Швеция критикува бездействието на Румъния за подобряване на положението на ромите

Румъния вече е опровергавала информацията, че е можела да усвои милиони за ромите

© Цветелина Белутова, Капитал

Румъния вече е опровергавала информацията, че е можела да усвои милиони за ромитеШведският министър за Ерик Уленхаг критикува днес неспособността на Румъния да използва средствата от Европейския съюз, предназначени за ромите, предаде агенция "Франс прес".


Наистина е шокиращо, че ние отпускаме средства, които страните членки не искат, каза министърът пред шведската информационна агенция ТТ. Дълбоко обезпокояващо е, че Румъния например не иска средствата от ЕС, които съществуват за подобряване на положението на ромите, добави той.


Ерик Уленхаг отговори на въпроси по повод статия за ромите, написана от двама членове на неговата партия (Народната партия - либерали) - общинска съветничка в Стокхолм Лота Едхолм и кандидат в европейските избори Ерик Шелер.
Статията, публикувана във вестник "Даген Нихетер", е озаглавена "Да оставим Румъния да плати сметката". Румънското правителство може да направи значително повече, за да помогне на ромското си население, отбелязват те.


Ние трябва да предоставим човешки условия за живот на всички, независимо каква е тяхната етническа принадлежност или произход. Но за Румъния и другите компенсацията трябва да е ясна: вие ще трябва да платите, за да дадете на вашите съграждани приличен живот. Или чрез социална защита, която е отворена за всички в страната, или защото ние ще ви изпратим сметката, посочват авторите.


Румъния има трудности да усвои средствата от ЕС, припомня агенцията. Между 2007 и 2013 г. тя е похарчила само 26.5 процента от средствата, отпуснати за този период.


През октомври румънският външен министър Титус Корлъцян заяви, че "приказките, разказвани в други европейски държави за милиарди и милиарди евро, предоставени на разположение на Румъния за социална интеграция на ромите" не отговарят на истината, а държавите, които наистина са получили "милиарди", би трябвало да бъдат питани как са използвали парите,


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста нахално от представител на страна където до скоро гориха вещици и цигани да отварят уста по темата. България и Румъния имат роми щото не са ги горили на клади и правили на сапун !!!

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 2. 2 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 531 Любопитно
 3. 3 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ами шведите да им сложат печат в паспортите, че са роми, а ние ще им помогнем

  Съжалявам брато, нито съм за положителна, нито за отрицателна дискриминация - всеки да се оправя.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 4. 4 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2439 Разстроено

  Ако беше толкова лесно... и ако ставаше с пари, французите нямаше да ползват булдозери, за да разчистват околностите на Париж! Имам идея - всяка държава, която няма такъв проблем да даде пари в един фонд, с който всеки циганин, който иска да се развива ще бъде асоцииран член на развито общество (дали ще му слагате електронна гривна на крака - си е ваша работа) и ще има възможност за образование, работа и кариера.
  Ако ме питате, или трябва да бъдат оставени да живеят номадския си живот в група като разпъват шатри, палят огньове, крадат за оцеляване... или - да бъдат разпръснати и променени (по какви критерии?!) след няколко (?) поколения... може би!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  пратете ромите във Швеция.... да ги интегрират

 6. 6 Профил на jpg40613650
  jpg40613650
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ей ама много лесно отстрани.
  По друг начин казано-... задействат предпазиреля, имат пари повече( непотребни) и ги дават за да не дойде напаста при тях. Чак се сърдят когато не ги обслужим (запазим циганите тука).

 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#4:"дъждовита"]или - да бъдат разпръснати и променени (по какви критерии?!) след няколко (?) поколения... може би! [/quote]

  Невъзможно! Циганите са над 1000 години в Европа и не са мръднали нито на сантиметърче в цивилизационно отношение. И са били гонели, интернирани, правени са опити за интеграция, асимилация, образование, етс. етс. и нищо. Нищо не действа с тях. Циганинът живее в настоящето, за него бъдещето не съществува, съответно и не прави планове за него. Той живее днес - ще открадне, ще изпроси, ще са нахрани, пък утре - друг ден. Ако циганин намери, примерно, 1000 лева, няма да купи дрехи за себе си и децата, няма да купи учебници или домакински съдове или техника от каквито има нужда или да ги къта, за да има за храна за 3 месеца а ще направи една 3 дневна фиеста с цялата маала, докато изядат и изпият парите и след като свършат - пак същата работа. Поради тази причина и не пускат децата си на училище - що да губят време да учат и един ден евентуално да са образовани и да имат работа, като може сега да ги прати да просят или откраднат нещо?
  Изобщо, не виждам никаква светлинка в тунела.
  Единственото, което ми хрумва, е да се направи нещо подобно на резерватите в САЩ, където живеят индианци, та там нашите цигани да си живеят, да правят каквото си искат, далеч от хората. Като право да напускат резерватите да имат само тези, дето имат работа. А, и всичко това за сметка на държавата, разбира се. Така или иначе живеят от данъците на българите, поне да са някъде отделени, та да намалее криминалността, ако не друго.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Ето оригиналната статия.

  http://www.dn.se/debatt/lat-rumanien-betala-notan/

  Понеже, макар и със закъснение, падна сняг и вечер е около -10 градуса, набързо стъкмените барачки в околностите на Стокхолм, не могат да осигурят нужната защита. Отделно районът около незаконните бараки, меко казано почва да прилича футуристично и консервативния швед изпада в несвяст.
  Оформя се и борба за кокъла между местните бездомници и пришълците, които им отнемат от социалната баница( нощувки и топла храна).

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 9. 9 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално
 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Ако не искат да бъдат интегрирани,докъде можем да стигнем принудително? Дайте евродиректива!

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 11. 11 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тези роми, които могат да се интегрират, или вече са се интегрирали, не живеят на тумби и катуни.

  Да хвърляш пари по роми, които живеят в бардаци, е безсмислено - някои просто не могат и не искат да се интегрират. И жилища да им се дадат - пак е безсмислено. Ще изпотрошат всичко, както онзи блок в Ямбол или Сливен (дето Карбовски снимаше), и накрая пак ще кажат: "държавата това, държавата онова"...

  Гласувайте!
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Къде сме ние във всичко това и какъв процент от европейските средства за интеграция на ромите сме усвоили?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#2] от "aei":

  Много hatred speech в коментарите бе, чадо. Тия хора не им ли е наблизо Хелзинки, немат ли си комитет да им дърпа ушетата, не им ли спират европейските субсидии, поне един схокващ мониторинг доклад от ЕК нема ли за тех? Ми те чиста проба расисти, кво праят в Европейския съюз? А-аа-а!

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Весело

  Шведите стават едни от най-големите критици на страните инкубатори на ромски общности !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 923 Неутрално


  До коментар [#9] от "greentree":

  Тогава българската държава се бръкна и плати " голямата ромска екскурзия за боровинки в Швеция" . Сега румънците се ослушват и не осигуряват транспорт на зъзнещите ром( ейци).
  Спомням си на какво беше заприличал парка пред посолството тогава и как служители от посолството им разнасяха сандвичи.
  Комичен е случая с една от палатковият лагер искаща "стърваната закуска, щот била на гизме" или друга молеща" да и гледат на правата".

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 16. 16 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Шведите да не се оплакват много, щото румънските евророми са цвете пред българските. Засега главният електорат на БСП(к) е подлъгван с кебапчета и социални помощи, но ако биесепету загуби контрола над тях, всичките ни евророми могат могат да запрашат на север и запад и тогава шведите ще молят сините каски да извършат десант.

  Пазете се от доносника vesolr
 17. 17 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Аз критикувам ромите (циганите де), че още не са всичките отишли в Швеция. Шокиращо е, че могат да идат да си живеят там, а седят тук!!!

 18. 18 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До началото на 80-те години на миналия век в Швеция е действала програма за стерилизация на цигани. Много е лесно да загърбиш миналото си и да почнеш да развяваш пръст сега на другите.

  Кои са те, че да ни учат на морал?

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#10] от "Майндърбайндър":

  До Бангладеш - държавата на циганите. На площ 111 000 кв.км в България Живеят 7 милиона души. На площ 117 000 кв.км в Бангладеш живеят повече от 120 милиона цигани, изгонени от Индия и Пакистан.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 20. 20 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#18] от "blaf":

  това вярно ли е? Имаш ли нещо под ръка да го подкрепиш?

 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално
 22. 22 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Политици от цял свят пресират Румъния и България да осигуряват по-добър живот на ромите, а в същото време да се мачка трудолюбивият човек. Защо тези крадливи цигани са на първо място ? Нима изкат да изритат чистите румънци и българи от държавите си, за да осигурят място (държава) само за цигани. Това се мъчат да направят май. Затова политиците не приемат закони в полза на трудолюбивите родолюбци, а ланцират и опростяват данъци на циганите. Това е идеята на скапаните ни политици - да ни изгонят от България, за да направят място за циганите от цяла Европа.

  Да живее България и българският народ.
 23. 23 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#20] от "6u6umigo":

  Това е вярно. Програмата по почистване на расата започва 1934 и продължава до 1975. За периода са стерилизирани около 63 000 души, които са с психични отклонения, дегенеративни заболявания и такива извън стандарта за чиста раса. В последната група са циганите и самите( ескимосите). Програмата е прекратена през 1975, като оставя възможност доброволното стерилизиране ( след консултация с медицинско лице) .
  През 1999 се гласува закон за обезщтение на стерилизираните по принудителен начин.
  Повече инфо тук:
  http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tvångssterilisering_i_Sverige

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 24. 24 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 942 Неутрално

  “Шведският министър за Ерик Уленхаг ...“ ?!

  Или Ерик Уленхаг е министър за нещо неупоменато, или шведите си имат министър за тази личност. Досадна грешка!
  Както и да е, но западните европейци се показват като лицемерни с тяхната тактика относно интеграция на малцинствата. На теория те са прави, защото държавите-членки са отговорни за осъществяване на интеграционната политика на ЕС на своя територия и за свои граждани. На практика обаче интеграцията специално на ромите е невъзможна мисия и дори те отказват да я осъществят по друг начин, освен с даването на пари. Това обаче е до време и данъкоплатците не могат да го приемат без видими резултати. Не че няма интегрирани роми, но те не се забелязват и са едно малцинство в това малцинство. По-голямата част от тази народност не желае въобще да приеме законите и правилата на съвременната цивилизация, като бяга от гражданските си задължения използвайки обаче правата си. Ромите се оплакват от дискриминация дори когато биват принуждавани да спазват закони!!!
  При това положение интеграцията би означавала всички други да правят същото, но така не може да функционира никоя държава. Още преди повече от два века английският икономист Адам Смит е написал в своя класически труд “Богатството на нациите“, че върховенството на закона е условие за развитие на икономиката и благоденствието.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK