Еврокомисията започва проверки срещу данъчната дискриминация в ЕС

Мобилността на работниците беше определена като един от ключовите фактори за увеличаване на растежа и заетостта в Европа.

© Reuters

Мобилността на работниците беше определена като един от ключовите фактори за увеличаване на растежа и заетостта в Европа.Европейската комисия обяви поредната инициатива за защита на мобилните граждани в рамките на Европейския съюз. Акцентът този път е поставен върху данъчните режими в държавите членки и дали те не дискриминират работещите, които идват от друга страна на ЕС, съобщиха от пресслужбата на институцията.


В рамките на инициативата данъчните разпоредби на държавите членки ще бъдат внимателно прегледани, за да се гарантира, че не са дискриминационни към мобилните граждани на ЕС. Акцентът се поставя както върху икономически активните лица, като работници и самостоятелно заети лица, така и върху тези, които не са икономически активни – например пенсионерите, обясняват от комисията.


Мобилността на работниците вече беше определена като един от ключовите фактори за увеличаване на растежа и заетостта в Европа. Според оценките брутният вътрешен продукт на старите държави членки се е увеличил в дългосрочен план с близо 1% в резултат на мобилността след разширяването (през 2004 и 200 7 г.).
Според Еврокомисията обаче данъчните пречки продължават да бъдат един от основните възпиращи фактори за гражданите на ЕС да напуснат родината си, за да търсят работа в друга държава членка. Данъчните пречки могат да възникнат както в държавата на произход, така и в новата държава на пребиваване.


По тази причина Еврокомисията ще направи задълбочена оценка на данъчните режими на държавите членки, за да определи дали те не поставят мобилните граждани на ЕС в неизгодно положение. Ако бъдат констатирани дискриминация или нарушаване на основните свободи на ЕС, комисията ще уведоми за това националните органи и ще настоява да бъдат направени необходимите изменения, а след това може да се стигне и до съд.


Еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане Алгирдас Шемета подчерта, че правилата на ЕС са ясни и според тях в рамките на единния пазар всички граждани на ЕС трябва да бъдат третирани равнопоставено.


"Дискриминация не може да има и правото на работниците на свободно движение не може да се нарушава. Наш дълг към гражданите е да гарантираме, че тези принципи намират практическо отражение в данъчните разпоредби на всички държави членки", заяви той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK