Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат свободата на придвижване

Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат свободата на придвижване

© ReutersМинистрите на вътрешните работи и на правосъдието от Европейския съюз започват двудневен съвет в Брюксел. Очаква се основна тема в първия ден на съвета, когато се обсъждат въпроси от областта на вътрешните работи, да бъде желанието на някои държави членки за промяна в правилата за свободно движение в ЕС, за да се ограничи социалният туризъм, съобщи БНТ.


Министрите ще се запознаят и с това докъде е стигнало приемането на България и Румъния в Шенген, но по тази тема не се очаква развитие. В сряда вечерта беше взето решение дневният ред да бъде изменен и вместо гласуването на решение по този въпрос да бъде обсъдено състоянието на прилагането на Шенгенското споразумение от двете страни.


Все още малък брой държави се противопоставят на пълното приемане на България и Румъния в пространството, свободно от гранични проверки. За вземането на това решение е нужно единодушие от държавите членки, за да паднат всички ограничения при пътуването на българите и румънците в ЕС.
Дневният ред предвижда също разглеждането на въпроса за т.нар. социален туризъм на основата на оплакването на Австрия, Германия, Холандия и Великобритания, които през април изпратиха писмо до съвета.


В документа се посочва, че свободното движение на хора в ЕС е довело до затруднения за социалните системи на четирите посочени държави. Брюксел предложи през ноември допълнителни мерки за борба със "социалния туризъм", при който граждани на ЕС напускат родината си и се заселват в друга страна от общността, за да живеят на социални помощи. В доклад на Еврокомисията се посочва, че повечето европейци сменят държавата, в която живеят, не за да извършват измами, а за да работят.


Вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев имат днес в Брюксел срещи с представители на Европейската комисия и участват в двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде и БТА.


Предвижда се двамата да разговарят с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей. Срещата е насрочена около месец преди представянето на поредния доклад на комисията за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK