия и цвят нянат - вече са си се нагласили от де ша крадат. Ние ша одим гладни несретни да се скитаме ... немили , клети недраги по тая пуста чужбина.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 33 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо трябва ЕС да обвинява някого? Има работа и тя не е свършена! И, да се обвинява ГЕРБ, служебния кабинет за това е нахално! Както обясни Дончев, няма 100% усвоени средства и неусвоените се прехвърлят за следващата година! Тази власт е от май! 7 месеца! Тя има време да прецени с какви темпове върви усвояването, какви пропуски има, още повече, че е получавала писма, в които те се посочват! Нейн ангажимент и отговорност е, да отстрани проблемите и да подобри, до колкото може темпа! Даже и да има пропуски на предишните кабинети, този трябва, длъжен е да ги компенсира и да влезе в крачка, а не да сочи с пръст и да се оправдава с тях! Ако ви протече тръбопровода, ще го гледате и ще се жалите от лошо изпълнение преди вие да станете собственик, или ще го поправите? Особено, ако проблемът не е в изпълнението, а в лошото качество на тръбата, в нейната амортизация и експлоатация!

  goblenka
 33. 34 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Пролича кремълската желязната хватка. Орешарски обяви, че назованите от него министри в предишното правителство ще бъдат предадени на "съответните органи" /!?/ Или ще сигнализира "съответните органи". Много се разбърза. И сега? Ще се извини ли? Тези ги кастрят от Европа без излишна дипломатичност. Истината е, че спират парите, и ще ги спират, защото знаят с кого си имат работа. Със същите дето изобщо им спряха фондовете поради безогледно крадене. Какво прави в министерството, с толкова пари от Европа /земеделското/ един Бюрхан Абазов, например? Пак зам. министър.

 34. 35 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЕДНО ТРЯБВА ДА Е ЯСНО, ВЗЕМАТ ЛИ КОМУНИСТИТЕ ВЛАСТТА У НАС ЗАПОЧВАТ ДА ИМ СПИРАТ КРАНЧЕТО, ЗАЩОТО ТЕ СА ВЪВ ВЛАСТТА ЗА ДА СЕ ОБЛАЖАТ И С ЕВРОФОНДОВЕТЕ !!!! КОМУНИСТИТЕ МОГАТ ДА СДАДАТ ВЛАСТТА САМО АКО ГИ УДАРЯТ ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА КРАДАТ !!!! ТОГАВА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА, А ТЕ ТОВА НЕ СА ГО УЧИЛИ И МОМЕНТАЛНО ПАДАТ ОТ ВЛАСТ ЗА ДА МОЖЕ ДРУГ ДА ИЗВАДИ КАРУЦАТА ОТ БЛАТОТО !!!ЗАТОВА ДА ИМ СПИРАТ ВСИЧКИ ЕВРОФОНДОВЕ, ТЕ И БЕЗ ТОВА НЕ СТИГАТ ДО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, ЗА ДА МОГАТ СПОКОЙНО ДА ПОДАДАТ ОСТАВКА И ДА НИ ОТТЪРВАТ ОТ ПРИСЪСТВИЕТО СИ ВЪВ ВЛАСТТА !!! ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТРЕПКИ СА ВЪВ ВЛАСТТА НА ЖИВОТ И СМЪРТ !!! ТЕ СА ЖИЛАВО И БЕЗСКРУПУЛНО ПЛЕМЕ, ОТ КОЕТО ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТТЪРВЕ ЦЯЛ ВЕК, ДОКАТО ОТ ФАШИЗМА И НАЦИЗМА СЕ ОТТЪРВА ЗА 20 ГОДИНИ !!!!

 35. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Весело

  [quote#35:"mils5656"]ОТ ФАШИЗМА И НАЦИЗМА СЕ ОТТЪРВА ЗА 20 ГОДИНИ !!!![/quote]... и то благодарение на милионите комунисти на Сталин, Мао и Тито ... или това избирателно не го пише в "Гаргамунска митология"! Защо след успешно "измъкване на каруца от блато" и в Парламента не могат да влязат тия дето уж не са "отрепки"? Нещо куца в логиката.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK