Представител на ООН: Опасенията от имиграцията към ЕС са преувеличени от политиците

Представител на ООН: Опасенията от имиграцията към ЕС са преувеличени от политиците

© ReutersОпасенията от имигрантска вълна, която залива Европейския съюз, са измислица и преувеличение на политиците, които подклаждат напрежение, за да мобилизират избирателите. Това заявява Франсоа Крепо, специален докладчик на ООН по въпросите на човешките права и миграцията, в интервю, поместено в белгийския печат, предаде БТА.


По неговите думи незаконната миграция е в малък мащаб, но въпросът е заел челно място в обществения разговор и ще бъде необходимо извървяването на дълъг път до промяната на съзнанието на хората.


"Политическите разговори по този въпрос са далеч от действителността", коментира Крепо. Миграцията е заложена в същината на човешкото същество, хората са променяли мястото си на живот в продължение на десетки хиляди години, всички сме наследници на мигранти, добавя той.
По неговите думи човекът не е уседнало същество и доказателство за това е постоянното желание за пътуване, задоволявано например при почивките по време на ваканциите в чужбина, при пътуванията по работа или свързани с образованието.


Експертът отбелязва, че миграционен натиск съществува навсякъде. Той цитира данни, според които при седем милиарда души население на Земята, мигранти са 240 милиона. Крепо уточнява, че броят на незаконно навлезлите в ЕС е нищожен, като рядко тези хора създават проблеми. Според него най-често незаконно пребиваващите са чужденци, влезли в Общността по редовен начин, но останали след изтичането на срока на техните визи.


Според него изграждането на прегради по границите не е решение на проблема, а е част от него. Крепо дава пример с въвеждането на сухия режим в САЩ през 30-те години на миналия век, довел до укрепването на организираната престъпност, а не до изкореняването на употребата на алкохол. По неговите думи сходен е резултатът и от борбата с употребата на наркотици - тема, по която все по-често се наблюдава промяна към узаконяване на продажбата на психотропни вещества, тъй като досегашният подход е претърпял провал.


Представителят на ООН коментира, че промяна трябва да се очаква с намесата на съдилищата, които да започнат да се произнасят по-ясно по случаи на дискриминация на чужденци. По неговите думи често задържаните имигранти се сблъскват с отношение, каквото никога не биха получили европейски граждани.


Крепо отбелязва, че според международното право имигрантите, дори и в условията на незаконен престой, имат същите права, както и местните граждани, с изключение на правата да гласуват и да бъдат избирани. Според него основна част от настоящия проблем е това, че имигрантите нямат достатъчно политическо представителство в органите за управление.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Важното е проблемите да се замитат под килима решаването им не е на дневен ред.Така винаги хранилката ще е пълна за некадърните работници във всички видове администрация.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 2. 2 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Че кога ООН са били в час ?

 3. 3 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  прав е човека само не виждам защо е пропуснал да обясни че исляма е мирна религия

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ....Миграцията е заложена в същината на човешкото същество, хората са променяли мястото си на живот в продължение на десетки хиляди години....
  -------
  Да,така е.Но когато си изградил нещо,продължаваш да го надграждаш на същото място.
  Отделни индивиди могат да търсят ново място под слънцето,лошо няма.
  Но когато стотици хиляди тръгнат да мигрират,значи има нещо друго.
  На такива "капацитети" трябва да им светне нещо в главата.

 5. 5 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#3] от "jackdaniels":

  Тя е мирна докато им играеш по свирката раздаваш им помощи джамия на всеки километър безплатно здравеопазване лекарства детски толериране на молитви по тротоарите неприкосновеност на кварталите им полицията няма право да спира нинджите за да провери самоличността им.Всички е наред докато си им роб и се извиняваш пред себе си че го правиш защото било цивилизовано всъщност го правиш от страх.Спреш ли да го правиш искат независимост правят тук таме атентат и тн.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 6. 6 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Любопитно

  "...основна част от настоящия проблем е това, че имигрантите нямат достатъчно политическо представителство в органите за управление."

  Ъ ?!

  А че духът е изпуснат от бутилката няма никакво съмнение.

 7. 7 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  Мда много философски поглед имат тези от ООН въпроса е че те идват в държавата ти и почват да я променят по свой вкус и дали ще се казва тази държава пак Франция примерно няма никакво значение щом ценностите и културата са подменени.Колкото Истанбул е Константинопол.Това е като да ти направят мозъчна трансплантация проблема е че след нея ти просто няма да си същият човек.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lavinata":

  Да,и учудващо е,че световната криза още не е преминала,няма подем в нищо,и изведнъж започва луда миграция.Какво носят освен нищетата си?
  По-добре да им се помогне на място,в техните условия.Така ще бъдат равноправни.Ама не.
  Оръжейният бизнес ли е закъсал.Не знам.
  Но да помъкне някой трите си жени и десетте си деца някъде....и той не знае къде.....Животинска работа.

 9. 9 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Светът в момента е глобализиран и представлява една малка държава,където хората се предвижват според техните икономически и културни интереси.Кой е дал правото на страни като Великобритания,Германия и Холандия да определят кои народи имат право на емиграция и кои не?

 10. 10 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "bogomilok":

  Правителството което представлява народа на дадена държава и защитава икономическите и културните интереси на страната.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  [quote#9:"bogomilok"]хората се предвижват според техните икономически и културни интереси[/quote]
  Посочи поне един икономически или културен интерес,който да ни сближи с мигриращ сомалиец?

 12. 12 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 572 Неутрално
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1928 Весело

  ами като са толкова малко да ги приемат в Ню йорк

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  "Миграцията е заложена в същината на човешкото същество, хората са променяли мястото си на живот в продължение на десетки хиляди години, всички сме наследници на мигранти, добавя той."

  Това е абсолютно вярно, световната история е пълна с примери за огромни по мащаб човешки миграции, които са променяли етническия състав на цели държави и империи. В следствие на които се разпадат стари държави, а нови държави са съдавани. Винаги е имало човешки миграции по света и ще има и в бъдеще... няма съмнение в това!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Абе то всичко се обърка....особено на Острова...
  Вместо традиционните ляви, които се борят с/у капитализъма и требе са на страната на работниците, да вият с/у евтината работна ръка от балканите, те ни приветстват и угаждат на едрия бизнес, чиито ниско платени черноработници ще сме.....
  И обратното....вместо традиционно дясните партии, защитаващи бизнеса да ни се кефят, те пък вият на умряло.....
  Всичко се обърка, както пола на елтън джон.....
  Левите вият на дясно, а дясните у лево......
  Объркан свят......ама важното е толерастия, либерастия и елтън джон да има ............

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#11:"xmm"]Посочи поне един икономически или културен интерес,който да ни сближи с мигриращ сомалиец? [/quote]


  Как кое бе слънце.....???
  Ми ти не чу ли президента ти онази вече кво каза .....??? Каза да сме толерантни и да не се излагаме, а да ги приемем като равни....и пр. алабализми....
  Очаквам на следващото му новогодишно слово да е облечен в дълга вечерна рокля, с високи токчета и розаво червилце и на фона на песен на лейди гага, да ни апелира, който си нема гей у къщи, да си осинови такъв......
  Така че, те ти казват, ама ти не слушкаш внимателно.....КОЙ...КОЙ....КОЙ.....ти го казва....? Ми оня на дундука 2.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  До коментар [#9] от "bogomilok":

  детето ми от 5г. е в една от изброените от вас държави .работи , внася си данъците , издържа се и дори спестява .но хората искат честни интелигенти знаещи езици и можещи , а не мрънкали и просяци .

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Според него изграждането на прегради по границите не е решение на проблема, а е част от него. Крепо дава пример с въвеждането на сухия режим в САЩ през 30-те години на миналия век, довел до укрепването на организираната престъпност, а не до изкореняването на употребата на алкохол. По неговите думи сходен е резултатът и от борбата с употребата на наркотици - тема, по която все по-често се наблюдава промяна към узаконяване на продажбата на психотропни вещества, тъй като досегашният подход е претърпял провал.
  ааа, сега вече вдянах . това с ценностите човешки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не е зле от ООН да си спомнят, че над 30% от бюджета им идва от държавите членки на ЕС, а може един ден този поток от мед и масло да секне завинаги поради ред проблеми, сред които е и този с нелегалните имигранти.

 20. 20 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не е преувеличено, но просто нашата страна се справи с проблема като предостави нечовешки условия, които отказаха наглите емигранти.

 21. 21 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Също не е споменал за различното отношение към мигрантите. Например в България смятат, че пришълците от Сирия са нещо лошо, а българските пришълци в Лондон са нещо хубаво... Странно нали? Направо шизофренично.

 22. 22 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#9] от "bogomilok":

  Кой е дал правото на арабските стотицихиляди-милиони,емигранти да нахлуват в страни,чиито граждани са изстрадали демокрацията и да носят със себе си средновековен джихат и шериат,да се ползват от благата на тази демокрацият,която е чужда на техния свят!?Африканците и азиатците-първо да демократизират обществата си и тогава да пътуват на гурбет!

 23. 23 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#21] от "iazdakaja":

  Българските емигранти в Лондон са европейски граждани имат своя идентичност и документ,доказващ това,за разлика от азиатците и африканците,които късат документите си на границата,дори се представят с фалшиви имена,не желаят да учат български и настояват за хуманитарен статут,издръжка,което ще рече,че могат да останат в БГ завинаги,ако не успеят да измамят западняците и да се преселят при тях!?!

 24. 24 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonymousx":

  България няма възможност,дори да иска, да предостаи всички "екстри",които предоставят старите демокрации на нелегалните емигранти,защото е най-бедната страна в ЕС!

 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Животът в жилище също така е заложен във всеки човек.Значи ли това,че ако в дома ми нахълтат 2-3 бездомни,то аз съм длъжен да им предоставя стая и те имат същите права като мен,с изключение плащането на ток,вода,портиерски и данък сгради?

 26. 26 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Исторически движението на големи маси хора е било винаги от изток на запад. Наполеон и Хитлер тръгнаха в обратна посока. Не им се получи. Запада успяваше донякъде да спре големи мигрантски групи като монголците и отоманските орди. Сега движението е много по-организирано от всички азиатски националности.

 27. 27 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#23] от "demos":


  [quote#23:"demos"]Българските емигранти в Лондон са европейски граждани...[/quote]

  Точно за това говоря. Когато сирийци бъркат в българския джоб е лошо, а когато българи бъркат в английския джоб е ок. Точно тази шизофрения ми е необяснима.

 28. 28 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#24] от "demos":


  [quote#24:"demos"]България няма възможност...защото е най-бедната страна в ЕС! [/quote]

  Когато циганите кажат "Дай, защото сме най-бедните!", ти им викаш "Идете работете!"
  Когато европейците ти кажат "Оправи си батака с имигрантите", ти викаш "Не може, щото сме най-бедните в ЕС".

  Казвам ти, страшна шизофрения ни е налегнала.

  М/у другото: лицемерието също е грях.

 29. 29 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#23] от "demos":

  Да бе. Особено бай мангал носи много ценности.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#9:"bogomilok"]Кой е дал правото на страни като Великобритания,Германия и Холандия да определят кои народи имат право на емиграция и кои не? [/quote]
  Мисленето ти не е по-различно от това на на сирийци, алжирци и други мюсюлмани, преминали границата ни през миналата година.

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#13:"1001"]ами като са толкова малко да ги приемат в Ню йорк[/quote]
  В Ню Йорк по неофициални данни има около два милиона нелегални имигранти от целия свят.

  klimentm
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Абсолютно вярно но няма кой да те разбере.

  klimentm
 33. 33 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#9] от "bogomilok":

  гледа ли с какви фойерверки са посрещнали новата година в Париж и после питай за правото

 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Вярно е. Но станаха причина за настроения срещу определени народи!

  goblenka
 35. 35 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ееее, и какво, ще стихне ли напълно емигрантската вълна сега??? Не, няма да стихне, само ще имаме по-рафинирана емиграция, но за страни в перманентна криза като БЪЛГАРИЯ тя може да предизвика и социални сътресения, бунтове, но да не чуе дяволът, щото само това ни липсва в наши дни.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#32] от "klimentm":

  Радвам се, че мислим еднакво по-този темата....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK