Брюксел ще поиска общи незадължителни правила за експлоатация на шистов газ

Развитието на шистовия газ в ЕС е спорно.

© Associated Press

Развитието на шистовия газ в ЕС е спорно.Европейската комисия ще предложи на страните от Европейския съюз, които искат да разработват шистов газ на своята територия, да спазват общи санитарни и екологични правила, предаде "Франс прес".


В проект, който ще бъде обявен на 22 януари заедно с пакета "Енергия и климат 2030" и с копие от който се е сдобила агенцията, комисията признава, че има икономически интерес от експлоатацията на това неконвенционално изкопаемо гориво, но възнамерява да въведе стриктна регламентация.


"Ще може да се прави избор на обект само ако оценката на рисковете доказва, че високодебитното хидравлично разбиване не води до пряко вкарване на какъвто и да било замърсител в подпочвените води", се казва в документа.
По-специално държавите ще трябва да се уверят, че инсталациите за експлоатация на шистов газ са изградени така, че да няма течове на повърхността и изливания в почвата, водата или въздуха.


Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС) ще трябва да се правят с максимална прозрачност, изрично е подчертано в текста на комисията. Националните власти ще трябва да информират обществото и за използваните химични вещества при хидравличния фракинг.


Препоръките на комисията обаче нямат правно задължителен характер. Противно на желанието на Европейския парламент, Брюксел се отказа да наложи законова рамка на европейско равнище на проучването и експлоатацията на шистов газ. Всяко правителство беше оставено свободно да решава дали да прекрачи тези препоръки, ако желае.


Комисията обаче е предвидила да прави оценка на тези препоръки през 18-те месеца след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Ако страните не спазват препоръките, Брюксел не изключва да ги направи правно задължителни.


Развитието на шистовия газ в ЕС е спорно. Някои страни (Великобритания, Дания, Полша, Румъния) развиват проучвателни проекти. Франция и България обаче ги забраниха. Германия забрани хидравличния фракинг в райони, богати на водни ресурси на нейна територия.


Според комисията твърде малко вероятно е в ЕС да настъпи шистова революция подобно на тази в САЩ. В същото време Брюксел е на мнение, че трябва да се развива всеки собствен източник на газ - конвенционален или неконвенционален - който може да намали зависимостта на съюза от вноса на газ.


Според документа на комисията производството на шистов газ може да помогне на ЕС да отговори на около 10% от търсенето на газ до 2035 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Зелена светлина за Шеврон и компания. Дупе да им е яко на Добруджанци, защото останаха без вода. Ефектите ще се усетят десетилетия по-късно.Жалко.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#1] от "tom_sawyer":
  "Ефектите ще се усетят десетилетия по-късно."

  Не цели десетилетия. За 4-5 години започва добива и още 2-3 започва да се пълни бюджета на общината.

  подпис
 3. 3 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "Според комисията твърде малко вероятно е в ЕС да настъпи шистова революция подобно на тази в САЩ. В същото време Брюксел е на мнение, че трябва да се развива всеки собствен източник на газ - конвенционален или неконвенционален - който може да намали зависимостта на съюза от вноса на газ."

  Хайде,върви,та го разбери или който както може да се оправя.....

 4. 4 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Това е! И брюкселските зелки клекнаха!! Ако тукашната мафия успее пак да ни приспи, Бог да ни е на помощ!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 5. 5 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Любопитно

  [quote#1:"tom_sawyer"]Зелена светлина за Шеврон и компания.[/quote]
  Не е вярно - от нашите политици зависи дали ще разрешат добива на шистов газ. Еввропа не може да ни задължи да правим това: "Всяко правителство беше оставено свободно да решава дали да прекрачи тези препоръки, ако желае."

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 6. 6 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Няма абсолютно никакво основание за общи правила за шистовия газ. Не може да се сравнява добруджанския чернозем с каменистите чукари на Англия. Няма никакви проблеми да се правят проучвания за наличие на шистов газ за да може България да има силна позиция при преговори с доставчици на конвенционален газ. Добив с използване на фракинг може да има само в шелфовата зона. Българската земя е прекалено ценна за да се да се добива шистов газ с фракинг. Поздрави

 7. 7 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  Имах предвид последствията свързани с поражения върху здравето и околната среда а не скапаните ти пари колега. Има още една условност, която вие подкрепящите шистовото копане не знаете! Условността е дали НАИСТИНА ИМА газ. Толкова проучвания са правени през годините и нищо не е открито, но необразовани и неосведомени глави няма как да знаят. Всичко е прикрито с "търговска тайна" за да се приберат комисиони.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Те тези правила са насочени май по-скоро към въвеждане на по-строга процедура за даване на разрешения - в страните, където изобщо се правят подобни проучвания.

  А освен всичко друго в Европа (или поне в някои райони в Европа) май има и чисто технически трудности за прилагане на технологията на хидравличното разбиване.

  В днешния вестник "Монд" например пише, че още една фирма (ЕНЕЛ) се е отказала от концесиите си в Полша - след Маратон Ойл, Талисман Енерджи и Ексон Мобайл. Проучвателните сондажи досега били 50, а трябвало да станат поне 200, за да има достоверна оценка колко са залежите. И всеки сондаж струвал към 50 млн. долара. Началото на евентуален добив вече се прогнозира да е най-рано в 2015 г.

 9. 9 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 560 Любопитно

  "България има консерва от 500 милиарда кубически метра шистов газ, които биха могли да се извличат с фракинг, фракинг може да освободи България от руския газ за повече от 100 години. "
  http://pamelageller.com/atlas_shrugs/2012/04/putins-pathetic-puppy-obama.html/#

  Да защитим животнитe !
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Весело

  До коментар [#7] от "tom_sawyer":

  Ми като няма газ що ривете? Че някой ще плати малко пари и ще си отиде? Ба си грижата за не чак толкоз ближния.
  А не е зле и да прочетете малко сериозни източници по темата. А не да вярвате на малоумия из тубата и писанията на меко казано съмнителни и определено неграмотни автори.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#8] от "ijj":

  Е посмали малко числата. Но истината е, че обикновени прогнозите са доста по-завишени от реалността.
  Забавното е когато се оказа, че в самата Франция фракинга е бил използван даста пъти преди изобщо да се заговори из пресата за това. На сайта на сената им има доста интересен доклад по темата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цецо":

  Прав сте колега, явно нефтената геология не е достатъчно про за вас

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":

  Числата са от вчерашната статия на в-к "Монд".

  В Полша става въпрос за шистов газ по протежението на една ивица, пресичаща цялата страна - от крайбрежитето на Балтийско море тази ивица се простира на югоизток, през района около Варшава, чак до украинската граница (и дори и след нея).

  В статията са цитирани думи на Malgorzata Szymanska, началник на отдела за нефт и газ в полското министерство на икономиката. Тя казва, че досега са направени 50 сондажа, а за да има достоверна оценка на залежите са необходими "поне 200".

  Но дори и да са "само" 1000 милиарда м3, както е според някои по-песимистични прогнози, това пак е много

  Въпросът е, че изглежда и геоложкият строеж се различава от обичайния при находищата в Америка.

 14. 14 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "tom_sawyer":знаеш ли кое е наи гадното , нас обикновените хора никои не ни пита , богатите искат пари и власт и не ги интересува нищо

 15. 15 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Шистовият газ всъщност е природен газ като всеки друг, но с тази разлика че е добит от ниско проницаеми скали (аргилити, алевролити, лиски и др.), наречени обобщено шисти. И това не е случайно нито пък изненадващо. Причината за това е обстоятелството, че именно тези ниско проницаеми и богати на органично вещество отложения представляват основния източник („кухнята“), от който значителна част от органичните въглеводороди в тези отложения ги напускат вследствие на компресионното действие на геоложкия товар на по-младите отложения и те започват да мигрират към съседните значително по-проницаеми отложения. Последните обикновено съдържат солени подземни води със силно забавен или дори с напълно отсъстващ водообмен (движение), т.е. формират непрекъсната водонасититена водоносна система. В тази затворена водоносна система, мигриращите въглеводороди от ниско проницаемите отложения се натрупват в специфични зони на проницаемата водоносна система, наречени „геоложки капани“ и формират различни по тип конвенционални въглеводородни находища - нефтено-газови, газови или нефтени. Всеки лесно може да си представи, че процесът на миграция на въглеводородите намалява своята интензивност в течение на геоложкото време с напредването на литификацията (превръщането в скала) на основния източник на въглеводороди – ниско проницаемите шистови скални формации. Повсеместно в микропорите на техния обем, обаче (особено когато той е със сравнително голяма дебелина), остава блокирано значително количество въглеводороди. Те се разглеждат като неконвенциални находища.

  Проницаемостта на скалите играе решаваща роля при избора на начина за извличане (добив) на намиращия се в тях природен газ. Единствената разлика между конвенционалните находища и неконвенционалните находища на природен газ е в проницаемостта на геоложката формация, в която той се намира (виж фигура 2 на снимката по-долу, където различните проницаемости са сравнени с тези на обичайни материали в човешката практика).

  При конвенционалните находища, природният газ се намира в сравнително високо проницаеми скали (> 0.1 милидарси) и при тяхното разкриване от сондажа и последващото му стимулиране газът се насочва от газосъдържащия пласт към земната повърхност през порите на пласта и след това през сондажния ствол под действието на разликата на налягането в пласта и налягането при устието на сондажа (което пък е равно на атмосферното налягане, тъй като то е открито на земната повърхност).

  При неконвенционалните находища, природният газ се намира в сравнително слабо проницаеми скали (< 0.001 милидарси). При тяхното разкриване от сондажа, природният газ в тези скали не може да напусне изолираните една от друга микроскопични пори, в които той е изцяло прихванат. Това налага проницаемостта на газосъсържащата шистовата формация принудително да бъде увеличена:

  1. Чрез прокарване на хоризонтални сондажни "ръкави" (латерали) в нея, така че да се осигурят подходящи условия за увеличаването на обема на въздействие в самия ниско проницаем (шистов) пласт и


  2. Чрез определен брой поетапни последователни перфорации на обсадната колона и задтръбната циментация на сондажните латерали се създава директен достъп към шистовия пласт, в който те са изградени. Това вече позволява да се осъществяват последователни нагнетявания под определено налягане (величината на което зависи преди всичко от геомеханичните свойства на конкретната шистова формация) на флуид съставен от 99.5-99.9% вода и пропант (най-често кварцов пясък), смесени с около 0.1-0.5% химически добавки. Целта на нагнетяването на флуида от една страна е да разшири обхвата на напукването в пласта, а от друга - да запълни изкуствено разширените пори и пукнатини с пропант, така че те да останат отворени през времето на цялата експлоатация на сондажа. Предназначението на химическите добавки е да се контролира преди всичко вискозитета на разривния флуид по време на нагнетяването.

  В резултат на тези технологично контролирани въздействия, шистовия пласт значително увеличава проницаемостта си, която е вече е директно свързана със сондажния латерал(и). Това вече позволява на природния газ в нея да я напусне ЕДИНСТВЕНО ПРЕЗ СОНДАЖА, тъй като при сондажния латерал налягането е най-ниско в рамките на шистовата формация (на практика близко до атмосферното). От този момент нататък в продължение на десетки години процесът на извличане на природния газ по нищо не се различава от извличането на природен газ от конвенционални находища.

  Също трябва да се има предвид, че необходимост от хидраличен разрив съществува и при сравнително по-проницаеми газосъдържащи скали (с проницаемост > 0.001 милидарси), в които газът в техните пори е в свързано състояние (tight gas). В такива случаи обаче може и да не се налага хоризонтално насочено сондиране, тъй като съществуващата по-висока проницаемост на скалите позволява повсеместното разширяване на пукнатините в хоризонтална посока по разпространението на продуктивния газосъдържащ пласт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK