Испания се готви да преразгледа закона за абортите

Феминистки организации и лявата опозиция се страхуват от забрана на аборта дори в случаи на малформации на плода.

© Associated Press

Феминистки организации и лявата опозиция се страхуват от забрана на аборта дори в случаи на малформации на плода.Проектозакон, ограничаващ правото на аборт в Испания, се очаква бъде одобрен днес от правителството, въпреки критиките на феминистки и левицата, които виждат в него "връщане с 30 години назад във времето", съобщи "Франс прес".


Съдържанието на текста, представен на заседание на Министерския съвет, не бе разкрито, но феминистки организации и лявата опозиция се страхуват от най-лошото от тяхна гледна точка - забрана на аборта дори в случаи на малформации на плода, както намекна министърът на правосъдието Алберто Руис-Гаярдон.


Противниците на подобна мярка призоваха за мобилизация, въпреки коледните празници. Те са наясно, че проектозаконът има всички шансове да бъде впоследствие гласуван в парламента, където управляващата Народна партия разполага с абсолютно мнозинство.
Законът от 2010 година, който позволява аборт до 14-ата седмица и до 22-ата в случай на малформация на плода, както и хомосексуалните бракове, бяха сред основните реформи на бившето социалистическо правителство.


Битката в парламента започна тези дни с нова сила, когато няколко депутати от левицата подписаха във вторник "пакт за правото на доброволно прекъсване на бременността", внесен от колектив от 200 асоциации на жени. Те призовават депутатите от Народната партия да се присъединят към тях.


Гаярдон заяви, без да разкрива съдържанието на текста, че той предвижда родителско съгласие за непълнолетните, както обеща премиерът Мариано Рахой в предизборната си кампания.


Той допълни, че проектозаконът, който Народната партия одобрява, няма да върне наказателната отговорност за жена, жертва на аборт, както разпореждаше законът от 1985 г.


Преди закона от 2010 г. абортът в Испания се наказваше със затвор, освен при случай на изнасилване, малформация на плода или риск за физическото или психическото здраве на майката. Именно с аргумента за психическото здраве се правеха повечето доброволни аборти в страната.


Гаярдон предизвика истинска полемика, когато през юли 2012 г. намекна за ограничаване на правото на аборт, включително в случай на малформация. През април министърът посочи, че рискът за физическото и психическото здраве на майката не може да бъде считан като претекст да не се запази животът на новороденото.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK