Външните министри на ЕС опитаха да изяснят подхода към Украйна, вратата все още е отворена

Междувременно в Киев продължават проевропейските протести

© Reuters

Междувременно в Киев продължават проевропейските протестиВъпреки обявеното в неделя прекъсване на преговорите по споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, няколко външни министри на държави членки днес заявиха, че вратата за Украйна остава отворена, предадоха световните агенции. Министрите се събраха днес на Съвет на ЕС в Брюксел.


В неделя комисарят по разширяването Щефан Фюле заяви в Twitter, че ЕС спира консултациите с Украйна върху споразумението за асоцииране, докато Киев не даде ясно обещание, че ще го подпише. Той беше критикуван от някои от външните министри, които заявих


От развитието на събитията, в Украйна зависи по-нататъшната съдба на целия европейски континент, пише британският външен министър Уилям Хейг в статия, публикувана днес в британския "Дейли телеграф".
Колегата му от Люксембург Жан Аселборн препоръча ЕС да окаже натиск над президента на Украйна Виктор Янукович във връзка със споразумението на асоцииране. Аселборн коментира, че съобщавайки за прекратяването на преговорите по споразумението с Киев в неделя, еврокомисарят за разширяването Щефан Фюле едва ли е имал предвид, че трябва да се затвори вратата за Украйна.


"Той е имал предвид, че трябва да продължи натискът върху Янукович и неговото обкръжение", каза Аселборн.


Вратата пред Украйна остава отворена, потвърди и германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА. Русия все още е стратегически партньор на ЕС, каза още той.За Вестервеле това е последната среща на ЕС, в която участва като външен министър преди сформирането на новото правителство в Берлин.


Полският първи дипломат Радослав Шикорски коментира, че Украйна трябва да разбере какво иска. "Нужна е пауза, за да се премисли всичко още веднъж", каза Шикорски. Шведският външен министър Карл Билт пък потвърди, че "ако от Киев дойде ясно послание", ЕС е готов веднага да подпише споразумението.


Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че ЕС не изключва вероятността да отпусне на Украйна финансови компенсации за асоциирането ѝ към съюза.


"На преговорите с президента на Украйна обсъдихме кои са краткосрочните съображения, които са му попречили да подпише Споразумението за асоцииране. Мисля, че ще можем да ги решим, за сметка на ЕС, на международните финансови институции или чрез търговски кредити", каза Аштън.


Москва и руският натиск


Една от важните точки в дневния ред на срещата ще бъде опитът за изясняване на въпроса за Украйна в отношенията с Русия, предаде "Ройтерс". 28-те министри имат среща днес с руския си колега Сергей Лавров, по време на която ще се опитат да го убедят, че споразумението между ЕС и Украйна няма да навреди на Русия.


Сергей Лавров днес се срещна с външните министри на ЕС

© Reuters

Сергей Лавров днес се срещна с външните министри на ЕС


Преди срещата някои от министрите критикуваха натиска на Москва върху Киев във връзка със споразумението за асоцииране. "Разбира се, че има напрежение в отношенията с Русия", заяви британският външен министър, цитиран от ДПА. Той обаче изрази надежда проблемът да бъде решен на дискусията с Лавров.


Шведският външен министър Карл Билд, също цитиран от ДПА, се изказа още по-остро срещу "масирана пропагантда кампания, основана на дезинформация и понякога на отявлени лъжи". Аштън пък заяви, че трябва да се следи много сериозно "при какви условия на някои държави се позволява да вземат решенията си".


След срещата върховният представител на ЕС за външната политика и руският външен министър заявиха, че са единодушни, че трябва да се спазва суверенитетът на всички страни, включително на Украйна, и че народите им трябва сами да определят бъдещето си.


"Обединихме се около мнението, че всеки трябва да съблюдава суверенитета на която и да е страна, включително на Украйна, и всеки трябва да позволява на народите свободно да избират как искат да развият страната си и държавата си", каза Лавров. Той заяви, че е в Брюксел "не за да обсъжда Украйна", а за да обсъди политическия диалог с ЕС.


"Анализирахме сътрудничеството си и като цяло го сметнахме за удовлетворително. Обсъдихме и подготовката на срещата на върха в Брюксел след около месец", добави руският външен министър.


Разделение и критики в ЕС


Сред страните от ЕС обаче се наблюдава разделение какъв да бъде подходът към Украйна, отбелязва "Ройтерс". Холандският външен министър Франс Тимерманс критикува остро решението на еврокомисаря за разширяването Щефан Фюле за прекратяване на преговорите по подписването на споразумението за асоцииране.


"Смятам, че правенето на политика въз основа на съобщение в Twitter от г-н Фюле вероятно не е най-добрият подход. От холандска гледна точка нямаше основания за прекратяване на преговорите", заяви Тимерманс пред репортери в Брюксел.


Решението на Фюле отразява нарастващото разочарование след представителите на ЕС от това, което се възприема като непоследователна позиция на украинския президент Виктор Янукович, който ту изглежда да поема курс към Брюксел, ту към Москва, посочва "Ройтерс".


Българската позиция


За запазване на принципите на Източното партньорство и за даване на ясен сигнал какъв развой в Украйна очаква Европейският съюз призова българският министър на външните работи Кристиан Вигенин при днешното си участие в Съвета "Външни работи" на ЕС в Брюксел, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.


Той се обяви също за дългосрочна стратегия за Украйна, както и за останалите страни от Източното партньорство. Вигенин изрази пълна подкрепа за Република Молдова и Грузия по пътя им на приобщаване към ЕС и за възможно най-скорошно подписване на споразуменията за асоцииране с тях, в това число и за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия.


С Русия трябва да бъде воден диалог по Източното партньорство, подчерта той. Участниците в днешния Съвет обсъдиха Източното партньорство след срещата на върха във Вилнюс в края на ноември и последните събития в Украйна, продължава съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK