България и Румъния са внесли в Съвета на ЕС обща декларация за Шенген

България и Румъния са внесли в Съвета на ЕС обща декларация за Шенген

© ДневникБългария и Румъния са внесли на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи обща декларация, в която заявяват, че изпълняват всички условия и няма повече причини, които да задържат процеса на разширяването на Шенген. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Цветлин Йовчев, предаде БТА.


Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обаче заяви днес при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, че Румъния и България са постигнали значителен напредък в реформите, наблюдавани чрез механизма за сътрудничество и проверка, но те не са достатъчни от гледна точка на законовите условия за допускане в Шенген.


Това означава, че Берлин остава в опозиция на разширяването на пространството без граничен контрол. За да могат България и Румъния да станат част от Шенген, те трябва да получат единодушно одобрени от държавите членки. За момента Холандия поставя вето, резерви изразява и Франция.
В Брюксел Йовчев добави още, че вътрешните министри от ЕС са определили свободата на движение в Общността като основен принцип и ценност, затова не предвиждат промени в тази област. Необходими са повече усилия и сътрудничество за противодействие на измамите със социалните системи, е становището на Съвета.


Всички държави от ЕС се обединяват за единен европейски подход при решаването на проблемите от миграционния натиск с изграждането на обща система за бежанците. На заседанието Европейската комисия категорично е настояла да бъде отделено особено внимание и помощ за страните под засилен миграционен натиск.


Йовчев коментира, че тези позиции са резултат и от активната българска политика, която получава пряката подкрепа на над 10 държави от ЕС. Мнозинството в Съвета е на мнение, че България трябва да получи по-голяма помощ и незабавна подкрепа за справянето с бежанския поток.


На среща с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом вицепремиерът е получил уверението, че Брюксел ще окаже по-сериозна подкрепа за бежанците, особено през следващата година.


На среща с вътрешния министър на Франция Манюел Валс е било отчетено много високото ниво на двустранното сътрудничество в противодействието на престъпността. Дейностите в тази посока ще бъдат продължени, ще засилим изпращането на български полицейски служители във Франция, добави Йовчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK