Еврокомисията представи мониторинговия доклад за България (хронология)

Еврокомисията представи мониторинговия доклад за България (хронология)

© Георги КожухаровЕвропейската комисия ще публикува днес докладите си по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, които следят за реформите в правосъдието и вътрешния ред. Механизмът, който беше създаден за двете страни и се прилага само за тях, ще продължи да действа поне още година.


Докладът е представен от говорителя на Еврокомисията Марк Грей, който отговаря за механизма от самото му създаване.


11.59 ч. Пресконференцията по представянето на докладите приключи, самите те обаче все още не са публикувани.
11.55 ч. Не търсим перфектност, подчерта Марк Грей в отговор на въпрос докога комисията ще изследва толкова дълбоко България и Румъния по отношение на правосъдието, при положение че проблеми има във всички държави. Това, което търсим, е на първо място ясен политически ангажимент за постигане на ползи за българските и румънски граждани. Нужно е солидно развитие за съдебната система и борбата срещу корупцията на всички нива.


За България това означава изправянето на криминални фигури пред съда. През последните седем години виждаме стъпки напред, но все пак липсва изправяне на виновниците пред съда. Механизмът ще продължи, докато държавите изпълнят ангажиментите си, но комисията няма да поставя срокове. Държавите членки изцяло подкрепят този процес, отбеляза говорителят. Той каза, че Еврокомисията е готова да съдейства по всички начини, но България и Румъния са тези, които трябва да постигнат напредъка.


11.49 ч. За Висшия съдебен съвет в България има подробни коментари. Важно е да отбележим, че се правят стъпки напред по въпроси като натовареността на магистратите. Това, което ще е важно, е промените да продължат през целия мандат на ВСС.


В България има конкретни резултати за постигнат напредък, виждаме, че законите се променят, но все още липсват конкретни данни за постигнат напредък.


11.46 ч. Очевидно е, че трябва да се направят повече неща в България за конфликта на интереси, има забележки към комисията. Отново ще кажа - думите са ясни сами по себе си, отбелязано е - нещата не са се придвижили напред толкова, колкото ни се е искало, каза Грей.


11.45 ч. Мисля, че трябва да отстъпим малко от виждането, че няма убедителни промени. Все пак за промените е необходимо време, а в случая става въпрос за много сложни въпроси. Без този механизъм нямаше да видим да се осъществят стъпки напред. Да, в докладите казваме, че понякога напредъкът не е толкова бърз, колкото ни се иска, но все пак го има. Вече има институционална рамка, която преди не съществуваше.


11.43 ч. Има хора и в двете държави, които са двигатели на процеса на реформи, каза той. Дали ще има реформи зависи и от двете правителства. Комисията не може да определи кога ще бъдат изпълнени реформите, отговори Грей на въпрос от румънски журналист за идеята на българския външен министър Кристиан Вигенин за преразглеждане на докладите.


11.41 ч. Говорителят заяви, че Еврокомисията за момента не обмисля да променя показателите, по които изготвя евродокладите. По думите му те са били обсъждани подробно с двете държави.


11.39 ч. Ако погледнете всеки отделен доклад, това са хиляди страница анализи, стотици различни срещи интервюта на базата на конкретните мисии. Всичко това е сведено до анализ и много ясни препоръки. Във всеки доклад пред последните седем години Еврокомисията е казала коя е програмата до следващия доклад. Не мисля, че това, което е трябвало да се направи, не е било ясно, препоръките са били кристално ясни, подчерта Грей.


11.37 ч. Държавите членки трябва да решат как да оценяват нашите доклади. Аз не мога да говоря от тяхно име, каза отново Грей. Процесът е комплексен. Винаги има изкушение те да се оценяват, но не Еврокомисията подхожда по този начин.


11.35 ч. В докладите има и политически оценки, но те са подкрепени от много солиден технически анализ, който се базира на широка база от източници, подчерта Грей в отговор на въпрос от залата. Оценката ни е обектива, това е комбинацията от политическо и техническо. Всеки отделен доклад по механизма се приема единодушно и Съвета на министрите на ЕС, припомни говорителят. България и Румъния също дават своето одобрение и са го давали досега.


11.30 ч. Следващата седмица се очаква Европейската комисия да представи доклади за корупцията във всички държави членки.


11.26 ч. В пресконференцията се включи Микеле Черконе - говорителят на Еврокомисията за вътрешните въпроси. Той за пореден път подчерта, че в законодателството на ЕС няма връзка между Шенген и механизма за сътрудничество и проверка. България и Румъния са технически готови да се присъединят към шенгенското пространство. Всякакви други критерии са несправедливи към двете държави. Ние не желаем да се прави такава връзка, все пак членките сами решават дали да дадат своето одобрение и при какви условия.


11.23 ч. Нека да съм ясен - комисията не оценява дали докладите са положителни, ние никога не ги оценяваме, а смятаме, че докладите сами трябва да говорят и са достатъчно красноречиви, подчерта говорителят. Ако държавите членки го направят и ги обвържат с Шенген, това е тяхно решение.


11.21 ч. Решението докладът да е след една година е решение на Еврокомисията от тази сутрин, отговори говорителят на въпрос. Това, което установяваме, е, че цикълът на шестмесечни доклади невинаги помага, защото води до изкушение за краткосрочни действия. Извършваха се действия около времето за докладите, припомни Грей. Комисията реши, че е по-добре да има по-дълъг срок. В крайна сметка обаче следващата комисия ще потвърди или отхвърли това решение. Ние сега само даваме препоръка, каза той.


Марк Грей

© European Commission

Марк Грей


11.18 ч. Това е доклад, който не е оценка на сегашното или предходното правителство. Не бихме направили оценка само на едно правителство. Надяваме се, че сегашното правителство на България ще приеме сериозно този доклад, за да се постигне напредък, подчерта Марк Грей.


11.16 ч. Докладът споменава случаи с подслушванията, както и с проблемите с изборните бюлетини в Костинброд, каза говорителят. Той обясни, че не се коментират конкретните казуси, защото това е традиция на комисията. Те са причина за безпокойство, но все още не са приключили и ще се следи развитието на делата по тях.


11.14 ч. Мониторинговият механизъм остава в сила и за България, и за Румъния поне още една година. Еврокомисията ще публикува нови доклади след около година време, като окончателното решение ще се вземе от новата комисия, съобщи Грей.


11.13 ч. За Румъния говорителят на Еврокомисията представя значително повече положителни оценки. Все пак той посочва загрижеността на Брюксел за независимостта на съдебната система.


11.12 ч. Ефективно прилагане на съдебните решения, една институция да координира случаите на корупция, да се подобрят политиките, които се занимават със съдебната система, и другите органи, които се занимават с организираната престъпност, са част от препоръките в доклада, казва Марк Грей.


11.10 ч. Няма изправени пред съда големи случаи на корупция и организирана престъпност, е посочено в евродоклада.


11.09 ч. България е направила няколко стъпки напред, има някои успешни развития в прокуратурата, Висшия съдебен съвет. Все пак остават много слаби моменти в правосъдната система.


Цялостният напредък все още не е достатъчен и остава несигурен, заяви той. Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, подкопаха общественото доверие.


11.07 ч. Този път Марк Грей е почти точен. Представянето на докладите започва.


11.05 ч. Преди да бъдат приети докладите, те се обсъждат и приемат от пълния състав на Еврокомисията, затова и в повечето случаи представянето им закъснява.


11.03 ч. Представянето на докладите вероятно ще започне с малко закъснение. Междувременно БНТ съобщи, че за разлика от друг път, когато документът е пращан в България около седмица преди публикуването му, за да имат възможност българските власти за реакция, този път той е бил изпратен в понеделник. Ключови институции, за които се отнася - прокуратурата и Висшият съдебен съвет, дори не са получили черновата му.


В черновата на текста за България Европейската комисия определя като разочароващ напредъка на страната в областта на съдебната реформа, борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Според наблюдателите напредъкът на българските власти е ограничен и крехък, а това е придружено и от някои провали.


Евродокладът обхваща последната година и половина, като в него са отправени препоръки и критики, като някои от тях повтарят почти изцяло такива от лятото на 2012 г. В черновата на текста е отбелязано, че Висшият съдебен съвет е започнал да решава проблема с натовареността на съдиите, но пък има критика, че като цяло не е независим орган с достатъчно възможности да проведе реформите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Шамар за цялата политическа класа която вторачена в борбите си за лично облагодетелстване не прави нищо за подобряване битието на народа.

 2. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1949 Разстроено

  [quote#2:"chicago514"]Шамар за цялата политическа класа която вторачена в борбите си за лично облагодетелстване не прави нищо за подобряване битието на народа. [/quote]

  Нали знаеш поговорката: " Когато атовете се ритат, магаретата страдат!"

 3. 4 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ОСТАВКА!!!

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 4. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Бой по комунистическите кратуни!

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е па ние го знаеме що за доклад за дейноста на Държавна сигурност е. Сега че се фалите ли с това?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 7 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  Сега ще видим Брюкселски шамари в действие,до довечера вярвайте ще станат още два големи скандала

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 8 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Надявам се в доклада да пише, че комунистите трябва да бъдат изтрити от лицето на Земята!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 8. 9 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 418 Гневно
 9. 10 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Комисията ще каже, че почти нищо не е наред в България, но поне семейство Прасеви просперират.

 10. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Спокойно - управляващите ще кажат, че за всичко е виновно наследството на миналите, и че докладът само показва колко е важно правителството да работи. Сефте.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 12 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Голяма работа като е критичен. Пука им на сегашните управляващи. Просто ще свият рамене и с ръце в джобовете ще обяснят, че няма кой знае какви тревони неща в доклада. Примлясквайки доволно ще си сипят уискито. Наздраве за българския народ!

 12. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#0:"статия"]11.18 ч. Това е доклад, който не е оценка на сегашното или предходното правителство. Не бихме направили оценка само на едно правителство. Надяваме се, че сегашното правителство ще приеме сериозно този доклад, за да се постигне напредък, подчерта Марк Грей.[/quote]

  С едно изречение разби днешните опорни точки.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 14 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Комуняги, ОСТАВКА веднага, за да имаме шанс за положителен доклад след 1 г.!

 14. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 424 Неутрално

  ЕК не разбра ли, че с само с доклади, няма да може да се пребори с българската мафия. А има ли някой, който се е преборил с мафията?

 15. 17 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 418 Весело

  Сидеров, макар и прекалено артистично, даде имунитета си - вече нямаме проблеми, нито извънземните, няма и трета световна война да има! Хайде нов, т.е. актуален доклад да направят.

 16. 18 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "Ако държавите членки го направят и ги обвържат с Шенген, това е тяхно решение." ПЛЯС

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 17. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  "На живо: Еврокомисията представя мониторинговия доклад за България" "На умряло: Родната бюрокрация надава общ вой, че не е виновна".

  Доброто е заразно
 18. 20 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#14:"гарата"]Комуняги, ОСТАВКА веднага, за да имаме шанс за положителен доклад след 1 г.! [/quote]
  -Ще има и положителен доклад,но само ако НЯМА оставка на сегашните.

 19. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8607 Неутрално

  Бой по комунистическите канчета . О С ТА В К А ! ! ! ! ! !

 20. 22 Профил на Deyan Yordanov
  Deyan Yordanov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нека паниката, словоблудството на сем. Станишеви, което ражда (безумни) опорни точки да започнат СЕГА!

 21. 23 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  На кратко: Нищо не свършихте за година и половина. Оставете партийните страсти и свършете нещо полезно срещу престъпността и си оправете съда.... Сейм олд шит, джъст а дифрент дей....

 22. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1365 Любопитно

  Сега започва сумтенето и словоизлияниата в стил "ама кой ни сра в га6тите"...
  Предлагам следните опрони точки:
  а) Костов
  б) евреи, масони, империализЪма
  в) Рефарматорския блок, ранобудните студенти
  г) Костов

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Другарите трябва да са много бързи с опорните точки и да реагират бързо, че току виж някой помислил, че не са виновни другите, а БСП и ДПС са просто некадърни крадци

 24. 26 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Любопитно

  "Следващата седмица се очаква Европейската комисия да представи доклади за корупцията във всички държави членки"

  Е, тези доклади с интерес ги очаквам. В различните страни-членки мащабите на корупция са различни, но сред тях няма държава без корупция. Обещаха този доклад да излезе през 2013 г., но явно това не се случи, така че чакаме.

 25. 27 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сега ще има хора, които ще се хванат само за казаното в 11.45
  Иначе, бих искал да знам кои точно са скандалните нарушения, за да се прецени колко от тях са на боко и колко са на комсомолците

 26. 28 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":
  [quote#2:"chicago514"]Шамар за цялата политическа класа която вторачена в борбите си за лично облагодетелстване не прави нищо за подобряване битието на народа.[/quote]
  ======
  Не е ли учудващо и трагично, че цял народ(без 15-то % бкп-кретени), не може да се справи с една шепа пладнешки разбойници?!
  Без реакции и мислене в дългосрочен план за не кой, а за собствените ни наследници, така ще бъде и държавата ще изчезне като изобилието по полето ни!

 27. 29 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1980 Весело

  [quote#24:"B52"]Предлагам следните опрони точки:
  а) Костов
  б) евреи, масони, империализЪма
  в) Рефарматорския блок, ранобудните студенти
  г) Костов [/quote]
  Предлагам да се добави:
  д) Сорс (Сорсоидите и т.д.)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 28. 30 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Дреме му на нашето правителство, нали др. Димитриевич е лидер на ПЕС, ще оправи нещата по партийна линия. Защото сме социалисти!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 29. 31 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 430 Любопитно

  Въпрос към "Дневник" : защо винаги публикувате хронологията на дадено събите отдолу нагоре? Трябва да скролна страницата до долу и да чета събитията нагоре...

 30. 32 Профил на Deyan Yordanov
  Deyan Yordanov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  В България има конкретни резултати за постигнат напредък, виждаме, че законите се променят, но все още липсват конкретни данни за постигнат напредък.
  ------------------------------------------
  Това изречение е някакъв зверски нонсенс! Какво значи има конкретни резултати, но липсват данни за тях?

 31. 34 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 997 Весело

  [quote#32:"dragond"]В България има конкретни резултати за постигнат напредък, виждаме, че законите се променят, но все още липсват конкретни данни за постигнат напредък.
  ------------------------------------------
  Това изречение е някакъв зверски нонсенс! Какво значи има конкретни резултати, но липсват данни за тях? [/quote]
  -В някои вестници има данни.Такива липсват само в някои. Ако черпиш инфо само от тях, ще ти липсват.И да не помислиш,че имам предвид любимия в-к Дневник.

 32. 35 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 997 Любопитно

  [quote#0:"Хрониката на Дневник"]11.13 ч. За Румъния говорителят на Еврокомисията представя значително повече положителни оценки.[/quote]
  -А за България, къде са положителните оценки. Например тези: "....положителни стъпки от юли 2012 година. Те са по отношение на действията на главния прокурор, намаляването на натовареността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и някои стъпки по отношение на назначенията."
  http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/nabliudenieto-na-ek-nad-stranata-ni-prodyljava,165452/

 33. 36 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 514 Неутрално

  България има способни, образовани и морално извисени хора, това всъщност са болшинството българи. Как да ги сложим начело на държавата? Как да елиминираме ДС и производните и? Как да се отървем от БСП, ДПС, ГЕРБ, и всички други лумпени на прехода? Как да неутрализираме Доган, Пеевски, Гоце, Станишев, Борисов, руската резидентура, цар Киро, олигарсите? Казват, че в природата нямало спонтанна самоорганизация.. : ((

 34. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#19:"dogwoman"] Родната бюрокрация надава общ вой, че не е виновна[/quote]

  Доклада е за 5 годишен период, последните три правителства са виновни - тройкаджиите, Боко и Орешарски!......

 35. 38 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  [quote#15:"Гражданин"] А има ли някой, който се е преборил с мафията[/quote]

  Има, един "великан" от италиански произход, преди близо 80 г., е унищожил, или почти я е "наврял в дупката" и! Може би сте чували за Дучето?( Не тоя на феновете на ЦСКА) Та мафия се бори, но не всеки има "дупе" за това! А и сега, най-големите мафиоти, са най-първите "демократи"!!!

 36. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Общи неадресирани приказки както обикновено...
  Какво да очакваме от брюкселските зелки???
  Цифри, данни и анализи? Йок, това е много обременително и иска дълга работа.. Къде по просто е да напишеш, например : "... 11.09 ч. България е направила няколко стъпки напред, има някои успешни развития в прокуратурата, Висшия съдебен съвет. Все пак остават много слаби моменти в правосъдната система. Те са се отразили на общественото доверие.
  ..."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 40 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2161 Весело

  [quote#21:"peni_nikol.53."]Бой по комунистическите канчета . О С ТА В К А ! ! ! ! ! ! [/quote]
  Ами той боят е основно по канчетата на комунистите от ГЕРБ. Докладът е за последните 5 години - последните месеци на Станишев, авторитаризма при Борисов, служебното правителство на олигарсите и първите месеци на Орешарски.

 38. 41 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Много е верен доклада на Еврокомисията.За нас това не е изненада!
  Политиците ни да сведат глави,да поискат прошка от народа и да се оттеглят!
  ОСТАВКА!

  Tony
 39. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  До коментар [#40] от "virgin":

  Всъщност, е за последната година и половина. Което означава, че обхваща горе-долу по равно комунистите от герб и комунистите от бсп. Не, че има разлика..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#39:"boby1945"] Йок, това е много обременително и иска дълга работа.[/quote] Изобщо не е тяхна работа да правят анализи, да дават цифри и да ни вадят тъпото магаре от калта!

  Доброто е заразно
 41. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тони!":

  Може и така да е. По битивиту казаха за петгодишния обхват на доклада.

 42. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#43:"dogwoman"]Изобщо не е тяхна работа да правят анализи, да дават цифри и да ни вадят тъпото магаре от калта![/quote]

  На Съсела не е работа, на Боко не е работа, на Сопола и Болен - още по малко, Костов бил прост, че правел реформи, щото се самоунищожил.....На кой е работа тогава?! Кой кой, кой.....кой, кой...кой, кой?

 43. 46 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Празнословия и тук-там размахване на пръст, което с нищо не ни помага

 44. 47 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#5] от "virakocha":

  То добре бой, но те тези кратуни не се плашат от никой- нито от Европа, нито от САЩ.

  Само и единствено ако другарите от Русия им се скарат, тогава ги е страх, иначе не им пука.

  Сега ще се засучат едни популистки изказвания как ГЕРБ са докарали до тук нещата, как те вече са "върнали България на народа" и селяците отново ще напалат въдицата.

 45. 48 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  " все още липсват конкретни данни за постигнат напредък." това го чуваме от както са ни приели в ЕС. Няма и да го видите този напредък нито в икономиката нито в правораздаването.БГ е Абсурдистан.Тук на черното се казва бяло и обратно.Тук прокуратура, съд,правителство ,президент привидно действат по всички правилна ,а в действителност се случват странни напълно различни неща.Тук партиите се сменят идват нови правителства но нищо не се променя .И така е от 24 години не от вчера и днес.Заради това и нацията ни е на път да изчезне,затова стотици хиляди българи са навън за да търсят препитание. Имаме красива природа ,плодородна земя прекрасен народ но не случихме добри управленци, и се появиха хитреци , тарикати, комбинатори най-общо наречени безсрамни крадци.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 46. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#45:"dobrich"]а Боко не е работа, на Сопола и Болен - още по малко, Костов бил прост, че правел реформи, щото се самоунищожил.....На кой е работа тогава?! Кой кой, кой.....кой, кой...кой, кой?[/quote] Проследи разговора първо! Откога е работа на Брюксел да ни оправя бакиите?!

  Доброто е заразно
 47. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#41] от "Free person":

  как даваш оценка на нещо без да си го чел? на какво са те научили в училище?

 49. 52 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "rio_tinto":
  [quote#36:"rio_tinto"]България има способни, образовани и морално извисени хора, това всъщност са болшинството българи. [/quote]

  В много сериозна заблуда си. В България има елит и болшинство, популяно като "народ" - все резултат от обществената структура в която пребиваваме. А пък заблудата ти, че болшинството българи били образовани и морално извисени, въобще дума няма да отварям...

 50. 53 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Всичко е наред, питайте БКП. Те ще видят само положителни насоки. Проблем няма, гледайте настрани.

 51. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 52. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  Напълно заслужени негативни оценки!Това е поредното доказателство колко некадърни хора ни управляват по своите олигархични правила!Дано не се задържат още дълго на власт!

 53. 56 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#55] от "bat_plamen"Тези оценки са за последните 5 години и засягат предимно управлението на ГЕРБ и злополучният бивш премиер Борисов.Седем години откакто сме в ЕС и промяната е от лошо по лошо,седем загубени години..Лошо живеем,това е истината Ние сме единствената страна в ЕС където стандарта на живот вместо да се подобри се влошава.Какво говори това....липса на демокрация и върховенството на закона изразяващо се в авторитарно управление от абсолютно неподготвени и негодни хора ,масова корупция,ненаказана престъпност,злоупотреба с власт засегнала целият държавен механизъм.Аз още се учудвам как е възможно начело на държавата като премиер да има некадърни и неуки хора. да не могат да прочетат една страница официални документи.За такива длъжности трябва да има някакъв ценз или най малкото управленски опит.Не само това но си и позволява да наричат останалите "лош матриал".И като за капак Борисов пак се готви да ни управлява ,не ми се мисли какво ни очаква ако наистина се случи.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 54. 57 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Напредъка - "За България това означава изправяне на криминални фигури пред съда и вкарване в затвора "
  И ние това чакаме . Дори като в Румъния - осъдени министри и дори министър-председатели .
  Прави са , нямаме осъдени - само шум от време на време .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK