Лидерите на ЕС се събират на последен Европейски съвет за годината с основна тема "Отбрана"

Лидерите на ЕС се събират на последен Европейски съвет за годината с основна тема "Отбрана"

© Жени КолеваДържавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират днес следобед за последния за тази година Европейски съвет. За първи път от десет години като основна тема лидерите на ЕС ще обсъдят общата отбранителна политика.


Към срещата на върха на ЕС ще се присъедини генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Тази вечер Европейският съвет ще обсъди начините за запазване и развитие на отбранителните възможности на европейските държави. Очаква се да бъде засегнат и въпросът с охраната на външните граници, основно в южната част на ЕС, предвид засиления мигрантски натиск.


По-късно на заседанието ще бъдат разисквани въпроси от областта на икономиката, включително за банковия съюз. В петък заседанието ще продължи с разглеждането на въпроса за Пакта за растеж и заетост.
Ще бъдат обсъдени също темите за защитата на данните, както и за предотвратяването на избягването на данъчните задължения и предложенията за автоматичен обмен на данни между държавите от ЕС в тази област. Дневният ред предвижда обсъждането на въпроса за единния пазар на енергия и спешната необходимост от изграждането на междусистемни енергийни връзки в Европа.


В петък Европейският съвет ще обсъди също последните развития на международната сцена, включително в Украйна, Централноафриканската република, Иран, Сирия, както и темата с климатичните промени. Ще бъдат представени постиженията на завършващото литовско председателство на Съвета на ЕС и намеренията на започващото през януари гръцко председателство.


Единственото конкретно решение, което се очаква от тази среща, е зелена светлина за единния оздравителен механизъм за затруднените банки. Компромисът по този следващ елемент от европейския банков съюз беше постигнат късно миналата нощ на извънредно заседание на финансовите министри – сега остава да бъде утвърден от Европейския съвет.


В белгийската столица обаче лидерите ще бъдат посрещнати от масови протести срещу икономиите и глобализацията, които заплашват с блокада европейската среща на върха, предаде БНР. Хиляди граждани, фермери и синдикалисти се канят да им попречат, като блокират пет възлови кръстовища в така наречения "европейски квартал".


Протестната им акция е срещу фискалния пакт и политиката на икономии, както и срещу преговорите за търговско споразумение със Съединените щати. То, според тях, ще убие европейското селско стопанство, което ще бъде заменено от генно модифицирани и пълни с хормони продукти на американското индустриално земеделие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK