Белгийско издание: Българите и румънците, желаещи да работят в Западна Европа, вече са тук

Сред предимствата на предстоящата от утре промяна се посочва това, че наетите досега по неофициален начин "ще излязат на светло" и ще плащат данъци

© Ройтерс

Сред предимствата на предстоящата от утре промяна се посочва това, че наетите досега по неофициален начин "ще излязат на светло" и ще плащат данъциБългарите и румънците, които желаят да работят в Западна Европа, вече са тук, пише вестник "Либр Белжик" по повод отпадането след часове на ограничението за наемане на работа на граждани от България и Румъния навсякъде в Европейския съюз, предаде БТА.


Изданието цитира Йозеф Нимиц от Европейската синдикална конфедерация, според когото двете източноевропейски държави отдавна се намират в много трудно икономическо и политическо положение, подтикнало емигрантите да не чакат формалното отпадане на пречките да напуснат родината си и да потърсят препитание другаде в Общността.


С наближаването на изборите за Европейски парламент и с избуяването на евроскептичните и популистките партии, страховете от отварянето на европейския трудов пазар за българите и румънците предизвикват нови страхове от вълна източноевропейци, отправили се на Запад.
Опасенията са, че българите и румънците ще бъдат привлечени от по-високите заплати и от по-добрите социални системи, а това е нов вид проява на синдрома за "полския водопроводчик", се посочва в анализа.


Отбелязва се, че британският премиер Дейвид Камерън е предприел защитни мерки, критикувани от заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг. Опасенията на британците са споделени и от други държави, сред които Австрия, Германия и Холандия, уточнява изданието.


Страховете са, че източноевропейците ще подбият цените на труда и ще отнемат от работните места на местните хора, но са свързани също и с ромското малцинство, което ще залее Запада със социални туристи, пояснява авторът. Отварянето на трудовия пазар няма да доведе до революция, коментира той.


В статията се посочва, че икономическата криза е намалила броя на свободните работни места в Западна Европа, но от друга страна отпадането на ограниченията на трудовия пазар ще премахне съществуващите досега пречки за започване на работа от източноевропейците. Според досегашния режим българите и румънците трябваше всяка година на кандидатстват освен за работа, и за трудова виза.


Вестникът цитира българка, работеща като чистачка в белгийска фирма. Тя разказва, че намирането на работа не е лесно, а езиковата бариера представлява сериозно препятствие и местните работодатели наемат българи и румънци, едва когато възможностите да ангажират белгиец са изчерпани.


Сред предимствата на предстоящата от утре промяна се посочва това, че наетите досега по неофициален начин "ще излязат на светло", ще плащат данъци и ще получат истинска защита от злонамерени работодатели. Очаква се по този начин да отпаднат и злоупотребите на онези, които се регистрират като самонаети или като специалисти в дадена област, а извършват друга дейност, която не заявяват пред властите и така избягват съответното облагане.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  ''Отварянето на трудовия пазар няма да доведе до революция, коментира той''...........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Ми ако продължават безумията, простотиите и кражбите у нас както през последните 23 години ра ботните места ще намаляват и още хора ще емигрират. Какво значение има какво казва някой бегийски, руски или български вестник?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Така е, Вашите от години са тук и ни смъкват кожа след кожа, сега е наш ред.

 4. 4 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Според мен бг борсата на труда би трябвало да се профилира единствено в езикови експресни курсове за начинаещи по всички говорими евроезици. То е ясно ,че работа на никого /дори и низша/ няма да намери в БГ.

 5. 5 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#2] от "sqrt":

  Авторът иска да каже, че не трябва да се очаква вълна от имигранти. А че непрекъснато ще изтичат там, предимно млади хора, това го знае всяко хлапе.

 6. 6 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Най-после един реалистичен и прагматичен поглед върху проблема.

 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  вестник "Либр Белжик" да публикува няколко снимки от брюкселската гара Норд, например от неделя вечер. Тогава ще се види дали българите и румънците са им проблем!

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#5] от "8th_ball":

  Добре, ходи да питаш автора каква точно е разликата между емигранти и "някой който изтича".

 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Да седнат в Брюксел и да измислят как и с какво да се помогне на България и Румъния, за да може сънародниците ни да си останат в къщи. Да имаме нормален живот, а не да ни се налага да емигрираме. Като за начало е хубаво да се приеме лустрационен общоевропейски закон, който да изхвърли от властта и икономиката комунистите. Да се дадат повече права на Европол и Европейският съд, така че престъпници, незакачани от националните власти, да бъдат преследвани и наказвани от общоевропейските. Да се строят пътища, газопроводи, нефтопроводи, жп. линии и всякаква инфраструктура в изостаналите райони с конкурси директно в Брюксел, за да се намали местната корупция. Вместо да се правят безумни програми за рехабилитация на 4-5 километрови участъци, да се правят за цялостни такива. Европейските "коридори" да се дават на големи компании, които да наемат местни подизпълнители, за да се намали пилеенето на средства. Да се въведе еврото в целият европейски съюз и да се замени порочната практика на субсидии с облекчения... Да се забранят екстремистките партии и движения!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Гневно

  В Западна Европа ще са, къде да са?
  Какво да правят тук, когато обяда на един паразит от парламента струва колкото една минимална пенсия?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  СМИСЪЛЪТ на евроинтеграцията е в това, а не в сепаратизъм, затваряне, дискриминиране, подтискане, задушаване и пресичане на инициативи и възможности за конкурентноспособност, всеки да се труди и организира където пожелае и където би бил способен да намери своето щастие като човешко същество.

  Рзбира се има и един особен вид "хора"наречено ретро, пост и неокомуноиди, които немогат да си намерят място дори и в новите простори на една страна с традиции в тази насока като СССРУСИЯ. Там те днес ще са имигранти, поради установените нови правила за пребиваване...

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Нововъведената минимална работна заплата в Германия може да им изиграе лоша шега и новите емигранти да се принудят да работят на черно.

  подпис
 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#9] от "Георги":

  Това много ми прилича отчасти на амбициозните мерки на Москва преди време.
  Пари за такава дейност дори и ТЯ неможа да отдели въпреки централизираният отчет.

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  Колкото и да заработват "на черно" фискът ще си го платят, чрез ежедневните покупки. Данъците са само за официална дейност.

  Другото са случайни сделки!

 15. 15 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "papipo":
  "То е ясно ,че работа на никого /дори и низша/ няма да намери в БГ. "
  .....
  Коя работа е "низша"?

 16. 16 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#9] от "Георги":

  И комунистите и техните деца и внуци, да не се допускат на работа.Та, къде предлагаш да направим концлагерите?

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  да ,уви цели села са вече в Белгия ,Гърция ,Германия Испания и вече Великобритания ,както и малките градчета

 18. 18 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "papipo":

  Много разумно предложение. На мен от всичко най-много ми помогнаха познанията ми по английски и руски език. Познанията ми по френски се оказаха напълно излишни.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Със сигурност ще има нова вълна емигранти от България и Румъния/колко голяма ще е тази вълна тепърва ще разберем/!Ще успеят само тези ,които знаят езици и работят съвестно това ,което намерят като препитание в богата част на ЕС!Другите,които не могат да се приспособят ще се върнат о родните си места!

 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Някоя нова история за ромите в Дюселдорф има ли или да прескоча да погледна Дойче Веле?

 21. 21 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Без коментар! За нарисаното ++++++До коментар [#2] от "sqrt":

 22. 22 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#0]Тя разказва, че намирането на работа не е лесно, а езиковата бариера представлява сериозно препятствие и местните работодатели наемат българи и румънци, едва когато възможностите да ангажират белгиец са изчерпани.
  [/quote]

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Весело

  Да де, тези дето искат да работят вече са тук, проблемът е в тези, дето не искат да работят и които се очаква (евентуално) да залеят Западна Европа и специално Англия (според Фураж).

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#23] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Ти сега какво? Да не си против ромската евроинтеграция?

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Весело

  [quote#24:"Федор Венедиктович Езерский"]Ти сега какво? Да не си против ромската евроинтеграция?[/quote]

  Не бе, не съм против, само дето досега интегрирам еврором не съм видяла... явно нещо генетично им има на тези хора, та това, с евроитеграцията, просто не се случва при тях, да питат французите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#16:"starez"]И комунистите и техните деца и внуци, да не се допускат на работа[/quote]
  Че кой тогава ще работи? Един милион комунисти плюс техните деца и внуци?

 27. 27 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#25:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]та това, с евроитеграцията, просто не се случва при тях, [/quote]
  Малко роми познаваш.

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#27] от "cobanmaala":

  Говоря по принцип. Иначе, да - знам, че има няколко процента успели и интегрирани цигани.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#5] от "8th_ball":

  А това е лошо за България! А за западняците е добре дошло!Та нали това е целта на глобализацията, богатите страни да вземат всичко младо и кадърно, а другите ?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  Нема страшно, сега е малко студено. Напролет ще има екскурзианти, ма малко. Ромско включване е, бъдете европейци...

 31. 31 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Баси, от толкова много легално работещи българи в Белгия (а някои вече и двойно гражданство) са намерили да цитират чистачка във фирма....

  Веднага се вижда за кой пазар се безпокоят. А наблюденията на мои познати са, че дори и ниско квалифицираните българи са по-амбициозни от навлеците от бившите белгисйки колконии....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 32. 32 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "Вестникът цитира българка, работеща като чистачка в белгийска фирма. Тя разказва, че намирането на работа не е лесно, а езиковата бариера представлява сериозно препятствие и местните работодатели наемат българи и румънци, едва когато възможностите да ангажират белгиец са изчерпани."

  високо квалифицирана ... чистачка ?

  [quote#9:"Георги"]Да седнат в Брюксел и да измислят как и с какво да се помогне на България и Румъния, за да може сънародниците ни да си останат в къщи. Да имаме нормален живот, а не да ни се налага да емигрираме. [/quote]

  Да седнат в Брюксел и да измислят ... ????
  за нас ... туземЦите от БългариЯ, мислещи със коЯ Част от тЯлото !
  МеЧтай Чадо !
  Дано да ти се сбЪднат меЧтите във Новата 2014 !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Голямо чакане беше...За мен това си беше адски дискриминационна мярка. И не виждам причината за това. Нима от утре ще съм по-достойна, за да нямам всички тези пречки и ограничения по пътя си вече пет години. Политиците просто си играят с живота ни.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Истерията ще свърши утре сутрин като видят празния самолет от София и пустите си граници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK