Гърция е напълно готова за председателството на ЕС, увери Венизелос

Евангелос Венизелос

© Reuters

Евангелос ВенизелосГръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос заяви днес, че неговата страна е напълно готова за председателството на Европейския съюз през първата половина на годината, предаде ИТАР-ТАСС.


Венизелос каза това след посещение на атинския дворец Запион, където утре ще бъдат посрещнати председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и други представители на изпълнителната власт на ЕС.


В двореца Запион ще работи постоянният пресцентър на гръцкото председателство. Официалната церемония по приемане на председателството ще се състои утре в атинския Дворец на музиката (Мегаро мусикис).
Венизелос подчерта, че историческата сграда на двореца Запион, която е украшението на Атина и е построена специално за първите съвременни олимпийски игри през 1869 г., ще стане "истински епицентър на петото председателство на Гърция в ЕС".


"Радвам се, защото Запион изглежда отлично и технически сме абсолютно готови за утрешната церемония по официалното откриване", каза вицепремиерът.


Венизелос подчерта, че Гърция ще председателства ЕС в извънредно важен за Европа период, през който ще бъдат произведени избори за Европейски парламент. "Това са изключително важни за Гърция шест месеца, които ще бъдат период на реални промени, завой към окончателно излизане от кризата", каза Венизелос.


Той подчерта, че председателството на ЕС е задължение, което Гърция ще изпълни ефикасно благодарение на огромния опит, който има като страна, изпълнявала тази длъжност четири пъти, и то в периоди, когато са ставали важни събития в живота на ЕС.


Венизелос благодари на всички служители на външното министерство и другите организации, които за кратък срок са преоборудвали технически двореца Запион, и на гръцкия парламент, който за своя сметка в сътрудничество с музея на Атина и Националната галерия, е подготвил специална зала в двореца, в която са изложени различни произведения на изкуството.


Венизелос отбеляза, че държавните разходи за техническата подготовка на Запион за гръцкото председателство на ЕС са били едва 340 хиляди евро, благодарение на значителната помощ от спонсори.


Атина планира да изпълнява функциите на председател на ЕС в режим на строги икономии, като смята да похарчи за тази цел не повече от 50 милиона евро. Очаква се през тези шест месеца в Атина да бъдат организирани 14 съвещания на равнище министри, 35 срещи на високо равнище, 57 заседания на работни групи, 33 конгреса, конференции и семинари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK