"Чудовището в Брюксел" и възходът на крайнодесните

Икономическата криза подрони доверието в традиционните партии, създавайки благоприятна почва за развитие на крайни политически идеи.

© Reuters

Икономическата криза подрони доверието в традиционните партии, създавайки благоприятна почва за развитие на крайни политически идеи.В Европейския съюз през 2013 г. сякаш настъпи затишие. Или поне в икономическо отношение. Нямаше ги кризисните срещи на върха от 2012, настойчивите и почти ежедневни призиви за строги икономии.


Вместо това се заговори все повече за растеж, стабилност и нужда да се продължи с реформите, а ако трябва да се вярва на изказванията на европейските лидери, еврозоната започна да се насочва към бавното си възстановяване.


През 2013 г. обаче кризата се пренесе на нов терен, по-скоро политически, отколкото икономически. От Великобритания до Гърция крайнодесни партии излязоха на политическата и обществена сцена, било с поглед към евроизборите през май или в опит да извлекат ползи от вътрешнополитически проблеми.
Не може да се отрече, че икономическата криза подрони доверието в традиционните партии, създавайки благоприятна почва за развитие на крайни политически идеи. Настойчиво препоръчваните и дори налагани от Брюксел икономии дадоха поле за изява на популисти и националисти, които се обявиха за връщане на правомощия от Европейския съюз към националните правителства.


Ръстът в подкрепата за крайнодесни, антиевропейски и антиимигрантски партии бе подхранван от последиците на най-тежката рецесия от 30-те години насам - масова безработица и спад в жизнените стандарти, както и от сирийската криза, довела до бреговете на Европа бежанци, които се оказаха непосилно бреме и изпитание за солидарността в ЕС.


Крайнодесните евроскептични партии видяха в съчетанието на външни и вътрешни за ЕС кризи удобен момент да изтупат прахта и с нов блясък да излязат на политическата сцена, надявайки се да постигнат победа на изборите за Европейски парламент през май тази година.


Марин льо Пен и Геерт Вилдерс

© Reuters

Марин льо Пен и Геерт Вилдерс

Заплахата не остана незабелязана и в Брюксел, където в началото на декември еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом изрази опасение, че европейските избори ще бъдат белязани от напредък на крайнодесните партии, което ще доведе до нарастване на влиянието им върху решенията на парламента.


Както отбелязва "Гардиън" от началото на световната банкова криза през 2007 г., политическите наблюдатели уверено прогнозираха не само краха на еврото, но рано или късно неизбежния край на ЕС. Нито една от тези мрачни прогнози не се сбъдна.


Но европейският проект е изправен пред най-сериозната заплаха в историята си, за която загатнаха създаването на паневропейския съюз на крайнодесни партии, воден от френския Национален фронт и холандската Партия на свободата и заканата им да започнат "освобождението от европейския елит, от чудовището в Брюксел" и да върнат свободата на народите си.


Алиансът на крайнодесните


Изборите за Европейски парламент през май тази година ще бъдат следени изключително внимателно най-вече защото се очаква много европейци да покажат разочарованието си от Европа с глас за антиевропейски партии.


Предчувствайки протестния вот, евроскептичните сили побързаха да се обединят около общата платформа да сдържат Брюксел и да си върнат национални правомощия. В средата на ноември миналата година във Виена лидерът на австрийската Партия на свободата (FPO) Хайнц-Кристиян Щрахе обяви, че представители на френския "Национален фронт", италианската Северна лига, "Шведски демократи", белгийска партия "Фламандски интерес" (Vlaams Belang) и Словашката национална партия са се срещнали във Виена, за да обсъдят съюз, който да върне Европа "обратно на правия път".


"Има много важни патриотични партии в Европа, които са признали проблемите и са готови да работят заедно... Ние не сме против Европа, ние сме за Европа... но не за централизирана супердържава, която се отдалечава от гражданите си", обяви Щрахе.


Срещата във Виена дойде само два дни след като лидерът на "Национален фронт" във Франция Марин льо Пен и ръководителят на холандската антиислямска Партия на свободата обявиха "исторически" съюз на евроскептични партии за изборите.


И все пак политически експерти са на мнение, че въпреки очакваното увеличение на протестните гласове е малко вероятно ръстът в подкрепата за антиевропейски партии да бъде толкова голям, колкото се прогнозира.


Лидерът на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе

© Reuters

Лидерът на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе


Агенция "Ройтерс" отбелязва, че по-рано през 2013 г. се говореше, че протестният вот ще е до 30%, което означава, че до 250 от 751 места в парламента да бъдат заети от крайнолеви или крайнодесни партии. Подобен голям протестен вот според анализаторите би довел до сериозно разцепление в парламента, което ще затрудни събирането на мнозинство за ключово законодателство, дори и протестните кандидати да не са обединени.


Според анализи в края на годината обаче антиевропейският вот, макар и значителен, ще бъде по-сдържан, а опасенията от ръст в подкрепата за крайнодесни в страните от ЕС може да са преувеличени, дори и партии като британската Партия за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) и националистическата "Истински финландци" да се представят добре.


2013 - годината на британското недоволство


И докато участието на британската Партия за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) в алианса на крайнодесните остава неясно, партията се радва на достатъчно внимание на националната политическа сцена, като дори принуди управляващите консерватори да завият още по-надясно от традиционната си политика.


Страховете, че на изборите през 2015 г. UKIP ще отнеме от гласовете на Консервативната партия, изостриха реториката на британския премиер Дейвид Камерън към ЕС и особено към свободното движение на хора в съюза на фона на предстоящото отпадане на последните трудови ограничения за българи и румънци през 2014 г.


В опит да успокои евроскептиците в началото на годината Камерън обяви, че ако спечели изборите през 2015 г., до края на 2017 г. ще проведе референдум за излизане или оставане на страната в ЕС, а междувременно ще се опита да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон.


Планът не бе приет радушно навсякъде в Европа, като Франция предупреди, че не може да приеме на държавите членки да се позволи да избират политиките, към които да се присъединяват.


Лидерът на UKIP Найджъл Фараж

© Associated Press

Лидерът на UKIP Найджъл Фараж


Завоят към евроскептичния лагер накара и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да обвини консерваторите, че копират UKIP.


Наред с това обявения през ноември британски план срещу т.нар. социален туризъм, предвиждащ ограничаване на достъпа на имигранти от ЕС до британската система за социално подпомагане, си навлече немалко критики от Брюксел и напомняния, че правото на свободно движение е основен принцип в европейските договори.


Колкото и странно да звучи, предстоящите евроизбори, които обикновено не се радват на засилен интерес на Острова, може да се окажат решаващи за това кой ще управлява във Великобритания през 2015 г., защото, ако консерваторите на премиера Камерън претърпят поражение, това може да бъде пагубно не само за управленския капацитет на партията, но и за британското отношение към ЕС.


Залезът на "Златна зора"


Крайнодесни вълнения не липсваха и на национално ниво, и то в най-засегнатата от кризата страна в ЕС. След години на търпимост към неонацистите от "Златна зора" през есента Гърция най-после опита да върже ръцете на партията, която влезе в парламента, възползвайки се от кризата и недоверието в традиционните политически сили.


Убийството на музиканта антифашист Павлос Фисас през септември от активист на "Златна зора" предизвика вълна от недоволство срещу крайнодесните и съживи дебата за забрана на партията, а гръцкият парламент повдигна обвинения за участие в престъпна група на нейни депутати и спря държавното й финансиране.


На изборите през 2012 г. "Златна зора" се превърна в сензация, спечелвайки 21 депутати на фона на неуспеха на двете големи партии в гръцката политика. Насред кризата на стотици хиляди гърци допадна призивът "да изчистим Гърция от боклуците", имайки предвид легалните и нелегалните имигранти. Появата на "Златна зора" на политическата сцена бе съпроводена от скандали, а по-късно партията се прочу с акции като даряване на кръв "само от гърци, която ще се ползва единствено от гърци" и расистки нападения.


Протестиращи срещу "Златна зора" с плакати "Не на насилието"

© Reuters

Протестиращи срещу "Златна зора" с плакати "Не на насилието"


Убийството на Фисас обаче извади правителството от бездействието му и стана повод за разследване дали полицията не е била замесена с членове или симпатизанти на "Златна зора".


Престъплението стресна гръцките лидери, които се заканиха да не допуснат демокрацията да отстъпи пред престъпното насилие в страната и поведоха атака срещу структурите на "Златна зора", а в гръцкия парламент влезе законопроект за борба с расизма и ксенофобията.


Популярността на партията, спечелила си привърженици, раздавайки храна на бедни домакинства и като съпровождаше старци до банкоматите с обяснение, че ги пазели от крадливите чужденци, се срина, а хиляди гърци излязоха на улицата за пръв път от дълго време обединени не от гнева срещу икономиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Свят широк, идиоти има на всякъде !

 2. 2 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Голям съюз с централизирано правителство е единствената перспектива пред Европа. Естествено е да има опозиция - и в Америка има републиканци. Същите идиоти.

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#1:"pavelsilistra"]Свят широк, идиоти има на всякъде ![/quote]

  Ами ако не искат да си имат работа с идиоти,нека дадат своето смислено обяснение за обедняването в някои,и оскотяването в други държави-членки на ЕС!

 4. 4 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Африканци и сирийци - вън от ЕС. Ходете в Обединените арабски емирства. Надявам се след изборите толерастията в Европа да бъде сериозно ограничена.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Възходът на крайнодесните партии е очакван отговор на левундерската социална политика. Работещите хора издържат все по-нарастваща тумба от търтеи, имигранти, поколение ни-ни и т.н.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  На мен лично ми е интересно зашо едни и същи индивиди в този форум приплакват жално, че на Запад "не ни щат", а същевременно се обявяват против притока (изключително скромен, в сравнение с други евопейски държави) на бижанци и имигранти от Близкия Изток и Северна Африка?

  С какво тези лица са по-добри от Найджъл Фарадж? Или ние не можем да предоставим подслон на десетина хиляди души, а британският данъкоплатец е длъжен да храни няколко милиона български и румънски цигани и бели лумпени, които при това не бягат от зони на военен конфликт, а просто ги мързи да работят?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Когато икономиката не върви, няма нищо чудно да "цъфтят" крайни партии, не само десни обаче!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Тази сутрин на британските летища се приземяваха един след друг полупразни самолети.. Прогнозата за наплив от румънци и българи на острова, които се канели да "изядат" ляба на британците, не се оправда. Фараж нема събере достатъчно гласове. Камерън ше спи спокойно. Задава се, според мен, друга "опасност" - вълна от окъсани, освирепели от глад поданици на кралицата, търсещи работа в България и Румъния Да бъдем толерантни, братя! Да започнем отсега със събиране на помощи за нуждаещите се бедни наши съевропейци!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  [quote#8:"Култура ми Бойко"]Задава се, според мен, друга "опасност" - вълна от окъсани, освирепели от глад поданици на кралицата, търсещи работа в България и Румъния.[/quote]

  Ако това ти помага да си преодолееш комплексите, представи си, че и самата кралица е дошла да ти се цани чистачка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1851 Весело

  И къде е този "възход", освен в бившите соц страни на ЕС?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#7:"boby1945"]Когато икономиката не върви, няма нищо чудно да "цъфтят" крайни партии, не само десни обаче!!![/quote]

  Аха. А недай боже падне и цената на петрола. Какво ли ще стане в матушка? Бодро прогнозираха ръст от 4% за 2013, пък той стана .... 1.5%.

  Не дай Бог, упадут цены на нефть, тогда мало кто сможет сказать, что ждет Россию в экономическом плане"
  Михаил Воейков,
  Институт экономики РАН

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#11:"АБПФК"]И къде е този "възход", освен в бившите соц страни на ЕС?[/quote]

  През Октомври Германия счупи всички рекорди по износ - 99 милиарда Евро.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#12:"virakocha"]упадут цены на нефть, тогда мало кто сможет сказать, что ждет Россию в экономическом плане[/quote]
  ждьот СССР 2.0 (до 5 години)

  zenrus.ru
 15. 15 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#13:"virakocha"]През Октомври Германия счупи всички рекорди по износ - 99 милиарда Евро.[/quote]
  това ще е заради ГеДеРе-то. ако го нямаше ГеДеРе-то да изтегли Западна Германия след обединението, сега Германия щеше да бъде като Хаити.

  zenrus.ru
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  [quote#12:"virakocha"]Не дай Бог, упадут цены на нефть, тогда мало кто сможет сказать, что ждет Россию в экономическом плане"
  Михаил Воейков,
  Институт экономики РАН [/quote]

  Само глупак си слага всичките яйца в една кошница; дори арабите го разбраха и сега в Катар развиват хай-тек клъстери, пращат децата си да следват в Оксфорд и Харвард - знаят, че земният газ ще стане ирелевантен, преди да е привършил.

  Преди 40 години, на срещана на върха на новосъздадения петролен картел ОПЕК, тогавашният министър на петрола на Саудитска Арабия шейх Ямани се опита да тушира възторга от изнамирането на гъската със златните яйца, казвайки в речта си: "Господа, каменната ера не е приключила, защото са се свършили камъните."

  Явно руските управници тепърва ще се събуждат за тази очевидна истина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1914 Весело

  Създаването на плашила и лепенето на етикети е коронен номер на дебелосерата брюкселска бюрокрация. Какво крайно дясно има в националистически партии, повечето от които изповядват ляво-либерални, а често и откровено социалистически стопански възгледи. Тук дори не говорим за откровени комунисти като Сидеров с национализацията и антиколониалните бълнувания. А протестният вот наистина съществува и се дължи на прекомерното олевяване на Европа, там където в общия мазен брюкселски кюп се губи сметката кой пие, кой плаща и за какво именно. В този смисъл и ЕС страда от липса на справедливост и как беше там "морал в политиката". Оставка!

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Комундета, молете се за икономиката в ЕС, защото ЕС е най-големия клиент на матушката ви. Е, суровинен и енергиен придатък сте, знам че боли С 16% е нараснал екпсорта на газ към към "фалиращия ЕС" през 2013 http://www.bloomberg.com/news/2013-12-30/gazprom-s-european-gas-exports-rise-to-record-as-price-reduced.html. Опорните точки понякога си противоречат нали
  Обаче хубавото е друго - цените падат

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Крайнодесните в Европа ще престанат да бъдат проблем, като тръгне икономиката нагоре, което вече става от известно време.

  Така че... Излишно ги дъвчете.

  ден година храни.
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#19:"usb"]Западна Европа и Западa по принцип е в невиждана по своите мащаби криза[/quote]

  През 2013 бях в Холандия, Белгия, Люксембург и по няколко пъти в Германия и Франция. Нещо тази невиждана криза май я няма обаче

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#16:"Norman Granz"]Преди 40 години, на срещана на върха на новосъздадения петролен картел ОПЕК, тогавашният министър на петрола на Саудитска Арабия шейх Ямани се опита да тушира възторга от изнамирането на гъската със златните яйца, казвайки в речта си: "Господа, каменната ера не е приключила, защото са се свършили камъните." [/quote]
  Развитият свят отдавна се намира в пост-петролната ера, ерата на високите технологии, включително такива за производство на енергия. А в Мамашия високите технологии са заети с разработката на нов модел партенки за армията.

  zenrus.ru
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  [quote#20:"патиуанчо"]Крайнодесните в Европа ще престанат да бъдат проблем, като тръгне икономиката нагоре, което вече става от известно време. [/quote]

  Във Великобритания, където имам много контакти, вече са достигнати равнищата на благоденствие и растеж отпреди кризата. Нещо повече: смята се, че ако тази тенденция се запази, до 2030 г. Великобритания ще стане най-голямата икономика в Европа и пета в света.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#22:"usb"]след като под статия за ЕС намеси Русия.[/quote]

  Ами то си има логична връзка, ама за комундетата логика няма. Има Опорни Точки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Вещерското сборище нa бългaрските пaтриоти, които знaят че от Aмерикa по високо немa е в пълен състaв в коментaрите, Хепи ню йър, пейтриътс.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#27:"Каишков - Гласът на Америка"]Хепи ню йър, пейтриътс. [/quote]

  С новъйм годам, ушанке

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  [quote#23:"SPQR"]А в Мамашия високите технологии са заети с разработката на нов модел партенки за армията.[/quote]

  Аз бих казал, че Русия чрез своите агенти в бившия соц-лагер активно ПРЕЧИ на развитието на високите технологии; нея устройва светът на кюмюра, чугуна и петрола, защото там все още може да разчита на някаква конкурентносптособност. Като пример мога да посоча варварския 20% данък върху ВЕИ, наложен от национал-социалистическото правителство, който хвърли в ужас ЕС. Пренесено в 19 век, това би било равносилно на убийствен данък върху железниците, за да се защитят практикуващите животинска тяга.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#21:"virakocha"]През 2013 бях в Холандия, Белгия, Люксембург и по няколко пъти в Германия и Франция. Нещо тази невиждана криза май я няма обаче [/quote]..............................................................................
  Спринцовките са ти попречили да видиш.Виж,ей тоя тука май по-добре вижда от теб....
  * Истината е, че Западът изтощи силите си, а Европа, загуби чувството си за глобална отговорност и днес изглежда далеч по-провинциална по отношение на визията си за света. Това, в частност, беше неизбежно свързано със задачата за изграждането на конструкцията, която първоначално се наричаше Европейска общност, а впоследствие се превърна в Европейски съюз (макар че последователността трябваше да е обратната, тъй като в Европейската общност имаше по-добра координация, отколкото в Европейския съюз). На свой ред, САЩ затънаха в своеобразно самодоволство и самоуспокоение, действайки, едва ли не, сякаш наистина вярваха, че е настъпил краят на историята. Не съумяхме да предвидим новите, непознати досега, трансформации в света, очертаващи се все по-отчетливо, което, впрочем, се опитвам да анализирам и в последната си книга "Стратегическа визия"**
  **В този смисъл много ме тревожи, че финансовата система на САЩ става все по-спекулативна, а не продуктивна, т.е. такава, в която основният мотив на играчите е стремежа към лично обогатяване, а не социалния растеж. Американската данъчна система до такава степен работи за богатите, че я смятам за изключително несправедлива и икономически непродуктивна, тъй като съдейства за задълбочаване на социалното неравенство в нашето общество. В дългосрочна перспектива, това неравенство може да се окаже изключително разрушително и дори да ерозира тотално националния консенсус, провокирайки конфликти на класова основа. В нашата политическа система, привилегированото обществено положение се използва за извличане на лична полза. Конгресът се е превърнал в самосъхраняваща се организация на много богати и привилегировани хора, които просто не могат да правят нещо друго, освен да приемат закони и да предприемат действия, изцяло в своя полза, като прослойка. В резултат от това става все по-трудно да се реагира адекватно както на вътрешно, така и на въшнополитическите проблеми.САЩ и Запада като ценностна система се намират във най-десцендетната фаза на своето развитие!**
  .........................................................................................
  Спри с лепилото и прочети нещо..
  от най-великия антикомунист

  Антиседераст
 31. 31 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#27:"Каишков - Гласът на Америка"]Хепи ню йър, пейтриътс.
  [/quote]..................................

  Нека им пожелаем и повечко лепило през НГ.Патриотите имат нужда.....

  Антиседераст
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#26:"virakocha"] Опорни Точки[/quote]Светни ме каква е тая лакърдия с тия "опорни точки" - напоследък тоя лаф много върви, а съм изтървал за какво става дума

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#32] от "EVOLYUCIONER":

  Това листче, дето го получаваш в ППО-то да спамиш у форума после, го пишат в МВР докато са на държавна заплата, вместо да гонят престъпници, за това става дума.

  http://www.mediapool.bg/skandal-bsp-s-oporni-tochki-za-diskreditirane-na-protesta-news213516.html

  ден година храни.
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#7:"boby1945"]Когато икономиката не върви, няма нищо чудно да "цъфтят" крайни партии, не само десни обаче!!! [/quote]+++ Натам се върви в ЕС ... Толестатията ще захранва десните екстремисти, а мизерията левите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Де Гол навремето е говорил за обединена Европа на нациите, а сега се говори за Европа на регионите. Активно се работи за разрушаване на националната идентичност. Вижте само френския национален отбор по футбол, примерно. Човечеството усилено върви към глобализъм-съвременното име на комунизма, което е и крайната цел на ционистите.
  За съжаление в България не съществува автентична патриотична политическа партия.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#33] от "патиуанчо":
  Благодаря за отговора.
  ЧНГ и за много години живот и здраве!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#36] от "EVOLYUCIONER":

  дано да ти е просветнало, ама надали.

  ден година храни.
 38. 38 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Весело

  [quote#32:"EVOLYUCIONER"]Светни ме каква е тая лакърдия с тия "опорни точки" - напоследък тоя лаф много върви, а съм изтървал за какво става дума[/quote]
  Върви,щото нямат акъл да измислят нещо по - оригинално,когато зациклят и нямат какво да ти опонират.
  Автоматично изкарват лафа с "опорните" и се обявяват за победители в собствените си очи.
  Лафа с "опорната точка" е тяхната опорна точка.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 39. 39 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Либерастични опити за промиване на мозъци? Подкрепата за националистите във Франция и Холандия расте след като те изоставиха екстремисткия тон и поведение и предложиха читави програми, които посочват реален проблем пред Европа.
  Жалко, че в България няма кой да участва в този евроскептичен проект.

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#37] от "патиуанчо":
  До коментар [#38] от "Cherry":
  Прочетох статията ... = поредната фатмашка мъдрост на чугунарията Не си струва коментарите. И ГЕРБерите, и сегашните явно имат една единствена опорна точка - полицията . За 30 години мислех, че би трябвало да се е сменило поне поколението с милиционерско мислене, а не са мръднали ни на йота . Жалко за България, щом елита ще трябва да срича от листчета ...като едно време. У Ж А С !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Е как няма да има възход...толерастията е приела застрашителни размери.
  Разни малцинства злоупотребяват по брутален начин с Европейската цивилизованост,хуманност и толерантност.
  Върху болшинството европейци насилствено се налага диктат на "културни и религиозни особености" от малки групи хора. Дошли некаканени,вместо да се смирят и да си живеят тихо и кротко,съобразявайки се с културата и цивилизацията на гостоприемника, те непрекъснато се оплакват и налагат своя начин на живот.
  Други пък паразитират върху гърба на работещия европеец и отказват да се интегрират,заради..познайте.."културни особености"...
  Чашата започва да прелива...И възхода на Воленовците е напълно логичен.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#39:"Снежанко"]Жалко, че в България няма кой да участва в този евроскептичен проект. [/quote]... то при нас и "левите", и "десните", и "националистите" са ни "назначени" от тия с "опорните точки" = някакъв сурогат на политика. Като казвам, че трябва РЕСТАРТ на политиката в България и всичко на ново ... според както го пише в дебелите книги - десните на дясно, левите наляво

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#40] от "EVOLYUCIONER":
  "За 30 години мислех, че би трябвало да се е сменило поне поколението с милиционерско мислене, а не са мръднали ни на йота"

  Не,не са мръднали.Само да трепят руснаци и да разрушават въздушни кули им дай на малките кимчовци и комунета с фуражка.Трагедия.
  ЧНГ, да си жив и здрав

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  Лелелееее, за пореден път се убеждавам, че някои хора тук наистина имат мания от Русия и руснаците, щом не спират за говорят за тях, без значение каква е темата. Вече даже не е смешно, просто досадно.

  По темата, ами нормално е да има възход на крайнодесните партии. Европа се напълни с неинтегрируеми отрепки от цял свят, с кръвожадна религия и много специални културни особености, които привнесаха цялата си диващина в приелите ги държави до степен, че по градовете има места, където дори полицията не смее да влезе и където въпросните индивиди живеят по закони и разбирания отпреди 1500 години, а престъпленията нараснаха няколко пъти. "Благодарение" на тези индивиди, Европа се връща назад в развитието си, вместо да върви напред. Отново в пълна сила се дискутират неща, които европейците бяха решили преди десетки или стотици години, като разделението между религия и държава, правата на жените, образованието на момичетата, свободата на словото и на личността, етс, етс.
  И по-лошо ще става!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#45] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":


  [quote#45:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]щом не спират за говорят за тях[/quote]

  Кои животни при Толкин бяха обратните на тролове? Не вярвам да са елфовете обаче ...

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#41:"патиуанчо"] Гласувате за Съсела, получавате милиционер[/quote]За това ти писах (+)
  ... а стотинки няма ... поне за мен.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#43] от "EVOLYUCIONER":

  Да, ще цитирам изказване от Димитър Бечев пльоснато днес във Фейса:
  На газопровода към ТЕЦ Дружба някой е изписал "Бежанците - вън!". Спомням си как на почти същото място преди много години пишеше: "Мексико 1986 - България шампион!".

  Явно проличава снизхождението на автора, че той не вика Българи - юнаци и Бежанците вън, както и подобни дружбенски простотии

 49. 49 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#40] от "EVOLYUCIONER":

  [quote#40:"EVOLYUCIONER"]За 30 години мислех, че би трябвало да се е сменило поне поколението с милиционерско мислене, а[/quote]
  Сменило се е. Просто в Дневник се развъждат някакъв неизвестен вид животни, неописани от Толкин.

 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  [quote#31:"usb"]Нека им пожелаем и повечко лепило през НГ.Патриотите имат нужда..... [/quote]
  Другарю, този майтап с лепилото не беше смешен първия път когато го използва. Не е смешен и 50тия път. Моля те кажи на ЗКПЧто да подаде рапОрт нагоре и да ви го сменят с нещо друго. Като сме на тази тема да ти кажа - и майтапа с кокаина също е доста плосък. Не го използвай повече. Това което ви е смешно в клубчето обиконовено е доста тъпо в нормалния свят.

  California Über Alles
 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Първосигнални тъпаци има навсякъде и винаги.Агресивните са най-опасни и вредни.
  Нормите на общностното право регламентират отношенията,които регламентират по-добре от националното,регулации и други простотии минават трудно,след съгласуване на почти всички интереси и са много по малко и като обем,и като обхват от тези в което и да било национално право,и в много по голяма степен възпира националните държави от простотии,отколкото им ги налага.Плюс това,че иьдръжката на администрацията струва под 2% от бюджета на ЕС.
  Единствено липсва европейски социалено-осигурителен и пенсионен фонд и здравен такъв в който всички европейци да правим бноски и да получаваме от там някаква минимална фиксирана пенсия,както и да се финансира пакет от здравни и социални услуги,тогава ще отпадне проблема с трансфера на социални права,определен обем ще предоставя ЕС,другото -държавите и общините при определени от тях условия.

 52. 52 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Хм... крайнодесни или крайнолеви???

  "Атака" е крайнолява партия, проруска, с всички тези призиви за национализация...

  Но каквото и да ви говорят, иде реч за много пари!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 53. 53 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#22:"usb"]Явно си минал от спринцовки на лепило[/quote]
  ами няма спринцовки вече, всичко се изнася за раша - най-големия световен потребител на хероин.

  zenrus.ru
 54. 54 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всички тези партии са символ за деградацията на демокрацията в европа: големите партии са загубили около 4-5 пъти от масата си за последните 50-тина години; концентрирането и елитизирането на власт в в традиционните партии; и именно заради това уеднаквяването на различни партии, особенно около мулти-култи-вуду вярвания, които имат малко с истината.

  Въпроса всъщност е много сложен и вървящ около проблема, че Европа се пълни със крепостни селяни, които се интересуват не от църква и политика, а от пийни, ебанье и новите прашки на Кристина Агилера.

 55. 55 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Популярността на партията-Златна зора, спечелила си привърженици, раздавайки храна на бедни домакинства и като съпровождаше старци до банкоматите с обяснение, че ги пазели от крадливите чужденци, се срина

  Точно обратното !
  Златнозорците са по силни от всякога и ще се види на евроизборите !
  Крахнодесните партии набират мощ защото хората виждат,че Европа много бързо се чалмосва.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 56. 56 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#53] от "SPQR":
  "ами няма спринцовки вече, всичко се изнася за раша - най-големия световен потребител на хероин"

  За Европа иде реч в статията, не за Раша,умееш ли да четеш?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 57. 57 Профил на Т.Д.
  Т.Д.
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#56] от "Cherry":

  "За Европа иде реч в статията, не за Раша,умееш ли да четеш? "

  Той тоя е просмукан от Раша хахаха!!! Толкова силно ги мрази, че без да се усеща ги е заобичал!

  „И защо гледаш съчицата в окото на брат ти, а не забелязваш гредата в твоето око?“ Лука 6:41
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#49:"Снежанко"] Просто в Дневник се развъждат някакъв неизвестен вид животни, неописани от Толкин. [/quote]тук е гнездото тук си мътят малките

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Ами много просто, правилата за движение на хора, стоки и капитали в ЕС са измислени именно от ЕС, включително и от англичаните изатова писуканията на Фарадж, Фарш или както там се казва са не в час!!!
  От друга страна бежанците от войвана в Сирия са продукт на нефелната "Арабска пролет 2011" на САЩ, за която нито са ни питали, нито са се консултирали с нас.... ако те (САЩ) биха мирно седели, не бихме ние (българите) чудо видели!!!
  Те в това е разликата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  много хубава статия! Мисля, че и в България разни националисти като Сидеров и разни популисти като Станишев и Местан все повече губят позиции. Вижда се безсмислието на нацистките и социални популистки изхвърляния! Просто не работят реално, а само сеят омраза и празни надежди, влошавайки допълнително кризата!

 62. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#15] от "SPQR":
  "ако го нямаше ГеДеРе-то да изтегли Западна Германия след обединението, сега Германия щеше да бъде като Хаити."

  Бе то бива да се пишат нелепици, ама чак пък толкоз...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 63. 63 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#58] от "EVOLYUCIONER":

  За троловете разбрахме, но понякога наистина се втрещявам какви не просто антируски, а направо животински прости публикувания виждам тука. Това българин не би го написал (или не мога да си представя как е възможно дори за пари), а не би го написал и никой от малцинствата с още по-голяма сигурност.

 64. 64 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#56:"Cherry"]За Европа иде реч в статията, не за Раша[/quote]
  един път да се съглася. наистина, Европа няма нищо общо с раша.

  zenrus.ru
 65. 65 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#49] от "Снежанко":
  Аз имах предвид нов вид животни, които са обратното на троловете, а вие ми цъкате плюсове. Нямам предвид троловете, които създават обществено мнение с опорните си точки, а техните антигони, скрити зад лепене на етикети и агресивно говорене!!!

 66. 66 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#23:"SPQR"]А в Мамашия високите технологии са заети с разработката на нов модел партенки за армията.[/quote]


  Оооо, значи много са напреднали. Доскоро смятаха, че всичко, което не може да се завие с ключ №34, е нанотехнология.

 67. 67 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#64] от "SPQR":

  [quote#64:"SPQR"]Европа няма нищо общо с раша.[/quote]

  А България?

 68. 68 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]С какво тези лица са по-добри от Найджъл Фарадж?[/quote]
  И ти ли се включи в двойните стандарти на Дневник и в евтината им пропаганда.
  Ами, Фараж е просто един популист, той не е крайнодесен, нито е консерватор. Пределно ясно ти е, че дискриминира българите и румънците за сметка на няколкото милиона талибани, обитаващи Англостан.

  Обиколка из централен Лондон, 2012 г:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eziF1aujpLQ#t=47
  Сигурен съм, че се наслаждаваш на гледката, съдейки по коментарите ти.

  Докато Дньевник и разните му тролчета се спонсорират щедро от вредни фондацийки, България лека полека ще заприлича на Лондон, Брюксел, Амстердам и прочие гета и кочини.

  ПП: Имаш много поздрави и от Костов (този крайнодесен популист!):
  http://www.standartnews.com/balgariya-politika/ivan_kostov_mediite_zatamnyavat_problema_sas_siriytsite-209294.html

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 69. 69 Профил на mcl16319339
  mcl16319339
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Любопитното е, че Вилдерс в Холандия получава пари от американски евреи, Льо Пен вероятно също, за да има острие срещу ислямизма, мюсюлманите и имигрантите от мюсюлмански държави. В България Атака и ВМРО взимат пари от руското лоби чрез агентурата на ДС. Клета Баба Европа

 70. 70 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#69] от "mcl16319339":

  Евреи да плащат за нападане на ислямизма е логично. Не е логично да защитават ислямистите, което също се случва!

 71. 71 Профил на ancho66
  ancho66
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "Thermobee":
  "Надявам се след изборите толерастията в Европа да бъде сериозно ограничена."
  и аз се надявам на това

 72. 72 Профил на mcl16319339
  mcl16319339
  Рейтинг: 217 Весело

  Антитолерастите освен глупци, са закупени за жълти стишки от агентите на ДС и мутрите, поддържащи олигархията. какви толерасти, кви пет лева, бре. Какво е "толераст" изобщо? В каменната ера ли искате? Глупаци.

 73. 73 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Американо-Европейски екстремизъм в действие:
  http://dobriy-eekh.livejournal.com/365401.html
  Това ли искате??

 74. 74 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Крайнодесните И евроскептични партии ще постигнат победа на изборите за Европейски парламент през май тази година.
  Но това беше програмирано за да могат десните който бяха паднали от власт да се върнат с параван "Крайнодесните и евроскептични партии"като плашило само да не се измени прогнилата Система

 75. 75 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#23] от "SPQR":

  Официално премахнаха партенките и валенките и ще минават на чорапи, каквито /по изискванията на военните/ няма кой да произведе.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 77. 77 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скоро минах през франкфурското летище и ми направи впечатление, че за Лондон чакаха някакви араби, пакистанци и индийци. Не видях българи и румънци. Май много се раздухва този проблем, стига са ревали британците.

 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#76] от "voltaire":

  Съмнявам се че и П.Р.Славейков би променил нещо в постинга ти!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#73] от "sabbath":

  Не, това не искаме!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK