Кипърска телевизия излъчи грешно президентско послание за Нова година

Никос Анастасиадис

© Reuters

Никос АнастасиадисКипърската държавна телевизия излъчи грешно послание навръх Нова година, включвайки обръщението за 2013 г. на бившия президент Димитрис Христофиас вместо на настоящия държавен глава, съобщи ДПА.


Малко преди полунощ телевизия CyBC включи приветствието на Хрисофиас по случай настъпващата 2013 г.


След няколко секунди в ефир техниците забелязаха гафа и спряха предаването, като вместо него включиха посланието за 2014 г. на сегашния президент Никос Анастасиадис.
Подобна грешка допусна през 1986 г. и германска телевизия, включвайки послание на канцлера Хелмут Кол, в което той изказва най-добри пожелания за 1986 вместо за 1987 г.


Въпреки забавното за някои начало на Новата година след безпрецедентно тежката 2013 г. Кипър започва 2014 г. с още по-строги мерки за финансова стабилизация на страната. Целта е да се намалят бюджетните разходи и да се увеличат приходите в хазната, съгласно изискванията на тройката.


По-висок е акцизът върху бензина и дизела от 1 януари. Увеличението е с 5 цента на литър, след като от началото на 2013 г. той вече беше повишен със 7 цента. Според експертите обаче, от джоба на потребителя и сега ще излизат 7 цента на литър повече, тъй като в определянето на крайната продажна цена на петрола ще се включи и предстоящото увеличение на ДДС с 1%.


Повишаването на данъка влиза в сила от 13 януари. Тогава стандартната ставка на ДДС в Кипър се увеличава с 1% и от 18% става 19%. От същата дата досегашното намалено облагане от 8% за група стоки също се покачва на 9%. Стандартната ставка на ДДС обхваща повечето потребителски стоки в Кипър и увеличаването й ще дръпне цените им нагоре. Супермаркети вече обявиха, че заради тежките времена, които преживявят хората в страната, те ще поемат по-високата ставка, а няма да натоварват с нея клиентите си.


От началото на 2014 г. се увеличава и размерът на социалните осигуровки. Наетите и работодателите ще плащат с по 1% повече, или по 7.8% от заплатите за социалния фонд. В същото време се повишава възрастта за пенсиониране и изисквания срок за осигуряване, за да се получи право на пенсия в Кипър. От 1 януари съгласно договорките с тройката заплатите на работещите в публичния сектор в страната се намаляват с 3%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK