Камерън към Брюксел: Не задушавайте фракинга с нови закони

Дейвид Камерън

© Reuters

Дейвид КамерънБританският премиер Дейвид Камерън предупреди Европейската комисия да не предлага общоевропейско законодателство за регулиране на зараждащата се фракинг индустрия и заяви, че подобно решение може да създаде несигурност и да задуши инвестициите, предаде "Ройтерс".


Все по-високите сметки са сериозен въпрос преди изборите през 2015 г. и Камерън има намерение да използва големите резерви на шистов газ във Великобритания, за да подкрепи енергийната сигурност на страната на фона на намаляването на петролните залежи в Северно море.


През януари еврокомисията ще публикува пакет от предложения, свързани със стратегията й за околната среда и енергетиката до 2030 г. Очаква се те да включват и шистовия газ, но все още не е ясно дали ще бъдат незадължителни насоки или твърди законодателни предложения.
В писмо до председателя на еврокомисията Жозе Мануел Барозу, огласено във вторник, Камерън предупреди, че ЕС може да попречи на инвестициите в британския добив на шистов газ, или фракинг, ако реши да законодателства.


"Не подкрепям ново законодателство, в което дългите времеви рамки и значителната несигурност са повод за безпокойство", се посочва в писмото с дата 4 декември. "Индустрията във Великобритания ни каза, че ново еврозаконодателство ще забави предстоящите инвестиции, посочва още премиерът.


Еврокомисията заяви, че е получила писмото, но отказа да коментира. Действията на Камерън са част от по-широката му стратегия за реформиране на ЕС. Той от дълго време настоява за намаляване на бюрокрацията и твърди, че регулациите на ЕС задушават икономическия растеж и струват на Европа милиарди евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK