Община в Румъния, където "Шеврон" ще прави сондажи, е обявена за "специална зона"

В края на миналата седмица демонстрациите срещу добива на шистов газ в зоната бяха белязани от изблици на насилие.

© Reuters

В края на миналата седмица демонстрациите срещу добива на шистов газ в зоната бяха белязани от изблици на насилие.Ситуацията в румънския град Пунджещ (окръг Васлуй, Източна Румъния) става все по-напрегната, след като американската компания "Шеврон" обяви, че продължава работата по проучване за шистов газ в зоната, пише днес вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.


Румънската жандармерия обяви селището за "специална зона на обществена сигурност", като в района са "засилени специфичните мерки за превенция и борба с антисоциалните действия и за запазване на състоянието на спокойствие и обществен ред". "В зоната са изпратени екипи за намеса и патрули, за да се създаде климат на спокойствие и сигурност за гражданите", се посочва в съобщение на жандармерията.


Някои от противниците на метода за добив на газ чрез хидравлично разбиване отправиха апел чрез социалните мрежи за радикализиране на протестите.
В края на миналата седмица демонстрациите срещу добива на шистов газ в зоната бяха белязани от изблици на насилие. В събота сутринта оградата на периметъра на "Шеврон" бе разрушена от селяните и от протестиращи, дошли от други райони на страната.


Жандармерията се намеси със сила и задържа няколко лица, което подсили недоволството на протестиращите, обвиняващи силите на реда в злоупотреби. Полицаите пък твърдят на свой ред, че са били атакувани от селяните от Пунджещ и техните привърженици.


В събота сутринта оградата на периметъра на "Шеврон" бе разрушена от селяните и от протестиращи, дошли от други райони на страната.

© Reuters

В събота сутринта оградата на периметъра на "Шеврон" бе разрушена от селяните и от протестиращи, дошли от други райони на страната.


Лидери на протестиращите призоваха за гражданско неподчинение и посочиха, че техните протести не са насочени срещу "Шеврон", а срещу политиката на правителството, което се поддава на натиска на някои компании и подкрепя този вид експлоатация на газ въпреки доказателствата за вреда на околната среда.


Американската компания обяви, че разполага с всички необходими разрешителни за работата в Пунджещ и ще продължи дейността си въпреки натиска от страна на местното население. "Шеврон" може да потвърди, че е подновил работата в периметъра Силищя в община Пунджещ", се казва в съобщение на компанията.


Медийният съветник на "Шеврон" Ръзван Митрой обясни пред вестник "Ромъния либера", че в тази фаза използваната технология на сондиране е класическа и не включва хидравлично разбиване, срещу което протестират местните хора и екоактивистите.


Община в Румъния, където "Шеврон" ще прави сондажи, е обявена за "специална зона"

© Reuters


"Това е прост сондаж, практикуван до момента от над 20 000 сонди в Румъния, за събиране на мостри. За хидравлично разбиване имаме нужда от ново одобрение, което не сме поискали, защото няма нужда в момента", уточни Митрой. По думите му може изобщо да не се стигне до хидравлично разбиване, защото не се знае дали има достатъчно ресурси, които да си заслужават инвестицията.


Резервите на шистов газ в Румъния се изчисляват на 1.444 трилиона куб. м., което означава, че при средно годишно потребление от 14 млрд. куб. м., могат да осигурят енергийна независимост на страната за период от 100 години, се посочва в проучване на Американската енергийно-информационна администрация (EIA). Румъния заема трето място в ЕС по обем на залежите на шистов газ след Полша (4,190 трилиона куб. м.) и Франция (3,879 трилиона куб. м.).


"Шеврон" има в Румъния няколко периметъра с обща площ 9050 кв.км. в окръзите Васлуй и Констанца, напомня вестник "Гъндул".


Община в Румъния, където "Шеврон" ще прави сондажи, е обявена за "специална зона"

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK