Представители на "Шеврон" са посетили над 2000 румънци в информационна кампания

Междувременно протестите срещу "Шеврон" продължават

© Bogdan Cristel, Reuters

Междувременно протестите срещу "Шеврон" продължаватНад 2000 жители на три селища около град Васлуй в Източна Румъния бяха посетени през последните два месеца в домовете си от екипи на американската компания "Шеврон" в рамките на кампания от къща на къща с цел информиране на населението за експлоатацията на шистов газ, съобщи "Медиафакс", цитирана от БТА.


Протестите през последните месеци и съпротивата на местното население не отказа "Шеврон" от плановете за проучване за шистов газ в зоната, където има няколко концесии. С няколко прекъсвания заради конфликти с местните жители информационната кампания на "Шеврон" през ноември и декември е обхванала над 2000 души, посочва агенцията.


Американската петролна компания има разрешителни за проучване за шистов газ в три селища във Васлуй - община Бъчещ, село Пълтиниш, община Пунджещ, село Силищя, и община Гъгещ, село Попен. До момента "Шеврон" е започнала да разполага петролна платформа, където ще бъде монтирана сонда, само в Пунджещ.
Днес "Шеврон" ще организира публично обсъждане в селището Пуйещ с цел получаване на ново разрешително за проучване за шистов газ и в това населено място, информира "Медиафакс".


В района на Пунджещ бяха организирани серия протестни акции срещу проекта на "Шеврон", а на 7 декември се стигна и до сблъсъци.


Заради възникналото напрежение румънската жандармерия установи "специална зона за сигурност" в селищата Силищя и Пунджещ, както и на участък от окръжния път, който свързва двете населени места. Всяко лице, което преминава в района, трябва да се легитимира пред органите на реда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK