Русия няма да преговаря с Брюксел за прекратяване на споразуменията за "Южен поток"

Владимир Чижов

© Съвет на ЕС

Владимир ЧижовРусия няма да преговаря с Европейската комисия за анулиране или прекратяване на валидността на междуправителствените споразумения за "Южен поток", подписани с шест държави членки на Европейския съюз, сред които е и България. Това обяви в Брюксел постоянният представител на Русия към ЕС Владимир Чижов, цитиран от БНР.


По думите му ако наистина шестте страни са упълномощили Еврокомисията да преговаря по темата от тяхно име, то ще се водят разговори за възможностите Третият европейски енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното.


Владимир Чижов изрази увереност, че правителствата на страните, подписали такива споразумения с Русия, са били изцяло наясно както с последиците от тях, така и с усложненията, които могат да възникнат.
В началото на декември стана ясно, че нито едно от споразуменията с Русия за "Южен поток" не е в съответствие с еврозаконодателството. Тогава Европейската комисия препоръча на държавите, през които ще премине газопроводът, да предоговорят споразуменията си с Москва, защото в противен случай са заплашени от наказателни процедури.


Според Брюксел има поне три сериозни проблема в сделките. На първо място това са правилата на ЕС за това, че една компания, в случая "Газпром", която е и производител, и доставчик на газ, не може  едновременно да притежава продукцията и мрежите за разпространение.


На второ място трябва да се осигури достъп на трети страни до газопровода, който да не е дискриминационен. По тази причина "Газпром" не може единствен да има правото да е доставчик. Освен това трябва да се обърне внимание и на структурната на тарифите.


Комисията предложи предоговарянето да бъде извършено на двустранна основа, но беше в готовност да окаже необходимото съдействие на държавите членки. По-късно те поискаха от Брюксел да води преговорите, като България упълномощи писмено Европейската комисия за това в средата на декември.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK