България наваксва по-бързо от Румъния в еврофондовете, заяви еврокомисар

Ласло Андор

© European Commission

Ласло АндорЕврокомисарят по социалната политика и заетостта Ласло Андор призова България и Румъния да не бъдат поставяни винаги под общ знаменател, предаде БНР.


На пресконференция в Брюксел той обърна внимание, че при усвояването на парите от еврофондовете България наваксва по-бързо, и изрази надежда това да стане и в Румъния.


Европейската комисия прие днес Кодекс за партньорство, който задължава правителствата да партнират с регионалните и местните власти, синдикатите и работодателите при планирането, изпълнението и оценката на проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове.
Целта е по-ефективно и по-прозрачно изразходване на парите от еврофондовете, обясни Ласло Андор, но германски журналист го попита дали тези нови правила не се въвеждат специално заради проблемите и нередностите в България и Румъния.


"Не е нужно винаги да поставяте България и Румъния в едно и също изречение. Понякога наистина има причини за това, но невинаги. Когато става дума за проблеми със скоростта на усвояване на средствата, Румъния е страната, изправена пред най-големи предизвикателства и риск от загуба – в този случай обаче тя е в двойка не с България, а със Словакия. Работим с румънските власти по съществуващите проблеми, и вярвам, че Румъния ще продължи да наваксва, както става в последно време в България", подчерта той.


Андор коментира още, че в миналото и в София, и в Букурещ е имало твърде чести смени на екипите, работещи с европейските средства, което е повлияло негативно на ефективността им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK