Евродокладът ще е много критичен, България е загубила доверието на партньорите от ЕС (допълнена)

Според Еврокомисията България е загубила доверието на европейските си партньори с назначаването на шеф на ДАНС

© Юлия Лазарова

Според Еврокомисията България е загубила доверието на европейските си партньори с назначаването на шеф на ДАНСМониторинговият доклад на Европейската комисия за България ще бъде много критичен, като в него ще бъде включен дори текст за това, че българските власти за загубили доверието на европейските си партньори, като са назначили медиен магнат за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност", съобщи EurActiv.


Без да споменава конкретни имена, докладът по механизма за сътрудничество и проверка поставя акцент на скандала, който доведе до протести, искащи оставката на правителството. През юни миналата година новосформираният парламент избра за шеф на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски, което доведе до най-продължителните протести в България.

Параграфът, който засяга Пеевски, отбелязва, че работата на ДАНС е била затруднена с посочването на нов директор. Еврокомисията припомня, че препоръките ѝ ясно са били свързани с това назначенията за толкова отговорни постове да бъдат открити и да позволяват истинска конкуренция. "Комисията направи публични изявления по темата", припомня докладът.


"Назначеният се отказа и парламентът отмени решението си след тази и други реакции. Като цяло тези събития оставиха тежко наследство по отношение на доверието сред обществото и сред партньорите на България, за което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят ситуацията", пишат още наблюдателите.


В доклада се посочва още, че през изминалата година напредъкът на страната е бил "ограничен и крехък".


В стил "Джеймс Бонд"


Докладът, видян от EurActiv, е бил принтиран на специална хартия, която не може да бъде фотокопирана. Освен това по цялата ѝ повърхност е изписано името на висшия служител, за когото е предназначена. В миналото докладите по механизма винаги изтичаха и, изглежда, този път Еврокомисията е направила всичко по силите си, за да избегне течовете, а там, където ги има, да може да се проследи откъде идват.


Позицията на президента


По-рано днес по време на срещата на правителството с бизнеса, организирана от "Капитал", президентът Росен Плевнелиев подчерта пред журналисти, че е важно какъв ще бъде подходът към доклада на Еврокомисията и дали правителството ще излезе с честна позиция след него.


По думите му трябва да се подходи честно и отговорно и да има дебат как да се постигне напредък, а не да последва отново политическо боричкане. "Ще видя в каква посока ще тръгне дебатът и ще си кажа думата", коментира той.


Липса на напредък, гарниран с провали


Според източници на "Дневник", запознати с доклада, най-вероятно той няма да бъде представен от еврокомисията като критичен, а определението за него ще бъде "обективен", както вече беше наречен от говорителя на комисията Марк Грей. Въпреки това той ще съдържа редица критики, някои от които са повторение на препоръки отпреди година и половина.


Оценките и препоръките в доклада на Еврокомисията очертават не само спирането на съдебната реформа като единен политически процес, но и посочват няколко провала в области, които бяха приемани за ключови и в предишни периоди по тях е бил наблюдаван напредък.


Като пример за това е подходът към назначенията на ръководството на всички органи, от които зависи провеждането на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Еврокомисията отбелязва скандалите, свързани с такива назначения, както и провала в работата на наскоро избрани органи.


Освен това Брюксел критикува новоизбрания Висш съдебен съвет с констатацията си, че той не изпълнява двете си основни конституционни задължения - да осигури добро управление на съдебната система и да защитава независимостта ѝ. Отбелязан е и провалът на БОРКОР и липсата на каквито и да било видими резултати от дейността на специализираните прокуратура и съд.


ВСС управлява съдебната система със зависимости


Така се чете онази част от доклада, която разглежда работата на Висшия съдебен съвет. Въпреки че са отбелязани два положителни факта - редовното организиране на конкурси за магистратите и започналата работа по проблема с неравномерната натовареност, общото заключение за управлението на съдебната система от ВСС е, че съветът "не се проявява като независим и реформаторски".


За Европейската комисия явно не са останали тайна немотивираните назначения на председатели на съдилища и шефове на прокуратури, като най-пресният беше изборът на ръководител на ключовата Софийска градска прокуратура, на прокурор, за който атестацията на предишния му началник е силно критична, но това изобщо не впечатли  кадровиците.


За Брюксел не са останали в тайна и странните, немотивирани предпочитания и на предишния, и на новия ВСС към кандидати за председатели на съдилища с по-слаби професионални качества и съмнителни прояви в работата им, което подсказва за задкулисни мотиви за избора им. Достатъчно е да споменем предпочитанието към  Владимира Янева (от миналия ВСС) и председателите на окръжните съдилища в Пазарджик и Пловдив  и на ред районни съдилища (от новия ВСС).


Процедурата за избора и на главния прокурор - проблематична


По отношение на главния прокурор оценката е предпазлива, а може да се оцени и като положителна заради функционалния анализ, който Цацаров направи на прокуратурата, научи "Дневник". Същевременно обаче е поставена под съмнение самата процедура за избора му - наред с другите съмнителни избори. Процедурата беше критикувана от юристи и неправителствени организации заради странното решение на ВСС при трима кандидати да се гласува само за един - Сотир Цацаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK