Румънският посланик в Лондон призова да спре очернянето на неговите сънародници

На 1 януари отпадат преходните ограничения на британския трудов пазар за гражданите на България и Румъния.

© Reuters

На 1 януари отпадат преходните ограничения на британския трудов пазар за гражданите на България и Румъния.Румънският посланик във Великобритания призова да бъде прекратено очернянето на неговите сънародници на фона на засилващите се призиви, по-специално от страна на депутати от управляващата Консервативна партия, за удължаване с още пет години на трудовите ограничения за българи и румънци, съобщи британското издание на американския информационен сайт "Хъфингтън пост".


На 1 януари отпадат преходните ограничения на британския трудов пазар за гражданите на България и Румъния. Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) използва страховете от наплив на имигранти от двете държави, за да увеличи своята популярност, отбелязва "Хъфингтън пост".


Най-малко 73 от общо 305 депутати от Консервативната партия, по-големият партньор в управляващата коалиция във Великобритания, призоваха страната да удължи едностранно, и в нарушение на европейските договори, трудовите ограничения за българи и румънци до 2019 г. Тяхното предложение е предизвикано отчасти от възхода на UKIP, която печели позиции за сметка на консерваторите.
Инициаторът на предложението, Найджъл Милс, написа в материал за "Хъфингтън пост", че британският трудов пазар и социална система не са в позиция да се справят с неизвестния брой имигранти, който ще дойде в страната и че няма друго решение освен "подвижният мост да остане вдигнат".


Румънският посланик във Великобритания Йон Джинга обаче отговори в статия, също публикувана на сайта, че по всяка вероятност догодина в страната ще се установят по-малко румънци, отколкото през предишни години. "Повечето румънци, които дойдоха във Великобритания, го направиха, за да работят, а не за социални помощи. Ние пледираме за нашите честни, здраво работещи хора, които плащат данъци и дават своя принос за обществото", написа д-р Джинга.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK