Португалската хазна събра рекордни 1.25 млрд. евро благодарение на данъчна амнистия

Очакваните от правителството приходи от 700 милиона евро бяха значително надхвърле

© Reuters

Очакваните от правителството приходи от 700 милиона евро бяха значително надхвърлеПортугалската хазна събра рекордната сума от 1.25 милиарда евро благодарение на инструмент, насърчил закъснелите данъкоплатци да покрият задълженията си към държавата преди края на изтеклата година, съобщи днес португалското правителство, цитирано от агенция "Франс прес".


Очакваните от правителството приходи от 700 милиона евро бяха значително надхвърлени, отбеляза със задоволство в комюнике държавният секретар по данъчните въпроси Паулу Нунсиу.


Кабинетът обяви частична "амнистия" за санкциите за закъснели плащания, за да накара данъкоплатците да се издължат към хазната до 31 декември 2013 година. Целта на мярката беше да се ускори плащането на данъците, така че Португалия да спази равнището на държавния дефицит при преговорите с кредиторите.
Общо 319 000 данъкоплатци, включително 54 000 предприемачи, се издължиха на хазната в последните дни на годината, като постъпилите средства са 1.02 млрд. евро. Наред с това 280 000 предприятия и 120 000 физически лица уредиха задълженията си към системата за социално осигуряване, внасяйки в хазната общо 232 млн. евро.


Събираемостта тази година надвиши съществено приходите от 258 млн. евро, събрани чрез сходна мярка през 2012 година. По подобен начин през 2002 г. в хазната влязоха 1.07 млрд. евро.


Съгласно спасителния план на стойност 78 млрд. евро, договорен през май 2011 г. с Европейския съюз и Международния валутен фонд, Португалия се ангажира да осъществи програма за строги икономии, за да намали дефицита си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK