Премиерите на Русия и Словения обсъждат "Южен поток"

Аленка Братушек

© Reuters

Аленка БратушекПремиерът на Русия Дмитрий Медведев и на Словения Аленка Братушек ще обсъдят днес подробно подготовката за за изграждането на словенския участък на газопровода "Южен поток", съобщи руската правителствена служба, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.


Аленка Братушек пристигна в Русия на двудневно работно посещение. В центъра на разговорите ще бъдат въпросите за търговско-икономическите взаимоотношения, уточни пресслужбата.


В дневния ред на визитата не е включена среща с руския президент Владимир Путин, съобщи словенският вестник "Дневник".
Желанието на руската страна да организира среща между Путин и Братушек изглежда е намаляло след съобщение на Европейската комисия от миналата седмица, че някои от междуправителствените споразумения между Русия и членки на ЕС за строежа на "Южен поток не съответстват на европейското законодателство, посочва ежедневникът.


Освен това Словения все още не е предоставила на Москва достатъчно твърди гаранции за готовността ѝ да започне изграждането на словенския участък от проекта "Южен поток", коментира словенското издание.


Миналата седмица Европейската комисия съобщи, че двустранните договори за изграждането на газопровода "Южен поток" между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия са в нарушения на законодателството на Европейския съюз и трябва да бъдат предоговорени от нулата с Русия.


След съобщението и разясненията от Брюксел премиерите на България, Унгария и Словения Пламен Орешарски, Виктор Орбан и Аленка Братушек се разбраха, че ще излязат с обща позиция за проекта "Южен поток".


Братушек и словенска делегация, включваща министрите на инфраструктурата и отбраната, както и представители от бизнеса, ще присъстват на инвестиционна конференция, на която словенските компании ще представят бизнеса си в Москва. Конференцията ще бъде свързана също така с плановете на Словения да приватизира 15 компании, включително националния телекомуникационен оператор.


Русия е един от водещите външнотърговски партньори на Словения. В над 60 руски региона работят компании от тази страна, припомнят от руското правителство. През 2012 година руско-словенският стокооборот е нараснал със 7.2 процента спрямо предходната година до 1.56 милиарда долара. За периода януари-септември 2013 г. стокооборотът се е увеличил с 5.3%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK