Падат ограниченията на пазарите на труда в целия ЕС за българите

Падат ограниченията на пазарите на труда в целия ЕС за българите

© Associated PressВ полунощ посрещнахме Новата година. В полунощ на 1 януари 2014 година паднаха и всички останали ограничения на пазарите на труда в Европейския съюз за българи и румънци. И въпреки страховете, които се сеят от западни медии, особено във Великобритания, вероятността за масово преселение от България и Румъния е малко вероятно.


Двете страни станаха част от ЕС преди седем години. Няколко години по-рано, с подписването на присъединителните си договори, те се съгласиха на няколко преходни периода, един от които беше свързан именно с ограничения на трудовите пазари. Мярка, която беше приложена и за членките, присъединили се през 2004 г., целяща да предотврати голям наплив на граждани от сравнително по-бедните държави от Източна Европа.


С настъпването на осмата година на членство пада преходният период на пазарите на труда и за българите и румънците. Седемте години от него бяха разделени на три части, като през първите две националното законодателство на другите държави членки регламентираше достъпа на работници до пазарите си на труда.
През следващите три години държавите членки можеха да продължат да прилагат своите национални мерки, при условие че уведомят Европейската комисия за това. А ограниченията през последните две години бяха предвидени, в случай че страната изпитва сериозни затруднения на пазар на труда или опасност от такива. От тези последни две години в случая на България и Румъния се възползваха девет държави, като някои от тях бяха приложили облекчения за конкретни професии като Германия и Франция.


През последните месеци не една от деветте държави членки проявиха опасения, че ще бъдат залети от български и румънски работници, като тази възможност нееднократно беше отхвърляна от европейските институции начело с Европейската комисия, която пази свободното движение като една от основните ценности на съюза.


"Движението между държавите предлага реални възможности и икономически ползи както за приемащите държави, така и за ЕС като цяло, а ограничаването на свободното движение на работници може да има отрицателни последици, например увеличаване на недекларирания труд", заяви през месеците еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор.


Редица анализатори разясняваха още, че тези българи и румънци, които вече са искали да заминат и да работят в някоя от държавите членки, са го направили, защото въпреки ограниченията и затрудненията в повечето от тях специалистите и образованите можеха да получат разрешително за работа. Все пак апокалиптични заглавия за пристигащи милиони работници от България и Румъния се появяваха и през последните часове на 2013 г.


Великобритания и ограниченията


Най-яростна беше реториката по темата във Великобритания, където от месеци продължава кампанията срещу наплива от български и румънски имигранти, след като паднат ограниченията на пазара на труда в началото на 2014 г. Редица британски политици от различни партии предупреждаваха за рисковете за британската социална и здравна система, за проблеми с жилищата и дори земеделската земя и за евентуално повишаване на престъпността.


Премиерът Дейвид Камерън беше подложен и на сериозни атаки от евроскептичното крило на партията си да предприеме мерки и да не допуска нов наплив на имигранти в страната. През 2004 г., когато към Европейския съюз се присъединиха Полша и още девет държави от Централна и Източна Европа, Великобритания, Ирландия и Швеция бяха единствените членки, които оставиха трудовите си пазари отворени, което доведе до огромна вълна трудови имигранти към тях, но най-вече към Великобритания заради езика и възможностите за работа.


Във Великобритания бяха разпространявани някои от най-абсурдните твърдения

© Reuters

Във Великобритания бяха разпространявани някои от най-абсурдните твърдения


Тогава не бяха направени точни оценки за ситуацията и напливът на източноевропейци и особено поляци изненада Лондон. Според данни на британската статистическа служба през 2012 г. най-голямата общност от хора на Острова, които не са британци, е била полска, следвана от индийска, ирландска (от Република Ирландия), пакистанска и американска.


През изминалата година според официалните данни във Великобритания е имало общо 150 000 румънци и българи. И въпреки че британските власти не направиха окончателна и точна оценка, коментарът им беше, че положението ще бъде различно от 2004 г.


Ограниченията на пазара на труда, свободното движение и Шенген


Междувременно темата за падането на ограниченията на пазарите на труда беше често смесвана с тези за свободното движение и дори за Шенген не само от медиите, но от представители на властта в някои държави членки.


Падането на сегашните ограничения засягат пазарите на труда. Това означава, че всеки българин или румънец може да потърси работа, в която и да е от държавите членки (до момента това е важало за 16 от тях) свободно, без да се налага преминаването през сложни процеси на одобрение и получаване на разрешителни.


В същото време остава в сила правото на свободно движение на гражданите на двете страни, което важи от 1 януари 2007 г., или от присъединяването към ЕС. То важи за всички европейци в срок до три месеца, а след това трябва да бъде доказано притежанието на средства за продължаване на престоя.


България и Румъния обаче остават извън шенгенското пространство и в началото на 2014 г., като не се очаква темата да бъде решена в близките месеци. Това, че не са в Шенген означава, че българите и румънците подлежат на граничен контрол, както британците, например когато влизат в членка на зоната, но при представяне на лични документи свободното им движение остава гарантирано.

Коментари (192)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да ни е честит достъпът до трудовия пазар на Европа. Това е един шанс за нашите специалисти и за хората, които са останали без работа. Това е изход за хората, загубили надежда да се устроят в собствената си страна. Важното е да имаш избор, всеки ще избере това, което го устройва. Наслука през новата 2014 година.

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 868 Любопитно

  И са кво? Най големият митинг ще бъде на терминал-2 ли?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Време беше...Тази цедка беше мъчение и за обикновения човек, и за съответните административни служби. За себе си се мъчих излишно заради политически паранои. Пазарът на труда не се е променил съществено. Беше излишно и натовари поне три години от живота ми ненужно и безмислено. Благодаря ви "мили" политици! Все пак честита нова 2014 на всички...и на вас!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Само да си взема дипломата, see you terminal 2

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Задачата беше ЕС да дойде в България, а не поединично ние да ходим на работа в ЕС.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  Честито на всички печеливши от мярката и особено на държавите-получатели.

  Ксенофобията на местните идиоти не трябва да ви плаши, с прилична работа с маргиналите няма да имате допирни точки.

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  За съжаление, 19 години БКП+сателити на власт закопаха тая идея завинаги. Ти също си гласувал за това закопаване, гордей се.

  ден година храни.
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#4] от "GogoGP":

  Ако искаш и можеш да работиш здраво не на държавна служба, диплома не ти трябва.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Три месеца може да се остане в дадена страна необезпокоявано.За работа трябва предварително да сме се договорили.А какво става когато те уволнят след като си работил известно време?Няма нищо сигурно,даже е авантюристично.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7853 Неутрално

  Падането на ограниченията, не е повод за радост! ВИСОКОПЛАТЕНА работа трябва да има у нас, а не да я търсим из Европа! Само че, комунистите нямат интерес!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Весело

  Евала

  В България заслужават да останат само дебилчетата Орешарски и Пеевски и да цакат сантасе по цял ден, защото не виждам да могат друго...

  Всеки човек в България, който има и съвсем малко мисъл, трябва да е купил някакъв еднопосочен самолетен билет!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  "България и Румъния обаче остават извън шенгенското пространство и в началото на 2014 г., като не се очаква темата да бъде решена в близките месеци." - Това не е болка за умиране, въпроса е, защо нашите правителства не се заемат с решаването на важните проблеми в страната?!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1411 Гневно

  До коментар [#9] от "lz2":

  Вие имахте голям интерес, нали?!

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#4] от "GogoGP":

  Там те чакат с погача...

 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#5:"EVOLYUCIONER"]Задачата беше ЕС да дойде в България, а не поединично ние да ходим на работа в ЕС.[/quote]

  То не е задача на ЕС, а уникален шанс и доверие, които са ни дадени. ЕС не е виновен, че комунистите продължават да вкарват Русия вместо ЕС в България...

  Късмет на всички българи, които решат да потърсят щастието си в някоя друга страна от ЕС!

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Моето поколение официално ви казва довиждане. Дъртаците , които под строи гласуват за БКП да си работят за да си плащат пенсиите. От българите в чужбина и от българите родени след 1975г. Партията - майка събира 3-4-5%.
  За това ДО-ВИЖ-ДА-НЕ. Ако нямате пари за хляб - яжте пасти.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  Не можахте да изпълните задачата и да изкомандвате ЕС. Ха сега да видим Партията каква друга задача ще ви постави.

  Руските джуджета са най-големите в света. По два метра са високи, нищо че са джуджета.
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1411 Весело

  До коментар [#14] от "ariel28":

  +, Пожелавам ти в новата година да пишеш САМО съдържателни коментари и без двойни стандарти, моля.....

 18. 18 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  Благодаря, да Ви се връща

  'Let light surround you' Dream Theater
 19. 19 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#9:"lz2"]ВИСОКОПЛАТЕНА работа трябва да има у нас, а не да я търсим из Европа! Само че, комунистите нямат интерес![/quote]
  И ЕС няма интерес от това. И какво излиза, че комунистите и Брюксел са комбина?

  ДНЕВНИК, ЗАЩО ПРЕЦАКАХТЕ АРХИВА? СЕГА КАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО И КАКВО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ?
 20. 20 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1192 Весело

  Братята едвам са дочакали да стане 01.1.2014. и вече се товарят в автобуси и микробуси.Цялата рода е строена пред колибата,опс,къщата и изпраща социалните си туристи на път.Начална "гара" България,крайна "гара" Даунинг Стрийт 10

  Хак да му е на Камерън

 21. 21 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Пазете се английски прасете, стегнал съм куфарите за гадния ви Лондон !!!!

 22. 22 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#19] от "Отнесен":нищо пресно.

 23. 23 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "apolitichna":

  Наистина си права. Важното е човек да има избор. ЧНГ!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мишето_66":

  Още не са дали новите опорни точки и редовите членове не смеят да се отклонят от миналогодишните нареждания

  Руските джуджета са най-големите в света. По два метра са високи, нищо че са джуджета.
 25. 25 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Идваме, само да изтрезнеем...

 26. 26 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Пожелавам успех на всички българи, които искат децата им да живеят в по-добри общества. Надявам се до 4-5 години да се присъединя към тях, тъй като надеждите ми за България окончателно се изпариха през тази година. Късмет и успех, добри хора!

 27. 27 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Айде!...
  Кой ша гоу,
  да гоу!

 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1566 Разстроено

  Народа се радва чè ще може да напусне родината си и близките си. По-лесно му е да избяга от колкото да .... остане.
  ...
  И аз подготвям детето си за такава възможност. И все пак е тъжно чè сме такива. Това ни различàва от японците (пък и други успели народи), на които и през ум не им минава да напуснат родината си в трудни времена. Дори на против връщат се за да помагат.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо чакаха 20 години? Още малко и ще си помисля, че са чакали да се деквалифицира човешкият ни капитал, та да не конкурира тхния.
  Иначе са най-яростните проповедници на свободния пазар, свободен, ама да е колкото те кажат. Ако ще се внася(с цел изнасяне) и изнася капитал, може, ама бг работник да се пробва на трудовия им пазар, пак може, ама след 20 години, та да не става за друго освен за ягодо-берач.
  Така е, знаят си интереса на запад. Ние нашия още не си го знаем. Не го знаем щото е в интерес на същия тоя запад да не си го знаем. Конкуренция, капиталистическа кокуренция му се вика на това. И в Бг, най-големите фенове на капитализма и конкуренцията, най-малко го разбират това.

 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  ++++++++++++++

 31. 31 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#28] от "biss Mark":
  Какво предлагаш като алтернатива? Да остана да чакам още 23 години да се оправи като милионите смачкани хорица, които ходят по улиците?
  И не, не мога да разчитам, че другите хора ще започнат да се държат по-уважително с останалите в тази държава, тъй като аз го правя; не мога също да разчитам, че правосъдната ситема ще заработи по-добре само защото аз се отнсям справедливо с останалите; нямам търпение вече да чакам чалгата да се изкорени от това общество; омръзна ми да се надявам, че обществените средства ще бъдат изразходвани разумно, стратегически обосновано и без да се краде от тях само защото аз си плащам данъците и не крада. Пробвано е вече от предишното поколение в продължение на 23 години - не работи. Личният пример в тази държава не дава плодове, доброто се дави в помията, а аз имам само един живот, съжалявам. Да се жертваш да избавиш родината от чужд поробител сигурно е героизъм, но да се жертваш, за да я избавиш от собствения й народ, е обречено. Предпочитам да взема близките си с мен и да им подействам като мотивиращ стимул да си заминат с мен, отколкото да се боря за загубена кауза.

 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1633 Весело

  Както беше казано вчера, българите към англичаните: "Като изтрезнеем идваме"

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  ? ... а кога ще отпадне ограничението -
  българин да си намери работа в България !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#4] от "GogoGP":

  хаха браво на теб много ли си горд?

 35. 35 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "EVOLYUCIONER":

  ЕС да дойде в България, останови се трайно и категорично и взе да взима без да дава нищо. Това му беше и задачата. Оказа се, че е било и здача на някой бг граждани. Интересното е, че масата бг гражани нямаха нищо против и още нямат.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  [quote#15:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]Ако нямате пари за хляб - яжте пасти. [/quote]Нали знаеш как свършва историята на тоя израз. Не го казвай дори на шега - хеле като пожелание за ЧНГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 810 Весело

  Ограничения е имало винаги в главите на мързеливците.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 38. 38 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#31:"Pipilot"]Какво предлагаш като алтернатива? Да остана да чакам още 23 години да се оправи като милионите смачкани хорица, които ходят по улиците? [/quote]

  Нищо не предлагам. Просто споделям че ентусиазма от тази новина е по-скоро тъжен. Иначè новината сама по себе си е добра, защото свободата на движение ще бъде едно от големите предимства в ЕС.

  А това изявление:
  [quote#31:"Pipilot"]Предпочитам да взема близките си с мен и да им подействам като мотивиращ стимул да си заминат с мен, отколкото да се боря за загубена кауза. [/quote]
  направо не знам как да го коментирам. Ще вземете родителите си и ще ги оставите в някой английски таван ли. Май англичàните се плашат точно от вас. Както и да е. Пожелвам ви успешна 2014г. И да внимавате Вие какво си пожелавате.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  [quote#28:"biss Mark"]Народа се радва чè ще може да напусне родината си и близките си. По-лесно му е да избяга от колкото да .... остане. [/quote]

  Човек - както горе писах - БСП на все това ,че са единствената лява партия и единствената голяма освен ГЕРБ едвам събират по 3-4-5% при българите в чужбина(3.44%) и при българите родени след 1975(5.9%) Но пък управляват държавата. Тоя дисбаланс не е от ден , не е от 2.
  Колко още трябва да чакаме на колко трябва да станем за да можем да управляваме страната и живота си ? поколението след 1975 вече е на 40. Но не може да взима решения за страната си , понеже пенсионерите на по 60-70% чакат Сталин да се върне и пак да ги направи млади

  Ми тогава довиждане. Като пенсионерите не искат да ни дадат държавата - да си я взимат. Не знам от къде ще намерят пари за хляб като си тръгнем , ама ако нямат да ядат пасти. Те така правят в Европа(Франция)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  [quote#6:"патиуанчо"]За съжаление, 19 години БКП+сателити на власт закопаха тая идея завинаги. Ти също си гласувал за това закопаване, гордей се. [/quote]30 години съм в политиката ... А ти гласува ли ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#28] от "biss Mark":

  "Това ни различàва от японците..."

  Да, ама я, виж какъв е процента на интелигентните и трезвомислещи хора там и какъв е тук. Тук е нищожен! Тук такива хора биват мачкани, оплювани, подигравани, неглижирани... Докато масите постоянно те мачкат и не искат да чуват друго, как мислиш, че ще им повлияеш в положителна посока? НИКАК! Усещал съм го на гърба си, така, че знам за какво иде реч.

  А, изрази от сорта на "...По-лесно му е да избяга от колкото да .... остане..." са отдавна изтъркани отчаяно-партиотически излеания.

  Нищо лично, иначе.

 42. 42 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#38] от "biss Mark":
  Майка ми вече живее в Германия от 10 години, както 4/5-и от семейството ми, в моя случай това за тавана не е в сила. Не казвам, че емиграцията е лесен избор, затова и аз не бързам, подготвям се с квалификация, знания и професионален опит, за да не ходя да живея по таваните в Лондон. За мен емиграцията има смисъл само ако знаеш къде и защо отиваш.

 43. 43 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#39] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Напълно си прав, тежкото е, че това са нашите баби и дядовци.

 44. 44 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#24] от "mitko11":имаме голееемо чакане за нови опорни.

 45. 45 Профил на -7
  -7
  Рейтинг: 1520 Любопитно

  До коментар [#28] от "biss Mark":

  И на мен ми се живее тук, но вече 14 години бачкам на 2 места, че имало е и моменти да се занимавам с 3 неща... а съм само на 33 години.

  И знаеш ли какво - живея сравнително добре, но ми се живее и по-добре. Ако няма да почивам изобщо то поне да ми плащат доста повече, за всичко това което мога. Та смятам и аз да сбирам цирка, като тази година тук в България ще ми е последната... поне до пенсия.

  Жената е покана за щастие
 46. 46 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#39] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Ами както писах по-горе и аз подготвям дете си за таква възможност. А преди няколко седмици писах, че бъдещето на ЕС е да стане една голяма Швейцария. От друга страна поглеждайки назад в историята, немците са били най-голямата емигрантска вълна в края на 19-ти век и това не е затрило Германия. Така чè не ме разбирайте погрешно. Просто исках да ви дам и друга гледна точка - а именно че ентусиазма е по-скоро тъжен.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 47. 47 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pipilot":

  Е значи вие сте едно добро изключèние.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 48. 48 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Ми то у нас останаха или предимно прости хора, ранобудни студенти или пенсионери и цигани. То който можеше вече е навън у нас остана матряла. Погледнете резултата - нищо не могат да измислят освен да крадат, далавераджийстват и да крещят по улиците. Аи да да пият бира, ядат шкембе чорба Общо взето 99% от останалите у нас българи не биха взели за нещо повече от общи работници. Има още няколко хиляди програмисти и малко останали свестни хора, които правят нещо смислено, ама останалите са от боклук надолу. Така, че няма да има никакъв особен напрлив за Запад, просто няма кой.

 49. 49 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  [quote#36:"EVOLYUCIONER"]Нали знаеш как свършва историята на тоя израз. Не го казвай дори на шега - хеле като пожелание за ЧНГ [/quote]

  Да , знам. Но смятам да съм достатъчно далече за да не мога да свърша така

  15.02.1989 - 07.02.2018
 50. 50 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#45] от "bgpainter":

  За съжаление малкото останали свестни българи у нас сега ще си сберат багажа и тогава у нас ще остане само булвоч, пенсионери, крадци и цигани. То почти не останах свестни и нормални и сега съвсем ще изчезнат.

 51. 51 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#39:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]ама ако нямат да ядат пасти. Те така правят в Европа(Франция) [/quote]
  В Париж кило евтина кайма е над 30 евро, в хубавите магазини - 60 евро. Всеки нов български патриот, роден след 1975 г. знае че и последният Камерън е по добър от някой си български Костов, Иванов, Петров. Напред към евтината кайма на Запад.

 52. 52 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  [quote#43:"Pipilot"]Напълно си прав, тежкото е, че това са нашите баби и дядовци. [/quote]

  Знам ,че са нашите баби и дядовци. Аз не ги мразя. Но децата си обичам повече. Не мога да си позволя лукса при положение ,че скоро живот и здраве ще имам деца , да ги оставя да растат в страна като България.

  Обичам бабите и дядовците ни , но децата ни обичам много повече

  15.02.1989 - 07.02.2018
 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  абе те интерес имат, просто са хем некадърни, хем на първо място са други интереси

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  [quote#46:"biss Mark"]Просто исках да ви дам и друга гледна точка - а именно че ентусиазма е по-скоро тъжен. [/quote]

  Естествено ,че е тъжен и за нас е тъжно да ходим в страни , където имаме по 1-2-ма приятели , а не по 30-40. Просто нямаме избор.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 55. 55 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "apolitichna":

  Наистина си права. Важното е човек да има избор. ЧНГ!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 56. 56 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Много ме натъжава това поколение. Едно време младите българи са умирали за родината и за народа си, а сега само се чудят как да избягат. Жалко е.

 57. 57 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  [quote#48:"sqrt"]Има още няколко хиляди програмисти и малко останали свестни хора[/quote]

  Споко , и тях ще изгоним - Станишев обеща да им вдигне осигуровките с 50% , за да не се ширят с много пари , ама естествено няма да пипа корпоративния данък , за да не удари милионерите.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#33] от "EVOLYUCIONER":

  питай, когато ти дават опорните точки

  Birds of a feather flock together.
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3529 Весело

  В полунощ посрещнахме Новата година. В полунощ на 1 януари 2014 година паднаха и всички останали ограничения на пазарите на труда в Европейския съюз за българи и румънци.
  *********************

  И още има българи в България? Защо не сте се изнесли в Англия, бе? Що разочаровате така другаря Фураж, той сега с кво ще плаши англетата, а? 1 януари вече настъпи и нито един българин не е пристигнал там, трагедия някаква, просто.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#57] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  хехе, ще му се правят на умни и красиви

  Birds of a feather flock together.
 61. 61 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  Ми и мен ме натъжава простото поколение - само крадат и разсипват ама това е положението. Хората избягаха заради вас. погледнете докъде докархте нещата с простотия и далаверажийство.

 62. 62 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 5239 Весело

  Ей сега минах покрай терминал 2...такава навалица не можеш да се разминеш...целия квартал Филиповци и Столипиново чакат полет до Албиона...

 63. 63 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  Умирали са за родината, обединени от общ враг - поробителя. Лошото е, че не сме способни на консолидация, уважение и добро отношение към сънародниците си в мирно време.

 64. 64 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#57] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Той ако станишев беше проблема у нас ехеее. Простите и алчните са проблема и те са 99% от останалите. Можете да имате по избори всеки ден и все тая при този матеял резултатът ще е инаги трагичен, само крадците и комисионерите се сменяват.

 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  еми вие направихте така че родината ви е СССР, а младите не искат да си хвърлят живота на вятъра за вашата родина

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#61] от "sqrt":

  О ама и мен ме дразнят комунистите и пенсионерите които гласуват за тях, но младите трябва да са тук и да се борят за по-доброто бъдеще, а не да бягат.

 67. 67 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Весело

  [quote#51:"Каишков - Гласът на Америка"]В Париж кило евтина кайма е над 30 евро, в хубавите магазини - 60 евро.[/quote]

  Другарю , времето в което агитпропчика обясняваше как Запада пие кръвта на деца мина! В коя страна е тоя Париж , за който говориш ? Понеже аз бях в един , дето се намира във Франция и там е съвсем различно - кило белени картофи 1.79 , кило пушена шунка(От месо!!!111 омг) - 9.00 , кило портокали 1.00 , риба тон на промоция 1.50 3 кутии по 10 яйца за 5.89.

  КЪДЕ Е ТОЯ ПАРИЖ С КАЙМА ОТ 60 ЕВРО

  http://catalogue.carrefour.fr/hypermarche-promo-1_0114_629itEpR/v01

  Въведи двуцифрен код - за да разгледаш - 29, 95 , 92 , 75 и т.н.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 68. 68 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#66] от "npiatanasov":

  Ми то на вас не ви тряват млади а свестни, то и сега има останали млади ама повечето освен за групов секс за друго не стават. Вижте никой няма да стои у нас докато царува простотията и некадърността. Няма как да не пропадне страна в която уважават крадците, които са окрали завод, сринали са го и са го продали за скрап и викат на учителите прост даскал. Никой не иска да става курбан за такива прости и алчни хора като вас.

 69. 69 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#66] от "npiatanasov":

  Какви комунисти бе лольо? То у нас има само крадци и далаверажии преоблечени като разни партийки. И 99% прост матрял като теб.

 70. 70 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Любопитно

  [quote#56:"npiatanasov"]Едно време младите българи са умирали за родината[/quote]

  Едно време старите българи са умирали за родината си ,а сега се чудят как да изгонят младите за да му дадат 2 лева повече на пенсийката в замяна

  15.02.1989 - 07.02.2018
 71. 71 Профил на Atakana
  Atakana
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#62] от "BGman1":

  Задръстено като общински автобус викаш Че те снощи не са ли празнували ... да им кацнат като пияни английски туристи

  Не приемай финансови съвети от бедни хора и не приемай здравословни съвети от болни хора
 72. 72 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1705 Любопитно

  [quote#66:"npiatanasov"] но младите трябва да са тук и да се борят за по-доброто бъдеще,[/quote]

  Колко време ? 1/4 век ? 1/2 век ? 1 век ? Колко време да стоим тук и да се борим ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 73. 73 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#68] от "sqrt":

  Не знам защо се обръщаш към мен по този начин. Аз може би съм най-мразещия това, а и предишното управление на страната човек, но емигрирайки вие им правите огромна услуга. Те това искат - да се отърват от активните и мислещите хора и да останат само такива от митигите на БСП и ДПС, които да си гласуват за тях и да ги ползват като добитък.

 74. 74 Профил на Atakana
  Atakana
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#70] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  На теб и за такива като теб ... абе до девето коляно, особено на генералите от ДС!!! ДА НЯМАТ ПРАВО ДА СА ДЕМОКРАТИ!!!!!

  Не приемай финансови съвети от бедни хора и не приемай здравословни съвети от болни хора
 75. 75 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#73] от "npiatanasov":

  Ми защото проблема сте вие. партийките ви ви служат само за оправдание. Истината е, че 99% от останалите у нас са глупаци, некадърници и/или далавераджии по душа. У нас хората са 90% прости и останалите првично хитри. Основен генотип - Бай Ганьо. Резултатите го показват. Просто такива хора могат да се вкарат в ред само с бой и то с много бой иначе наглеят и раюзсипват всичко. Партийките са само еърха на айсберга.

 76. 76 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1398 Весело

  Айдеее, дежурните оплаквачи/ки са във вихъра си- "Терминал 2", та "Терминал 2", " тук само цигани и пенсионери" (минус пишещия, разбира се)........
  Че какво ви пречеше да емигрирате досега? Пробвайте, лошо няма.
  Само да ви светна, еднопосочните билети са предимно за полети през Терминал 1, но и там, колкото и да е странно, движението е двупосочно.

  Оосбено комични са ревовете на феновете на "лявата идея", сякаш не управляват точно техните любимци. Защо ревете, нали ви"намалиха" тока с почти цял един процент и ви обещаха да ударят "богатите" с нови данъци? Нали ви върнаха "нормалността", наслаждавайте й се......

  ЧНГ!

  Знанието е сила, информацията - власт
 77. 77 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 459 Весело

  До коментар [#59] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Щото сме гадняри, а и мразим английската точност. Нека да помръзнат англичаните посрещачи, дето чакат няколко милиона по летища и гари, пък ние ще се изсипем в късния следобед, че да им скапем и чая.

  Дали няма Дневник да пусне някое и друго кадро от крайната дестинация? Ще ми се да видя тълпите, заливащи Великобритания.

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 78. 78 Профил на Vodnokon4e
  Vodnokon4e
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#51] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Не е така. Покупателната способност е много по-голяма. Яд ме е на себе си, че излязох преди година, а не преди 10. Толкова пропиляни възможности. А пък аз, наивника, все се надявах нещо да потръгне в милата ми Родина и стоях на инат. Халал да са им 10-те ми години - и на смешния цар, и на жълтите, и на червените, и на гербавите, и на атакистите, и на ДПС (уточнение - никога не съм гласувал за някоя от тези партии, а винаги съм бил срещу простотията във властта и за корективите й, които просто изчезнаха и я оставиха да пирува по време на чума. Картината е като Триумфът на смъртта на Брьогел, само не зная кой е скелета, който бие барабаните)

 79. 79 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 615 Неутрално
 80. 80 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#9:"lz2"]ВИСОКОПЛАТЕНА работа трябва да има у нас, а не да я търсим из Европа! Само че, комунистите нямат интерес! [/quote]

  Кои комунисти? Тези от западните банки, телекоми, хранителни вериги и енерго и водо-снабдителни дружества?

  Докато в България има Валутен Борд - икономическото положение ще се влошава ... Т.е. докато почти всички печеливши предприятия са ЧУЖДА собственост!

 81. 81 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 459 Весело

  До коментар [#75] от "sqrt":

  Определено в момента демонстрираш едно много европейско и цивилизовано поведение. Поздрави!

 82. 82 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#67] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Защо му се връзваш на този, не си ли усетил, че той просто само плюе в една посока. Мизерна душа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 83. 83 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  [quote#51:"Каишков - Гласът на Америка"]В Париж кило евтина кайма е над 30 евро, в хубавите магазини - 60 евро.[/quote]

  Това просто не е истина. Е, вярно, не съм си купувала кайма, когато бях в Париж, ама цените там едва ли са по-различни от тези, в Испания, а тук килограм хубава телешка кайма е 6-7 евро, свинската - 3-4, най-скъпа е агнешката, която е над 10 евро. Дори и да приемем, че във Франция е по-скъпо, пак няма как да стигне 30-60 евро цената.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 84. 84 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3529 Весело

  [quote#77:"julyanna"]ще се изсипем в късния следобед, че да им скапем и чая[/quote]


  Ха-ха....

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 85. 85 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#67] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Не му обърквай опорните точки:
  1. В САЩ/извинявам се, США/ бият негрите.
  2.В Германия са фашета.
  3.Във Франция е много скъпо и там има разврат.
  4.В Англия се спи под мостовете на Темза....
  Ах, само да не бяха проклетите империалисти и предателят Горбачов...

  Руските джуджета са най-големите в света. По два метра са високи, нищо че са джуджета.
 86. 86 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Айде сега ,сичкото ориентал към Ориентала .Пардон към Албиона.

 87. 87 Профил на Vodnokon4e
  Vodnokon4e
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#56] от "npiatanasov":

  Дай ми пример - ти какво си направил или правиш в момента за родината ни, че да искаш от мен да си "давам живота" за банда нагли лапачи и простаци? Беше ли до мен, когато ме съкратиха, защото бях открил прекалено много неща за начините на покупка на фирмата и адвокатът каза "Ми по-добре недей ги съди, че... Е, затова: жената, детето и one way ticket. Един живот имам.

 88. 88 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  [quote#58:"rldkfl"]питай, когато ти дават опорните точки [/quote]я ме светни ... засипват ме с тоя израз от седмица - някаква изцепка ли е и на кого и Не съм трол

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 89. 89 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Имаше Велика България, Волжка България, и Дунавска България сега е време България да стане част от Западната Цивилизация.

 90. 90 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#5:"EVOLYUCIONER"]Задачата беше ЕС да дойде в България, а не поединично ние да ходим на работа в ЕС.[/quote]

  +++++

  Все повече намразвам ЕС и либерастката политика.

 91. 91 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 459 Любопитно

  До коментар [#86] от "Мишето_66":

  Е, почакай да съберат и изброят и последното котило ориентала. Хората в Англия един милион чакат - няма да ги разочароваме с някакви си 950 хиляди примерно.

  ПП : Хайде де Дневник, дайте поне една снимчица как диви балкански орди заливат Великобритания. Любопитна съм.

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  [quote#49:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"] Но смятам да съм достатъчно далече[/quote] УСПЕХ на новото място!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Няма да заминат ... това анализ ли е или пожелание?
  Преди около месец тук се цитира изследване, в което около 7% от хората декларират, че ще имигрират. По данни от други изследвания около 50% от заявилите реално тръгват. Т.е. 3.5% от трудоспособното население на България, което е поне 3 милиона - т.е., поне 100 000 човека е много реално да отидат да си търсят работа.
  Нито критикувам, нито хваля тези, които са го решили.
  Просто предлагам малко анализ в общите приказки.
  Следващи въпроси - с каква квалификация са заминаващите? тук работили ли са и какво? със семействата ли заминават? и т.н.

  Никола Йорданов
 94. 94 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  Абе не може да си свествен и умен човек и постоянно да те тъпчат отвсякъде. Не може и изкуфелите баби и циганите да определят бъдещето ти. Не може в 2013 година да ходиш за протест срещу назначаването на откровени мафиоти на най-високите длъжности и премиерът да ти казва, че си купен от лошия Запад.

  Някой по-горе беше писал, че не можеш да се бориш против собствения си народ.

 95. 95 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#31:"Pipilot"]Какво предлагаш като алтернатива? Да остана да чакам още 23 години да се оправи като милионите смачкани хорица, които ходят по улиците?[/quote]
  А ти на какво се надяваш, България да стане световна суперсила, която ходи да бомбардира на другите народи децата, за да им заграби петрола ли? Какъв друг начин виждаш да заживеем и ние като световните суперсили?

  ДНЕВНИК, ЗАЩО ПРЕЦАКАХТЕ АРХИВА? СЕГА КАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО И КАКВО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ?
 96. 96 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#94:"Yard"]Абе не може да си свествен и умен човек и постоянно да те тъпчат отвсякъде. Не може и изкуфелите баби и циганите да определят бъдещето ти. [/quote]

  А как ще се променят нещата ако всички умни и свестни хора си тръгнат? За да се променят нещата трябва да има точно умни и свестни хора в България, но те, за да са тук, искат нещата да са променени (така им втълпява популярната култура). Проблемът е малко като в търсенето на първа работа - за да си намериш работа се иска опит, но за да имаш опит се иска да си имал работа.

  Според мен трябва точно по-нискоквалифицираните да ходят в чужбина, а умните и свестните да останат тук. Без това за тях работа се намира.

 97. 97 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#28:"biss Mark"] Това ни различàва от японците (пък и други успели народи), на които и през ум не им минава да напуснат родината си в трудни времена.[/quote]

  На българчетата от малки им се повтаря, че спасение няма тук.

  Частично виня по-старото поколение за днешното положение на държавата и го виня заради черногледството, което насажда! Но и медиите са виновни...

 98. 98 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добре, едни избират да си търсят щастието извън родината (по обясними причини), други остават. Няма нужда едните да плюят другите и обратно. Както и едните, заминаващите, да плюят по родината си и така да демонстрират гузност. Важното е, че има избор.
  На нас, оставащите, д*** да ни е яко... Но децата ми са навън, няма начин...
  Дано бъдещето да е по-добро за всички!

  'Let light surround you' Dream Theater
 99. 99 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#95] от "Отнесен":

  Аз не се и надявам, че България ще стане суперсила. Би ми се искало само да живея сред по-толерантни и възпитани хора и в едно по-стратегически ориентирано общество, в което общото благо е ценност. Тук имам нелоша за възрастта си професионална реализация и социален статус, но не ми харесва неуважението на хората към останалите, доминацията на чалга културата и простотията, както и изразходването на немалките данъци, които плащам по нецелесъобразен начин чрез обществени поръчки с надцецена стойност и корупция в нетърпими размери. Не ми харесва също и воденето на държавна политика без стратегическа перспектива, основана само на популизма и клиентелистко късогледството.

 100. 100 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#97:"blaf"]Частично виня по-старото поколение за днешното положение на държавата и го виня заради черногледството, което насажда! [/quote]

  Не знам за кое "по-старо поколение" говорите, аз специално бях на 21 г. през 1989 г., така че в комунизма нямам дял. От друга страна, последните 24 години бяха и са непрестанна борба за оцеляване и нормален живот, но това не е толкова страшно. По-лошото е, че "преходът" отне 24 години от живота ми в напразни надежди за промяна. Как да го причиня и на децата си? При настоящото управление? Дано докато децата ми се изучат, нещата се променят тука поне на йота... По принцип съм оптимистка за България, но не в краткосрочен план.

  'Let light surround you' Dream Theater
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах