Словения е спокойна за заключенията на експертизата за състоянието на банковия ѝ сектор

Аленка Братушек

© Reuters

Аленка БратушекСловения очаква с увереност заключението на чуждестранните експерти за състоянието на банковия й сектор, които ще определят дали страната, член на еврозоната, ще има нужда от европейски спасителен план, съобщи агенция "Франс прес".


Правителството и Централната банка трябва да публикуват днес или утре резултатите от тестовете за издържливост на словенските банки, осъществявани под контрола на Европейския съюз.


Целта на тестовете е да се определи сумата, необходима за рекапитализация на банките, и да се фиксира обемът на лошите кредити, изчислявани на 7.9 милиарда евро, като се предвижда те да бъдат прехвърлени в т.нар. "лоша банка".
През последните осем месеца решихме основните проблеми, загасихме пожара, заяви наскоро премиерът Аленка Братушек, като увери, че страната няма да има нужда от международна финансова помощ.


Правителството е предвидило обем на средствата за рекапитализация, възлизащ на 4.7 милиарда евро, и смята, че това ще е достатъчно.


Резултатите от тестовете няма да имат отражения върху икономиката, те са само счетоводна оценка, показваща в каква степен е лошо положението в банките, отбелязва Даворин Крачун, преподавател във факултета по икономика и бизнес в Марибор.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK