ЕС прие първия правен инструмент за приобщаване на ромите

Въпреки че препоръката не е правно обвързваща, от държавите членки сега ще се очаква да предприемат конкретни мерки за постигането на реални подобрения в живота на ромите по места

© Цветелина Белутова, Капитал

Въпреки че препоръката не е правно обвързваща, от държавите членки сега ще се очаква да предприемат конкретни мерки за постигането на реални подобрения в живота на ромите по местаДържавите членки на Европейския съюз днес се ангажираха да изпълнят серия от препоръки на Европейската комисия за увеличаване на икономическата и социалната интеграция на ромските общности, предаде пресслужбата на институцията.


Препоръката на съвета бе одобрена единодушно на заседание на министрите по-малко от шест месеца след предложението на Брюксел. Това е първият в историята правен инструмент на равнище ЕС за приобщаване на ромите. С приемането на препоръката държавите членки се ангажираха да предприемат целенасочени действия за премахване на разликите между ромите и останалата част от населението.


"Днешното споразумение е ясен сигнал, че държавите членки са готови да работят конкретно по трудната задача на ромската интеграция. Министрите единодушно поеха ангажимент за подобряване на положението на ромските общности по места", заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.
"Ключовите инструменти за интегриране на ромите са вече в ръцете на държавите членки и е важно думите да бъдат последвани от действия. Няма да се поколебаем да напомним на страните от ЕС за техните задължения и да осигурим постигането на резултати по тях", допълни тя.


"Приемането на препоръката е важен израз на съвместния ангажимент, поет от държавите членки, за повече и по-резултатни инвестиции в човешки капитал за подобряването на условията на живот на ромите в Европа", заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.Въпреки че препоръката не е правнообвързваща, от държавите членки сега ще се очаква да предприемат конкретни мерки за постигането на реални подобрения в живота на ромите по места.

"Не можем да си позволим да не оправдаем очакванията на тези хора. Сега е моментът държавите членки да отпуснат значителни средства за съюза за периода 2014 - 2020 г., както и да предвидят национални средства за реализиране на пълния потенциал на ромските общности. Държавите членки следва да демонстрират политическа воля на всички равнища за осигуряването на резултатно усвояване на тези средства", посочи още той.


В препоръката за ефективни мерки за интегриране на ромите в държавите членки се дават конкретни насоки за подпомагане на страните от ЕС да увеличат усилията си и им се препоръчва да предприемат целенасочени действия за премахване на разликите между ромите и останалата част от населението.


Препоръката на съвета укрепва рамката на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите, която бе договорена от всички държави членки през 2011 г., като определя условията за ефективното приобщаване на ромското население в държавите членки.Доклад на Брюксел от юни показа, че е необходимо страните от ЕС да постигнат по-добри резултати при изпълнението на националните си стратегии за интегриране на ромите. През пролетта на 2014 г. еврокомисията отново ще докладва за постигнатия напредък.

Въз основа на докладите на Комисията за положението на ромите през последните години в препоръката се набляга на четирите области, в които лидерите на ЕС приеха общи цели за интегрирането на ромите: достъп до образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване. От държавите членки се иска да заделят не само средства от ЕС, но и национални средства и средства от трети страни за приобщаването на ромите.


Освен това препоръката съдържа насоки, чрез които държавите членки да създадат хоризонтални политики за интегрирането на ромите, като например  съществяване на стратегиите на местно равнище, укрепване на правилата за борба с дискриминацията, придържане към подход на социални инвестиции, защита на децата и жените от ромски произход и мерки против бедността.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  АНКЕТА

  Според Вас, искат ли циганите да станат като нас?

  ДА +

  НЕ -

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Ключовите инструменти за интегриране на ромите са вече в ръцете на държавите членки и е важно думите да бъдат последвани от действия."

  Ами че то не беше ли така и досега?

 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 631 Неутрално

  На хартия на ЕС им изглежда много лесна интеграцията на ромите,но във Франция на практика само няколко хиляди роми бързо им показаха как стоят нещата!

 4. 4 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  "ЕС прие първия правен инструмент за приобщаване на ромите"

  Първият инструмент за приобщаване на ромите е лопата номер 5, драги евродепутати.
  Иначе не става.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Лесно е да приемаш инструменти за ромите, когато нямаш такива на територията си или ако имаш ги пъдиш по бързата процедура. На нас и румънците пак ще ни се завие свят от директиви и санкции, за нещо, които не можем да контролираме, като циганите.

 6. 6 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Дрън ,дрън общи приказки и пак усвояване на едни пари без резултат.

 7. 7 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Искат, но без да учат, без да работят и без да спазват минимални социални порядки.

  Иначе всяко цигане си мечтае да е българче. Разбираемо е.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 8. 8 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Освен това препоръката съдържа насоки, чрез които държавите членки да създадат хоризонтални политики за интегрирането на ромите, като например осъществяване на стратегиите на местно равнище, укрепване на правилата за борба с дискриминацията, придържане към подход на социални инвестиции, защита на децата и жените от ромски произход и мерки против бедността.

  Т.е. дискриминация на немалцинственото население и необходимост да ги издържа и да се съобразява с ноторно известните им "културни особености"...
  Мдааа, нищо ново не е за нас, да видим как ще реагират старите демокрации (Франция) към това явление

 9. 9 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 409 Неутрално
 10. 10 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#7:"dgd"]Иначе всяко цигане си мечтае да е българче[/quote]
  Аз пък си мечтая да съм циганче. Сега като българче, никой не се интересува от правата ми и добруването ми, никой не ми дава 50тачка, за да гласувам, карат ме да уча, не желаят да ми дадат общинско жилище, НПОтата не ми строят къщичка, а всички ме готвят да ида да бачкам, тъй като обществото на мен разчитало. Както го казват хамериканците, Нот кул.

 11. 11 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И за какво ни е ЕС?
  За да се приобщаваме към циганите.
  Циганизацията на България е в ход.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 12. 12 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  поредното безполезно използване на хартия

 13. 13 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Весело

  Ще ви вдигнат данъците сега , някой трябва да плати и няма да е друг освен вас. А честито!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 14. 14 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В цивилизационно отношение дистанцията между циганите и българите е същата каквато е между самите българи и западно европейци. Затова примерът им е много показателен.
  Ние искаме от циганите абсолютно същото, което европейците искат от самите нас – да работим повече, да крадем по-малко, да живеем по-чисто. Циганите реагират на тези искания по абсолютно същият начин, по който реагираме и ние. Една част разбира предимствата на по-цивилизованият живот и се опитва да живее по неговите правила. Другата съзнателно и упорито се противопоставя на промените. Третата, най-многобройната, просто върви по течението.
  А иначе отдавна се знае че в цивилизовани държави и циганите са по-цивилизовани.

 15. 15 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Защо трябва да стават те не са като нас.В рамките на закона имат право да правят всичко все пак са хора и все пак живеем в демократично общество.Ако правят нещо извън рамките на закона което е в резултат на ниското им образование си има органи които трябва да си свършат работата.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  "С приемането на препоръката държавите членки се ангажираха да предприемат целенасочени действия за премахване на разликите между ромите и останалата част от населението." - това нещо не го разбирам. Ще ги правим по-бели ли?!? Или нас си ще почерним?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Чак в последния абзац видях нещо, слабо наподобяващо конкретика:
  "Освен това препоръката съдържа насоки, чрез които държавите членки да създадат хоризонтални политики за интегрирането на ромите, като например съществяване на стратегиите на местно равнище, укрепване на правилата за борба с дискриминацията, придържане към подход на социални инвестиции, защита на децата и жените от ромски произход и мерки против бедността."
  Значи пак ще се потрошат едни пари за мерки тип "позитивна дискриминация", които всъщност задълбочават в съзнанието на малцинствените етноси убеждението, че са по-различни и привилегировани.
  Жалко, много жалко.

  Една българка
 18. 18 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 534 Весело

  Оптимисти.
  Или не знаят какво приказват.

  А ромите питахте ли ги какво мислят след като сте толкоз човеколюбиви и едни хуманисти значи ?

 19. 19 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Пусти Расате...

  Да живее България и българският народ.
 20. 20 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  това ни е бомбата заложена от комунистите при техния недоизграден и рухнал социализъм, и комунизъм.

 21. 21 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Ако за ЕС "увеличаване на икономическата и социалната интеграция на ромските общности" означава единствено "достъп до заетост (просто ей така)", "достъп до жилищно настаняване", "държавите членки да заделят не само средства от ЕС, но и значителни национални средства", "укрепване на правилата за борба с дискриминацията", "придържане към подход на социални инвестиции", "защита на децата и жените от ромски произход" и "мерки против бедността", то на мен тоя ЕС не ми трябва. Щото аз други аргументи в статията не видях.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Очаквах да видя мерките, а разбрах само, че е поето едно задължение, продължаващо ромската деката. Не видях нищо, което да даде лостове за образоване на тия хора, за включването им в трудовия пазар, за оценяване труда им еднакво с този на останалите, за премахването на гетата, или за тяхното урбанизиране... Сега тия зони, ако и многолюдни, дори не са на картите на градовете! Не видях акцент, за приучване на ромите да са отговорни към задълженията си, както са отговорни към правата си... Защо не ги видях тия неща?

  goblenka
 23. 23 Профил на Защо така?
  Защо така?
  Рейтинг: 409 Неутрално  Сега е момента да се наложат минимални критерии за интеграция ако наистина се мисли в тази посока. Получаване на помощи от ромите да ства при строго определени интеграционни правила. Например, никакви помощи ако:
  1.Не говори езика на страната в която живее и има неин паспорт и претендира да е европеиски гражданин
  2.Не посещават училище, имат повече от 5 неизвинени отсьствия и ако имат успех под 4.00
  3.Помощи за 1-во и 2-ро дете, за 3-то и всяко следващо - НЕ, да се предлагат противозачатачни решения и без оправдания "Нащто култура такова" или " Ми то стана бебето"
  4. Ако откаже 2 пьти предложена работа
  5.Ако не си плащат здравни осигуровки
  6.Ако не си плащат ток, вода, кредити, телефон, парно - законите да са еднакво строги.
  Оправданието че няамат не ги освобождава от отговорността да са граждани сьс задьлжения, не само с претенции и искане че то "Даржавата трябва да дава на нас"
  СТИГА ВЕЧЕ!!! Време е за истинска интеграция за тези които искат, които не искат - да напуснат ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK