Еврокомисията ще води преговорите с Русия за "Южен поток", обяви Стойнев (допълнена)

Драгомир Стойнев

© Красимир Юскеселиев

Драгомир СтойневЕвропейската комисия ще бъде водеща при преговорите с Русия за газопровода "Южен поток", съобщи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БНТ. Той беше в Брюксел на кратко посещение за работна закуска по покана на еврокомисаря за енергетика Гюнтер Йотингер. В нея участваха ресорните министри от всички страни от Европейския съюз, през които би преминавал "Южен поток".


Междувременно Йотингер обяви, че "Южен поток" е важен компонент от паневропейската енергийна мрежа и Еврокомисията ще съдейства на държавите членки за това да постигнат споразумения с Русия, които да бъдат в съгласие с правото на ЕС.


Драгомир Стойнев обяви, че еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер очаква официални писма от страните, с които да бъде упълномощен да води преговорите с Русия. "Бързо, спешно трябва да му изпратим писма с наши коментари, за да има той вече официално мандат", обясни той, допълвайки, че искането на България Брюксел да води преговорите е било подкрепено и от Словения, и от Унгария.
"Австрия също подкрепя позицията и считаме, че именно комисарят Йотингер трябва да защитава интересите на всичките държави членки. Аз също трудно бих обяснил на българските граждани, ако сега и вие ме попитате защо може да има "Северен поток", а защо няма "Южен поток", при положение че при "Северен поток" също трета страна няма достъп до капацитета на тръбата", заяви българският министър.


Европейската комисия обяви в началото на месеца, че нито едно от споразуменията с Русия не е в съответствие с еврозаконодателството и че ако не бъдат променени, срещу страните нарушителки може да започне наказателна процедура. Днес Стойнев увери, че европейските правила ще бъдат спазени.


"Ние ясно заявихме, че проектът "Южен поток" на територията на България изцяло ще следва българското законодателство, а то е хармонизирано с европейското законодателство. Но тепърва ще има много големи преговори, които предстоят. Важното е, че вече държавите членки няма да бъдем разделени, а комисарят Йотингер ще преговаря от името на всички нас", подчерта той.


"Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат", коментира Стойнев.


Министърът не да участва в Съвета на ЕС по енергетиката в Брюксел, а се върна в София, защото обяви, че има важна работа. България беше представлявана от заместник-министър, предаде БНТ.


Реакцията на комисар Йотингер


След срещата на Съвета и в отговор на въпрос еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейската комисия не е против проекта "Южен поток" и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа. "Искаме обаче да гарантираме, че европейските правила, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани", подчерта той.


Комисарят обясни, че след като получи мандат от държавите членки, Еврокомисията ще влезе в ролята на адвокат на държавите членки и ще поеме защитата на европейското право в преговорите с Москва по предоговарянето на споразуменията. Целта е да се осигури спазване на законодателството на ЕС и осигуряването на най-добрите стандарти, като еврокомисарят изрази надежда, че ще оправдае доверието на държавите членки, поискали съдействие.


Йотингер категорично отрече Еврокомисията да е проявила повече благосклонност към другия подобен газопровод - "Северен поток", като подчерта, че за него са били поискани и получени временни отстъпки, каквито до момента никой не е искал за "Южен поток".


Малко по-рано през деня говорителят на Йотингер Марлене Холцнер съобщи за "Капитал", че държавите членки и Европейската комисия са се споразумели да работят заедно на експертно ниво, за да определят общ подход в детайли. Междувременно комисар Йотингер ще продължи диалога с Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (207)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Пак поставиха каруцата пред коня и се получи, както винаги при комунистите.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Това се казва добра новина.Аз откога се чудех вместо да дава указания и да заплашва с глоби,защо Еврокомисията не води преговорите от името страните от ЕС участващи в проекта Южен поток.Така би трябвало да могат да се постигнат най-добрите условия за всички страни.

 3. 3 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Както се пееше в една песен на НЛО, "Малииии, страх!" Йотингер ще отложи каквото сте си заслужили, но да видим за колко време.

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Еее този защо тогава е министър след като друг ще му върши работата !!!
  ОСТАВКА !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 422 Неутрално

  При сегашната ситуация, това е добро решение за страната ни. Че, каквито са продажни нашите, такива неща ще на творят.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 6. 6 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 524 Весело

  Хаха, как им дръпнаха стола изпод г...

 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Весело

  при положение, че при "Северен поток" също трета страна няма достъп до капацитета на тръбата", заяви българският министър.
  ..........
  Има, Чехия е трета страна, Полша е на старта.
  Това ли е министър, поне домашната си работа да беше свършил.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Тоя проект отиде на кино ......Паша дере оцеля ! Рубладжиите и нашите "братя" да пият по една горнобанска !

 9. 9 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  Тоя пелтек май ще излезе голям киФладЖия ... ама без киФлички !!

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 10. 10 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 516 Любопитно

  България трябва да договори с Русия, извън договорките на ЕК:
  - право да закупува газ от трети страни и да го транзитира през руската мрежа - реципрочно на правото на Русия да транзитира своя газ през България.
  - право да препродава своя газ на трети страни при условия, каквито намери за добре.
  - София и Киев трябва да съгласуват позициите си за транзита на руски газ - след подобно нещо Кремъл доста ще омекне по горните точки.

  proudly built in Bulgaria
 11. 11 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Весело

  Русия искаше да е на масата при преговорите между ЕС и Украйна, а то какво стана -> ЕС се натресе на масата на руснаците.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  а сегаааа, кой послъгва?

  "след като Стойнев рапортувал, че ЕК се съобразила с българското искане, министърът избегнал уточняващите въпроси с оправданието, че много бърза. След това говорителката на Йотингер не е потвърдила, че Еврокомисията е в състояние да поеме преговорите с Русия по "Южен поток". А анонимен дипломат в Брюксел коментира пред Желев, че “комисията юридически не може да води тези преговори. Тя не е страна по двустранните споразумения на шестте държави с Русия"."

 13. 13 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Ми ся к'о правим с комисионните? Те таваришчите са ги раздавали за определени услуги, не някой друг да ги работи. Дали да не се консултирате спешно с властите в Аруба, къде се объркаха плановете на известен наш сънародник на име ПантЮ, че да не стане грешка като при него?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 14. 14 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Весело

  П.С. Сега и Сърбия да упълномощи ЕК да преговоря и съвсем ще стане весело.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 15. 15 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 516 Весело

  Иначе е добре ЕК да договаря от името на всички 28 страни в ЕС общи условия за доставка - купува газа на западната граница на Русия за 120 долара/1000 куб. метра и оттам си го транспортират и разпределят европейски компании - Газпром също може да стане европейска компания, ако се регистрира в ЕС и спазва законите.

  proudly built in Bulgaria
 16. 16 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 524 Весело

  Гюнтер Йотингер утре ще излезне с опровержение, помнете ми думата!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на savrax
  savrax
  Рейтинг: 409 Весело

  И сега ако ЕС се договори за ЮП и те ли ще са национални предатели на Kleta Majka Balgariq и на хранилка при Путин?

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това е една наистина добра новина.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Тъп лъжец, пак си вкарват автогол. ЕК не може да преговаря от името на България за двустранен договор

 21. 21 Профил на ninevia
  ninevia
  Рейтинг: 414 Неутрално

  И какво стана сега ? Комунистите се плюнчеха, че не било работа на ЕК да се меси в нашите си, демек, мафиотски дела. Така де. Къде е сега завършеният откъм мека китка т.н. външен министър Вигенин /поне да си беше сменил името с българско !/, който дрънкаше, че работата си е само наша и да не ни се пречкали и че сме постигнали, видите ли, извънземни успехи в преговорите с руснаците. Дрън-дрън ! Само се опитаха да манипулират народа.

 22. 22 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#17] от "др. Иванов":

  ние не, но за радост - и Кремъл не

  proudly built in Bulgaria
 23. 23 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lady Zeppelin":

  Най-малкото, ще затворят кранчето на делянофилите и бузлуджанците.

  Пазете се от доносника vesolr
 24. 24 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#17:"др. Иванов"]Тези неща има кой да ги решава[/quote]
  Благодаря, Ви, уважаеми др. Иванов, спасиба бальшой, дет им го напомни навреме! Вече съм на заключителните разпоредби по възложената ми задача за договора!+++++

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Брюкселските зелки работа няма как да свършат, не се надявайте!!! Най-много да обсъдят как да формулират дерогацията и в случая "Южен поток", както го направиха със "Северен поток"!!
  По добре да привлекат Шрьодер, той ;дь по ги разбира от този Йотингер.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Това е начина ЕС да защитава интереса си (ако е истина) За държава, като нашата с изменници начело е направо спасение!

 27. 27 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "GreenEyes":
  Има шанс и "Паша дере" да оцелее.
  А, може би и да се измъкнем от енергийната си зависимост от Русия.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 28. 28 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  От цялата работа се разбра , че: 1. Паша дере си остава плаж. 2. Стойнев стана за смях. 3 . ЕС си върна за Украйна. 4. Някои хора трябва да връщат едни пари.

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Гневно

  Вие ги набъркахте тези каши-подписвано по време на Тройната коалиция! А цената на газта за България-най-висока в Европа! Щото и най-високи комисионни сте взимали!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  И тогава на каква база се правеха разни "заварки" в национален ефир? Както винаги - рибата в Атлантическия океан, а на нас олиото ни прегаря вече.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Весело

  при положение, че при "Северен поток" също трета страна няма достъп до капацитета на тръбата", заяви българският министър.
  ..........
  Шш, ончо, я чети малкото ми то овчарче калитко:
  The Gazelle gas pipeline has connected the Czech Republic with Nord Stream
  "...which transports gas through the southern regions of Germany to France....in emergency situations, it can also be used by Czech recipients."
  http://www.osw.waw.pl/en/publikacje/analyses/2013-01-23/gazelle-gas-pipeline-has-connected-czech-republic-nord-stream

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#5:"tom_sawyer"]Че, каквито са продажни нашите, такива неща ще на творят.[/quote]

  Те понеже в Брюксел дори не знаят какво значат думичките "подкуп" и "кражба"...

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1590830

 33. 33 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Нещо пак не съм разбрала-нали вече се направи първата заварка на газопровода,а сега пък преговори още не били минали???

  Дневник-токсичният сайт
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#28] от "1_bulgarin":
  От цялата работа се разбра , че: 1. Паша дере си остава плаж. 2. Стойнев стана за смях. 3 . ЕС си върна за Украйна. 4. Някои хора трябва да връщат едни пари.
  .............
  5. Някои други ще претърпят ПТП 6. Орешко пада, няма файда от него 7. Серьожа минава в небитието.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Стойнев има по-важна работа от срещата с неговите колеги в Брюксел?!?
  Да ходи по голяма нужда?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#33] от "kashpirovska":


  [quote#33:"kashpirovska"]Нещо пак не съм разбрал[/quote]
  Тези работи с газа са малко сложни...

 37. 37 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#34] от "СДС":

  5. Някои други ще претърпят ПТП 6. Орешко пада, няма файда от него 7. Серьожа минава в небитието.

  Много добро допълнение....++++++++++++

 38. 38 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 535 Неутрално

  че то ако пелтека ги води, те ше се проточат толко дълго, че ше измислим контролиран термоядрен синтез и на никой няма да му трябва газ.....

  Ти за мен си Мики Маус!
 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#34:"СДС"]5. Някои други ще претърпят ПТП 6. Орешко пада, няма файда от него 7. Серьожа минава в небитието. [/quote]

  Затова ли '' железната '' Мая дава зор на Изборния закон ?
  Сега след прасниците ще се изпоразболеят и задкулисно ще назначават нови и нови докато някой си тури глаЪтЪ в торбЪтЪ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 40. 40 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lady Zeppelin":
  [quote#19:"Lady Zeppelin"]Това е една наистина добра новина.[/quote]

  +++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Абе, михлюзи, пак ли бе?

  И що ЕК да ви върши работата, при това по прилагането на законни положения?

  И кой ви дава право, бе мешести гьонсурати таквиз, да делегирате на своя глава суверенитет, без никой да ви е упълномощавал?

  Ооо, идиоти!
  Ама дваж по-идиоти са тези, които ви оставят да си разигравате коня!

 42. 42 Профил на csharp
  csharp
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много е просто - пак ще го построят потока, както построиха и Северен поток с руснаците (когото самите EU определяха като 'високозначим' и 'приоритетен' - с акционери BASF и E.On), както започнаха да строят по-късно и втората му линия.... Разликата е там, че и сега келепирът е за тоя който преговаря, а не за този вместо когото преговарят. Бай Ганьо ще го яде както си го е ял през последните > 20 г - дръпнаха му пак стола за да седне някой друг на него.

 43. 43 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Много им се ще на камунята друг да им бърше насраните задници.
  Но едва ли ще стане точно така! Даже хич!
  Помнете ми думите!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#31] от "СДС":
  [quote#31:"СДС"]Шш, ончо, я чети малкото ми то овчарче калитко[/quote]

  Той ако можеше да чете, нямашe да е рубладжия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#17] от "др. Иванов":
  Др. Иванов, ти там си по-вътрешен при позитанците. Я кажи какво се е случило? Как така от тяхното, на БСП суверенно право да преговарят с любимия др. Милер изведнъж го преотстъпиха на Йотингер? Да не би Стойнев да е сънувал нещо тази нощ?
  Или някой еврокомисар ги е заплашил, че ще дойде да говори в НС, и да осе.е всички велики бг политици и експерти? Гледам днес пасмината ви се е покрила, чакате инструкции.

 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#7] от "СДС":
  Не е точно така. При Северен поток практически няма как да се транзитира друг газ, освен руски. Норвежкия газ се транзитира по други газопроводи изцяло европейски и чрез терминали. За Южен поток, обаче, това не е така - на юг има каспийски газ, газ в Северен Ирак и вероятно в източно Средиземно море. Не случайно имахме напъна Набуко, а в крайна сметка - ТАП - газопровод, който ще транзитира каспийски газ за югоизточна Европа.
  Ако ЕС поеме преговорите, вероятно ще постигне синтез между идеята за Набуко и Южен поток. Въпросът е европейски компании да транзитират и неруски газ, поне в съотношение 1 към 3 в полза на руския газ и винаги, когато въпросните две трети руски газ не са налични в даден момент.
  А това е смислено. Тук е вързана и Украна, защото при такъв вариант на Южен поток, Газпром вероятно ще е заинтересован да транзитира повече през Украйна, особено ако поеме контрол над част от тръбите, примерно тези които минават през Словакия за ЦИЕ. При такъв вариант капацитета на ЮП едва ли ще надхвърли 30 млрд. куб.м годишно. ТАП и Син поток ще добавят още 30 млрд. куб.м газ за Балканите и централна Европа.

 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Най-сетне разумно решение

  подпис
 49. 49 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Да видят подлогите как се водят преговори професионално. Дано стане дума и за публикуване на договорите.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 50. 50 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 578 Неутрално

  "Стойнев няма да участва в започналия съвет на министрите на енергетиката в Брюксел, а се върна в София, защото обяви, че има важна работа."
  Този с всеки ден става все по-неадекватен.
  ===
  Пак бяга от час. После ще разказва как всички го одобрявали, докато класния в прав текст не му каже, че има неизвинено, което трябва да отучва(предоговаря).
  ===
  Каква ли е тази важна работа, която да е по-важна от енергийната политика на ЕС?
  Автогол след автогол за наследника на Станишев. Щеше да закрива и една мина, а наскоро прокуратурата друго каза...

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#25] от "boby1945": Де да постигнат същото Регламентът по Северен поток е такъв, че щом газа е платен и е влязъл в тръбата, той престава да е руски и компаниите, които са го закупили (на цена под 300$) могат да го продават където си пожелаят. Например в Полша факт! в момента в Полша се доставя руски газ от запад И този газ може да достигне и до Украйна.

 52. 52 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 711 Весело

  Що така, бе товарищ Стойнев ? Май ЕС ви няма вяра за 5 грама ? М..да. крайно време беше ЕК да поеме договарянето на инфраструктурните енергийни проекти в свои ръце, за да няма извиване на ръце на правителства-шушумиги и обяздване на дръгливи Троянски коне !

 53. 53 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  това, че ЕК ще води преговорите е:
  1. една много лоша новина, защото означава, че българското правителство е толкова пропаднало, ненадеждно, не може да се разчита на него и най-важното: ПРЕДАЛО Е СУВЕРЕНИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ НА ЕК и не може да защитава националните интереси на България, както и да защитава интересите и договорите на ЕС

  2. една много добра новина, защото ЕК ще се движи от мотиви за защита на конкуренцията, опит за диверсификация и достъп на други доставчици на природен газ и използване на газопровода. надявам се, че и някои други параметри ще са водени професионално, така, че България да не плати договорените 10 милиарда евро за проекта на наша територия и след това останалите 10 милиарда евро, защото първоначалните разчети били "подценени"

  РЕФОРМИ !
 54. 54 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Сега имаме възможност да поставим още условия на Русия, но нашите продажници едва ли ще го направят (в противен случай ще им намалеят комисионните).
  Гледам, че Драго слиза от чисто ново БМВ, а през последните дни по ТВ се въртеше един запис, на който двамата с предшественика си Асен Василев слизаха от Мерцедес и то само преди половин година. Тези всяка година ли си сменяват автомобилите?

 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  Естествено, че Еврокомисията няма да води преговори, ще ги водим ние, но винаги е уместно да изчеткаш началството и да има на кого да прехвърлиш отговорността ако нещата се оцапат. Едно е ти сам да си се набутал в шамарите, друго е да си предложил друг да свърши работата, но той като не може по закон какво да правим? Ами ние ще се натоварим пък според кой какво даде.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 575 Гневно

  [quote#54:"emils"]Тези всяка година ли си сменяват автомобилите?[/quote]
  Като гледам, не всяка, а на всяко полугодие май...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#42] от "csharp": Е то се видя, че като преговаряме ние келепирът е голям. Стойността на проекта на наша територия, незнайно как набъбна до 3.2 млрд. евро ... засега. При транзитни такси от порядъка на под 2 евро за 1000 куб.м за 100 км. инвестицията ще се изплати на кукуво лято...
  Наприемер един от ефектите от европейско договаряне е цената на строителството на сухоземното трасе да спадне поне двойно. В този смисъл си прав - европейски компании, подобно на Е.ОН и БАСФ ще печелят, защото са в състояние да изградят и екплоатират газопровода на нормални цени.

 59. 59 Профил на csharp
  csharp
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#54:"emils"]Сега имаме възможност да поставим още условия на[/quote]

  От влизането си в EU никога, ама никога не си бил в позиция да поставяш условие, а точно обратното - там си за да изпълняваш такива. Дори някой преговаря вместо теб а ти условия си тръгнал да поставяш! Смях ))))

 60. 60
  csharp
  Рейтинг: 409 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Гневно

  [quote#58:"Дамян"] инвестицията ще се изплати на кукуво лято... [/quote]
  Откъде знаеш чия е инвестицията , господин манипулатор? Ако е частна кво ти пука? Бахтън от умници начи...

 62. 62 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#2:"simeonov_"]Това се казва добра новина.Аз откога се чудех вместо да дава указания и да заплашва с глоби,защо Еврокомисията не води преговорите от името страните от ЕС участващи в проекта Южен поток.[/quote]
  Защото няма право , а ние се отказаме от суверенитет с тия си действия.

 63. 63 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#58:"Дамян"]При транзитни такси от порядъка [/quote]
  Много малко хора обърнаха внимание на един детайл, който изплува покрай дърпането на уши от ЕК. Транзитната такса трябвало да се определя от български регулатор (вероятно ДКВЕР), а в нашия случай таксите щели да се определят от ... Газпром. Имайки предвид, че българските представители в Южен поток успешно се изявяват като букви безгласни, това едва ли е далеч от истината.
  Така, че нищо не пречи на Газпром да не си изплатим нашия дял до края на експлоатацията на газопровода. Или пък да откажат всеки друг дръзнал да транзитира газ по газопровода.

 64. 64 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  В случая ако Русия не е съгласна, може да поиска обезщетение за неизпълнен договор, и ЕС да си ги плаща.

 65. 65 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#63:"sasoss"]Много малко хора обърнаха внимание на един детайл, който изплува покрай дърпането на уши от ЕК. Транзитната такса трябвало да се определя от български регулатор (вероятно ДКВЕР)[/quote]
  Там е работата, че не е български орган, а назначен от ЕС. И той може да каже - 0 лв...

 66. 66 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#18] от "savrax":

  Просто ЕК ще договори това което е в наш интерес, за да компенсира това което "нашите" са договорили само в полза на Русия.
  Тази новина е двойка за Стойнев, Орешарски и останалите руски подлоги, признание за пълната им некадърност и засега само "порицаване пред строя".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#64] от ".":


  [quote#64:"."]В случая ако Русия не е съгласна, може да поиска обезщетение за неизпълнен договор, и ЕС да си ги плаща.
  [/quote]
  Къв договор сънувате, уважаема точка?
  Нема още никакъв договор...

 68. 68 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#63:"sasoss"]Или пък да откажат всеки друг дръзнал да транзитира газ по газопровода. [/quote]
  Е от къде на къде ще транзитира? И някай друг ще опридиля де факто разходи за транзита ? Газпром не го боли, той спокойно може да каже за 900 км морска част сума която си иска. Боли ни нас.... Друг ще ни определя колко да получим от транзита. И ще ни реже яко.

 69. 69 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#67:"Доби Велков"]Къв договор сънувате, уважаема точка?
  Нема още никакъв договор... [/quote]
  Нема, ама има, кой луд ще наема кораби с милиони дневна надница, ако няма договор. То само ангажирането и местенето им е много милиони.

 70. 70 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Съвсем естестествено и нормално е ЕС да води преговорите за Южен поток!Стойнев избърза като теле пред майка си!

  Tony
 71. 71 Профил на csharp
  csharp
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#62:"."]ащото няма право , а ние се отказаме от суверенитет с тия си действия[/quote]

  Ти нямаш суверенитет още с влизането си в EU - на теб ти се налага финансова политика, европейски директиви, изисквания и много, много други "екстри". Четат ти се ежегодно доклади, мъмрят те, изискват и размахват пръст - ти нямаш суверенитет. Единственото, което имаш е задължението да си послушен ресурс, със скромни покупателни способности удволетворяващи пазара на третокачествената европейска продукция внасяна тук /за справка неотдавнашно изследване на микробиолози, изучаващи качеството на "един и същ" продукт в различни европейски държави/. Заливам се от смях когато слушам как бантускота сляпо се надява и горещо вярва в алтруистичното желание на европееца да се погрижи за неговото жалко битие )))))

 72. 72 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Я като съм прост не моели да ви ноахедрим с няколко АЕЦ-а.
  Да има внунуите ви да плаща.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 73. 73 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "СДС":Чехия е страна потребител, каква трета страна е?
  Под трета страна се има предвид трета страна, която да може да доставя газ! Борбата е в газопреносната мрежа да може да се включва и друг доставчик.

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#61] от "Доби Велков":
  Инвестицията ще е на БЕХ. За целта БЕХ ще вземе заем. Ако не знаеш това, не е редно да даваш определения, а да потърсиш информация.
  А ако инвестицията е частна - например консорциум между Газпром, ЕНИ, ОМВ и др. наистина широката публика в България може да не се интересува от стойноста на проекта и от размера на транзитните такси.

 75. 75 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  много добро решение ,ха да видим сега руснаците и нашите комунисти как ще си въртят задниците и кой кого

 76. 76 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "Real Adventure Machinery":

  Ти луд ли си? Искаш да убиеш немската икономика, ха ха ха. Че нали газа ако им е на същата или по-висока цена от на нас заради транспортните разходи, ще почнат да буксуват леко по леко.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 77. 77 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#66:"Rhapsody of Fire"]Просто ЕК ще договори това което е в наш интерес, за да компенсира това което "нашите" са договорили само в полза на Русия. [/quote]
  Вервай си. Това, което ще се мземе от нас, ще остане за другите - Унгария примерно също има сметка от евтин транзит.Австрия още повече. Пак казвам, удрят нас и никой друг - Газпром му е през оная работа, на руска територия и морето никой не може да му се меси.
  Бе ти би ли дал апартамент под наем, който 1/3 да бъде запазен за общината, да настани някой, а наема да ти го определя някаква комисия.
  Това в С.Корея може само.

 78. 78 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  уви , южен поток ще има , само че ще ни излезе по скъпо.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 79. 79 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#74] от "Дамян":


  [quote#74:"Дамян"]Инвестицията ще е на БЕХ[/quote]
  Ще е на БЕХ, като има договор. Сега Н Я М А !!!

 80. 80 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това е добра новина.Това нелепо правителство е елиминирано дипломатично.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 81. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#65] от ".":
  В момента имаме определени транзитни такси за старите си транзитни тръби. Препотвърдиха се в края на 2012-та. Освен, че сключихме нов договор за доставка на газ от Газпром, предоговорихме и клаузите от договора ни за транзит на газ. Знаеш ли някои от параметрите на този договор в т.ч. и размера на транзитните такси? А да си чувал ДКЕВР да се произнася по въпроса? А транзитната мрежа (както и вътрешната газопреносна мрежа) е естествен монопол и като такъв попада под регулациите на ДКЕВР.

 82. 82 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#66] от "Rhapsody of Fire":
  "Тази новина е двойка за Стойнев, Орешарски и останалите руски подлоги"

  Само дето новината е предизвикана от Стойнев,той сам е внесъл искане ЕК да поеме преговорите...и Унгария,Словения и Австрия са го подкрепили,което означава че всичко е предварително уговорено с тях.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 83. 83 Профил на csharp
  csharp
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#66:"Rhapsody of Fire"]Просто ЕК ще договори това което е в наш интерес, за да компенсира това което "нашите" са договорили само в полза на Русия[/quote]

  Поредния балама, който си въобразява, че на европееца му пука за жалкото живуркане на Ганьо и щял да договори добри условия за него, ВМЕСТО него! )))))) Никой не защитава интересите на тези, които не са способни дори и в малка степен сами да си ги защитят. Ти си ресурс. Ти си пазар за третокачествена продукция. Ти си васал и ролята ти в "съюза" е да изпълняваш и послушно да се подчиняваш. Нямаш право на глас и решения - и сега ги взимат вместо теб. Запомни го. С възприемането ще е по-трудно - ще ти трябва време да смелиш неудобната истина.

 84. 84 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#77] от ".":

  Абсолютно, България ще потъне в заеми за да има газ за бизнеса в Австрия и др. европейски конкуренти. По-тежко малоумие не сме виждали. Най-добре да отказваме патока, който иска да се набутва. Европа ако искаше честна игра на газовия пазар, щеше да си подреди дворчето преди да се занимава с руснаците. Вижте че в Румъния цената на газа е много по-ниска заради местен добив. Въпросът е защо румънските производители на газ не могат да го продават в България на много по изгодни за тях цени ? Това ли е общия и "свободен" пазар ?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 85. 85 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#70] от "Free person":
  "Стойнев избърза като теле пред майка си!"

  Как?Като внесе сам искането ЕК да води преговорите?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 86. 86 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#84:"42"]Абсолютно, България ще потъне в заеми за да има газ за бизнеса в Австрия и др. европейски конкуренти. [/quote]
  Австрийците преди 2008 кризата, искаха да местят металургичен комбинат тук /Румъния или Турция, за 5 милиарда именно заради газтта. И чакаха къде ще излезе потока. Сега ще си стоят у тях вероятно.

 87. 87 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Ми то само това е варината, нашите лигльовци ясно как ще се дупят пред руснаците, ясно е и защо го правят.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 88. 88 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#79] от "Доби Велков": Така е, и това е добре. Но има някакви неясни междудържавни споразумения подписани ЕДНОВРЕМЕННО с новия ни договор за доставка на газ от правителството на ГЕРБ. Нямам представа каква тежест имат те.
  Нещата наистина започват да приличат на сагата Белене и е добре, че в този случай има определена съпротива от ЕС.
  Ако питаш мен, още не сме готови да се опънем на Газпром по простата причина, че на другия ден Газпром ще промени цените на газа, т.е. ще промени договора на основание, че ние променяме условията по споразумението за ЮП. Т.е. ще попаднем в ситуацията на Украйна. За да не се случи това, освен подкрепа от ЕС имаме нужда от поне две газови връзки със съседите (Румъния и Гърция) и поне още едно собствено находище на природен газ (например това край с. Девинци)
  Така че ... имам чувството, че тия от правителството ни будалкат... статута на ЮП е важен, европейска помощ по въпроса е важна, но най-важното е ние сами да свършим нещо полезно по въпроса. Страхувам се, че това правителство няма да си мръдне пръста и ще се мотае подобно на това на ГЕРБ.
  Връзката ни с Румъния трябваше да е действаща още през август!!! какво става с нея? А работи ли се по интерконектора с Гърция? А с Турция докъде стигнаха нещата?

 89. 89 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#71:"csharp"]Заливам се от смях когато слушам как бантускота сляпо се надява и горещо вярва в алтруистичното желание на европееца да се погрижи за неговото жалко битие[/quote]
  Да, ЕС да ни избере депутати, или още по добре - да ни пратят един губернатор .

 90. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#88:"Дамян"]Ако питаш мен, още не сме готови да се опънем на Газпром по простата причина, че на другия ден Газпром ще промени цените на газа, т.е. ще промени договора на основание, че ние променяме условията по споразумението за ЮП. Т.е. ще попаднем в ситуацията на Украйна.[/quote]
  В случая Газпром ни направи много отстъпки, щото бе до стената.

 91. 91 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#76] от "42":

  дреме ми за немската икономика. за руската още по-малко ми дреме

  proudly built in Bulgaria
 92. 92 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Ама нали орехчето каза,че всичко е приключило какво стана сега.Май някой ще връща парички.

 93. 93 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Завишаването на цената на потока обаче говори, че Газпром е пред отказване. И щото Путин ги натиска за потока, те дигат цената. Сега обаче той им прати сметната палата.

 94. 94 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#63] от "sasoss":
  Прав си, но както казах вече, имат оправдание. А то е, че сме вързани само към руски газ и Газпром може да прави с цените на газа каквото си пожелае. Трябва със всички средства да се премахне това основание ... за изнудване.

 95. 95 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Весело

  Комунетата много хитро се изсулиха от отговорност,като метнаха горещия картоф на г-н комисаря Йотингер.
  Хем няма да им шокат каските от ЕК, щото самите ЕК ще водят преговорите,хем ги нахендриха да се разправят с Путя криейки зад гърба им..

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 96. 96 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#88] от "Дамян":

  Някъде четох, че интерконекторът с Румъния щял да е еднопосочен, само от нас към тях. В газовите среди има доста народ директно за разстрел.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 97. 97 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  На Стойнев първата заварка ще излезе като поговорката:
  ГАЗ ГЛАВА ЗАТРИВА!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 98. 98 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  Защото сърбите и българите я поставиха/ЕК/, пред свършен факт.На ЕС,а и на нас,Южен поток не ни е нужен.Работните места са блъф,който прилича на този на Шулева,за "временната заетост".Не са нужни толкова много работници-ще спечелят руски и някои бг-фирми само.Газта няма да поевтинее и ще плащаме за газ,който едва ли ще запълва тръбата след 20години.Руски воени части ще охраняват тръбата!?Как се връзва това с НАТО и ЕС!?Заради Косово сърбите си продадоха на безценица цялата енергетика на Газпром и сега пищят да ги спасяваме,т.е.да ги спасява ЕС-това е истинската причина,заедно с комисионните за руските слуги у нас,за нашето участие!Южен поток е антиевропейски,защото не диверсифицира газта от Русия.За Северен поток руснаците поискаха изключение,което не е случай с Южен поток,защото,явно трябва да направят отстъпки.Пълната ни зависимост от Русия ще ни донесе ревилюция,като тази в Украйна,която се случва днес!

 99. 99 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  ... защото Еврокомисията по-трудно ще вземе комисионна, за разлика от въпросните "суверенни" държави.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#90] от ".":
  Газпром свали съществено цената на газа за България - от почти 600 $ за 1000 куб.м на около 400 $. и каза че го прави заради Южен поток. Но истината е, че го направи (не само за нас, а и за много други страни) заради конкуренцията на другите доставчици на газ.
  Но заедно с това Газпром запази ценообразуването като функция на петрола и клаузата "вземай или плащай" в размер на 80% от договореното количество (2.9 млрд. куб.м газ годишно) Така че с тази клауза даже да получим достъп до неруски газ, за да го ползваме ще трябва да плащаме неустойки.
  Това са доста неприятни търговски практики на монополист. И са предмет на юридически атаки в ЕС - успешни юридически атаки в Чехия и Полша. Можем само да се надяваме, че ще дойде и нашия ред.
  А между другото... минаха вече три пълни тримесечия от подписването на новия договор. Да си чул някой да казва каква точно е цената на руския газ в момента на входа? Би трябвало да е спаднала по формулата Средната цена на петрола е с около 10% по-ниска спрямо средната от послдното тримесечие на 2012-та, а средните котировки $/евро спаднаха също с поне 10%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK