Ирландският премиер благодари на ирландците, след като страната излезе от спасителната програма

Енда Кени

© Associated Press

Енда КениИрландският премиер Енда Кени благодари на ирландците за жертвите и икономиите трите години, през които страната беше под спасителна програма на Европейски съюз и Международния валутен фонд, но предупреди, че по време на неговото управление бюджетът на страната ще продължи да бъде разумен.


Ирландия стана в неделя първата страна от еврозоната, получила външно финансиране, която се освобождава от помощта на партньорите си, и никога няма да се върне към "спекулата и алчността", заяви Кени в телевизионно обръщение, цитирано от световните агенции.


Спасителната програма доведе до унищожителни последици за някои семейства като безработица и принуда за емиграция, но "трябва да продължим да налагаме разумни бюджетни политики", заяви той, като обеща страната никога да не стига отново до строителен бум, разчитащ на кредити и заяви, че правителството му ще работи по икономически план с акцент върху създаването на работни места.
"Ирландия излиза от плана за подпомагане на ЕС и Международния валутен фонд тази вечер", обяви снощи премиерът в реч, предавана по телевизията, допълвайки, че правителството ще представи тази седмица 7-годишна икономическа програма, чиято цел е "да се гарантира, че повече никога стабилността на Ирландия няма да бъде застрашена от спекулата и алчността". "Никога няма да се върнем към тази култура", допълни Кени.


Ирландия беше принудена да приеме план за подпомагане от ЕС и МВФ на стойност 85 милиарда евро през 2010 година, когато спукването на балона на пазара за недвижими имоти заплашваше банковата система на страната с тотален фалит.


Три години по-късно излизането от този спасителен план "е важен етап, но само по себе си не е край", предупреди ирландският премиер. "Животът ни няма да се промени от днес за утре", подчерта Кени.


"От утре (днес) сутринта Ирландия ще бъде отново в позицията на пълноправна членка на еврозоната", каза още премиерът. "От утре (днес) ние ще имаме достъп до финансовите пазари, какъвто имат другите страни", подчерта Кени. Той оцени високо "жертвите" на ирландското население, понесло тежък удар от марките за строги икономии.


"Знам, че много хора трудно са свързвали двата края. Знам също, че за мнозина от вас неотдавнашните подобрения в икономическата конюнктура все още не са осезаеми във всекидневието", допълни ирландският премиер.


"Благодаря ви за ролята, която изиграхте за възстановяването на Ирландия", обърна се той към нацията. "По време на нашата история, ирландците вече са показвали, че за нас нищо не е невъзможно, когато наистина се отдадем на предизвикателство", допълни той.


Ирландия, която получи последните си траншове от помощта от еврозоната и МВФ в края на миналата седмица, става пример за другите страни, които получават външна финансова подкрепа: Кипър, Гърция и Португалия. От днес Ирландия си възвръща финансовата независимост и отново ще може да заема пари на пазарите на капитал, както останалите държави.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Благодари, че са им платили масрафа..

 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ирландия е пример как се прави и как може да минеш през трудностите на вкарването на финансите в ред чрез тежки реформи и икономии стига да имаш желание.Хората не се оплакват и не си търсят извинения,просто знаят,че трябва да платят сметката за разточителния живот на кредит преди кризата и сега сравнете тяхната ситуация с тази в Гърция.

 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1066 Разстроено

  Евала на пичовете!
  Шапка им свалям! Бяха на косъм от катастрофа, но се стегнаха, стиснаха зъби и излязоха от блатото.
  Завиждам им, щото при нас тренда е в обратна посока.. :/

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  За всеки трудолюбев българин очевидно Ирландия е добра посока.

  подпис
 5. 5 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Весело

  До коментар [#3] от "issunbōshi":
  Андрешко има опит с блатото...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...като обеща страната никога да не стига отново до строителен бум, разчитащ на кредити и заяви, че правителството му ще работи по икономически план с акцент върху създаването на работни места."

  Точно обратното на мечтите на родните обесници.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Резултатът от програмата е, че в Ирландия нямат пенсионни фондове. Досущ ситуацията в комунистечески Китай.
  Само, че в Китай никога не са имали пенсионни осигуровки, а Ирландия в рамките на 6 месеца спаси на два пъти банките си.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 8. 8 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ирландия почна да "оздравява". Както се разбира, причината за кризата в Ирландия е "спекулата и алчността". Браво на тях.
  А при нас тази причината въобще не е премахната. Направо сме си хронично болни!

 9. 9 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Интересно е такова твърдение. Ирландците бягат в америка и канада, а българите да идат да им градят държавата.
  като какви? като берачи на ягоди ли?

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 10. 10 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 664 Гневно

  нямам думи, просълзих се. три години и са вън от кризата, а ние, за три г. затънахме като за тридесет и навсичкото отгоре политиците ни хокат и ни се карат, че сме виновни.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 11. 11 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ирландия не може да е пример за добро стопанисване. Те слязоха в ада за да се започнат мъчително изкачване нагоре. Исландия е онзи пример за победа на здравия разум над банкерското казино.
  но ние сме се вкопчили в евроинтеграцията като удавник за сламка и ни убягва от погледа, че европа е удавникът, а ние сме тяхната сламка.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 12. 12 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тия имат над $ 2 ТРИЛИОНА дълг. И всеки се ражда с пол'вин милион за връщане.

 13. 13 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, похвално за Ирландия!

  Но интересно защо никоя медия и думичка не обели толкова време за Исландия??? Всъщност точно там има от какво да се поучи целият свят! Но уви никой не дава гласност на това... защото това не е добре за никой управляващ или банкер.

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Дали ще доживея български държавник да направи подобно обръщение към нацията, след като страната се е измъкнала от пропастта?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jessika":

  Не трябва да се губи надежда...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 16. 16 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#13] от "email":
  И аз това питам. Исландия първа пострада от алчността на населението си и токсичните книжа на американската социална политика. За разлика от Испания и Ирландия те казаха, който се е държал неразумно и носи вина за кризата да си плаща. Майната й на солидарността. Не скубаха данъкоплатците и не се молиха на банкери от спасяваните банки да не си раздават чак талкова големи бонуси. Фалираха неразумните банки. Нито банковата им система се сгромоляса,нито има бум на самоубийства, както предричаха "експерти". Кризите са за да коригират грешното поведението на индивидите.Като наказваш разумните за сметка на безотговорните, следваща криза ще е още по близо и още по тежка. Много бързо забравихме поуките от спукания дот-ком балон, и има няма десет години надухме имотния. Просто не трябва да се бъркаме на пазара и лошите играчи да бъдат изхвърляни докато не им дойде акъла.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#9] от "trinxy":
  "Ирландците бягат в америка и канада, а българите да идат да им градят държавата.
  като какви? като берачи на ягоди ли?"

  Не разбирам от бране на ягоди, но за лекари, инженери, биолози такава държава изглежда добра.

  подпис
 18. 18 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Браво на ирландците! Мисля си, че ние няма никога да чуем такава реч по няколко причини:
  1/Жестоките жертва на домакинствата са факт от много години, но не са довели до такъв ефект.
  2/ Скъсване с алчността е невъзможна, защото тя е в основата на политиката и бизнеса у нас.
  3/ Ние не сме били в Шенген и слава Богу! И за Шенген, и за нас!
  4/ Не сме искали, не сме получили, и слава Богу, финансова помощ, за справяне с проблемите на хазната. Ако бяхме получили, щеше да е като дъжд в пустиня! Отрицателен ефект!
  За това, няма да чуем такава реч! Жалко за нас!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK