Лекари в Гърция ще трябва да избират между работа в държавния и частния сектор

Лекарите от държавното здравеопазване в Гърция, които протестират от седмици, обявиха, че удължават стачката си до 13 декември.

© Reuters

Лекарите от държавното здравеопазване в Гърция, които протестират от седмици, обявиха, че удължават стачката си до 13 декември.Здравното министерство даде ултиматум на лекарите от Националната организация за здравни услуги (ЕОПИИ) да избират между държавните и частни лечебни заведения в страната, съобщи вестник "Етнос", цитиран от БТА.


Министерството е изготвило по бързата процедура законодателно решение, което гласи, че лекарите от въпросната организация ще трябва да избират между заетостта си в нея и частната клиника.


Вестник "Вима" пише, че решението е било взето през уикенда със съгласието на двете партии, участващи в правителствената коалиция. Това означава, че от 5765 лекари, които сега работят в тази организация за здравни услуги, ще останат 2821, като тяхната специалност ще бъде съвместима с новите изисквания за предоставяне на първа помощ.
Лекарите са изправени пред дилемата да избират или националната здравна система като основна заетост, или да бъдат уволнени, посочва вестник "Нафтемборики".  Лекарите от държавното здравеопазване в Гърция, които протестират от седмици, обявиха, че удължават стачката си до 13 декември.


Националната организация за здравни услуги (ЕОПИИ) е най-големият доставчик на здравни услуги в страната, а нейните лекари започнаха стачка миналия месец в знак на протест срещу орязаните от правителството разходи за здравеопазване, поискани от международните кредитори на Гърция в замяна на отпусканите на страната заеми.


В отговор на решението на профсъюза здравният министър Андонис Георгиадис заяви, че "правителството няма да позволи да бъде изнудвано от която и да е група, защитаваща лични интереси", писа вестник "Катимерини".


Медиците отхвърлиха предложението на Георгиадис за едномесечно отлагане на включването на лекарите в т.нар. схема за мобилност, която предвижда съкращения и принудителен трансфер на служители.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  И нашите работещи пенсионери трябва да избират - пенсия или заплата?

 2. 2 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В Бг се спекулира много точно с това - в държавната болница те оперира лекаря, но всичко останало прехвърля в частния си кабинет, например.
  Та по примера на Гърция и тук трябва да се замислят.

 3. 3 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Точно това се канех да напиша!Бих добавил и прогресивно подоходно облагане!Много ми е любопитно колко пенсионери с добри пенсии работят в администарацията и държавните фирми?Поне аз познавам доста случаи.Една от причината да ги държат е да подписват каквото трябва.Евентуално ако се стигне до наказателно дело докато се точи ще излезе обява в някой вестник и .................!

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Гърция пак ни изпревари!
  Не само пенсионерите,а и инвалидите също! Знам за инвалиди при това от първа група,които хем работят,хем и получават инвалидна пенсия! Докато на Запад въобще няма категоризация,но се намира работа за инвалиди.

 5. 5 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 427 Неутрално

  А нашите лекари съвсем законно цицат и от двете места .Незабавно въвеждане на ограничения в месечните доходи на доктори и зъболекари, работещи в държавни и общински болници !
  Директор - 4000 лв.,н-к отделение -3500 лв. , доктор със специалност - 1500-3000 лв., старша мед.сестра -1500 лв.

  Работа или в частна болница или в обществена такава.
  Който не му харесва и ако е учил у нас, да си получава оригинала от дипломата след 5 години трудов стаж в обществена болница и да хваща накъдето му видят очите.

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#5] от "zheravna":

  не цицат от двете места ,а ви работят на най ниските цени в света и на заплата на средна чистачка в средна фирма и тъй като държавата не се интересува от този факт ,всички лекари на частно ,с ясни цени и данъци ,а пациента ще ги плаща ,а ко иска да се лекува ,и там няма лекари ,така ,че изобщо няма проблем само държавно или частно .

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#5] от "zheravna":

  И закриване на Здравната каса. Цялата власт и отговорност да бъде в премиера и неговият здравен министър,като във всяка болница държавата да назначи свой мениджър,който да следи всяка стотинка къде отива.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Забравих най-важното! Премахване на клиничните пътеки! Тези сладки символи на абсолютната корупция! Само като чуе човек "клинична пътека" и му се заповръща...И все не стигат "пътеките",разбираш ли...

 9. 9 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#1:"dobrich"]И нашите работещи пенсионери трябва да избират - пенсия или заплата?[/quote]

  Моли се, точно в тази сфера, да ти се падне пенсионер-специалист, а не лекар-тийнейджър.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  [quote#9:"The.Teacher"] лекар-тийнейджър[/quote]

  Няма начин да има такива лекари, за специалност се учи няколко години.....

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#5] от "zheravna":

  апропо , за големите заплати на шефовете които цитираш ,не са толкова ,а 5 цифрени ,но те не работят с вас ,тоест с пациентите ,тези дето работят с пациенти вземат до 1000 ,а извън страната началната заплата е 8000 ,ха познай сега какво ще предпочетем ,просто вървят процедури за учене на език ,които рано или късно свършват ,в пред вид качествата на лекарите ни ,искам да кажа ,че само конспект по анатомия е 162 стр ,а материал десетки пъти по тежък от това да научиш англииски или немски

 12. 12 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#9] от "The.Teacher":

  Силно се раздвоявам по-казуса!Нищо лично.Но, .................форума е показателен за авторитета на гилдията!Здравеопазването плаче за реформа и тя трябва да е с първостепенен приоритет.

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#12] от "jelev_jelqzko":

  като припаднеш или силно кървиш ,повярвай ми изобщо не питаш на кого колко му е авторитета и не се обърквай ,че вече хукваме веднага да спасяваме ,като видим някой в нужда ,не ,напротив ,вече всеки се пази да не се набута именно в пред авторитета ни ,разбирай последните 4-5 години всеки лекар ,който види нуждаещ се ,просто не се намесва ,защото после нуждаещия си излива гнева върху доктора или пък роднините го бият ,дърпаме се бе ,не работим вече за авторитет ,защото навремето работехме за авторитет и плащахме от джоба си разходите да спасиме някого ,след това ни бият и ни наричат некадърници ,е вече не е така ,като си в нужда просто се спасяваш абсолютно сам ,както викат селаните от нашата община ,където няма вече нито един лекар или фелдшер ,а линейката е на 40 км ,болния го хвърляме в колата , ако стигне жив до болницата хубаво ,ако не го връщат на попа и ходжата и нещата са ясни ,те нямат мнение за авторитета на лекарите ,щото нямат такива ,лошото е ,че скоро и до болницата да стигнеш ,ще чакаш ,да дойде някой да те погледни с часове и дни .

 14. 14 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#13] от "tur671":

  Която и професия да вземем тя има тежестта на системата към която принадлежи!Геният днес е нищо без системата!А здравеопазването като система олекна.Много олекна.И когато Бг. лекар отиде в чужбина на него гледат като на абориген.И той започва от О.Сега ми отговорете кой има интерес от ситуацията?Пациентите?Лекарите?Има ли нужда от незабавна реформа?

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#14] от "jelev_jelqzko":

  симпатяго ,как гледат на лекаря в чужбина като аборигени ,като 80% от новозавършилите и 10% от нормално работещите са напускащи всяка година тази страна ,където наистина ни третират като аборигени .

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#14] от "jelev_jelqzko":

  знаеш ли кое е хубавото ,че ние не зависим вече от вас ,вие зависите от нас , а ако ни няма ,наистина не зависите вече от никого ,а нека нас ни третират като аборигени ,ама там ,а не тук ,където последния циганин се нахвърля върху нас ако не му се изпълни веднага желанието ,така че предпочитанията ни да сме аБоригени ама в Англия или германия и да започваме от 0 та ,ама с 5000 паунда месечно ,а не като сега с 20 години стаж и 750 лв заплата след данъци -апропо 300 паунда ,кое е сега аборигенското не разбрах ,ама ти нали си по интелигентен от нас ,сигурно знаеш ,пък си и много отворен .

 17. 17 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Това важи за всички професии!Но,...............програмистите започват да работят като програмисти,лекарите като санитари.Факт.И съвсем не мисля ,че лекарите са по-долно качество от другите.Просто попадате в категорията на защитените професии, а стажа Ви го приравняват на О.Да не мислите ,че мен ме боли по-малко отколкото Вас,но фактите са си факти и не бива да си затваряме очите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK