Страните от ЕС отново не решиха за Шенген, въпросът се отлага за неопределено време

Въпросът за Шенген се отлага за неопределено време

© Асен Тонев

Въпросът за Шенген се отлага за неопределено времеСъветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи обяви вчера, че ще се върне към темата за присъединяване на Румъния и България към шенгенското пространство, тогава когато съществуват благоприятни условия, пишат днес румънските вестници, като цитират литовския министър на вътрешните работи Дайлис Алфонсас Баракаускас.


На вчерашната среща на Съвета на ЕС Румъния и България представиха съвместна декларация, в която се посочва, че няма никаква конкретна причина за отлагане на присъединяването на двете страни към Шенген, информират румънските издания, цитирани от БТА.


В края на вчерашното заседание литовският вътрешен министър посочи, че Съветът се е запознал с декларацията и ще се върне към този въпрос, без да се бави, тогава когато съществуват благоприятни условия, пише "Адевърул".
Румъния и България показаха вчера разочарованието си от невъзможността да бъде взето решение за тяхното присъединяване към Шенген. Двете страни уточниха, че са направили всички необходими за присъединяването инвестиции, редом с конкретни усилия от страна на компетентните органи и в този момент имат "високо ниво на подготовка за присъединяване".


Представителите на Букурещ и София поканиха европейските си партньори да отговорят на "легитимните очаквания" на двете страни по въпроса за членството в Шенген, пишат румънските вестници.


Изданията цитират също думите на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, че Румъния и България са постигнали напредък, но той все още не е достатъчен за присъединяване. Това означава, че Берлин остава в опозиция на разширяването на пространството без граничен контрол. За да могат България и Румъния да станат част от Шенген, те трябва да получат единодушно одобрени от държавите членки. За момента Холандия поставя вето, резерви изразява и Франция.


България и Румъния се надяваха, че ще станат част от зоната без граничен контрол още през март 2011 г. Заради негативни доклади по механизма за сътрудничество и проверка обаче пътят им към Шенген беше спрян. Най-вече Холандия, но и Германия, Франция и други държави членки не вярват, че двете най-нови членки са готови да пазят външните граници на Шенген, заради проблеми в областта на правосъдието и вътрешния ред.


Отрицателно настроените правителства в ЕС очакват положителни мониторингови доклади, които следят реформите в двете проблемни области в България и в Румъния, за да вдигнат ветото си. Следващите такива доклади ще бъдат публикувани от Европейската комисия най-вероятно в началото на 2014 г. което означава, че решението за разширяване на шенгенското пространство едва ли ще бъде взето през първата половина на следващата година.


Гърция, която ще е председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2014 г. вече обяви, че разширяването на Шенген няма да е сред приоритетите ѝ. Анализатори тогава коментираха, че заради кризата с бежанците вероятността за влизане в Шенген става все по-малка. Причината е, че за държавите от пространството е по-сигурно, ако бежанците остават в България или поне излизат оттам след проверка на документите, отколкото да получат абсолютно свободен достъп до вътрешността на Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK