Брюксел препоръча общи принципи за добива на шистов газ

Препоръчва се страните в ЕС да осигуряват конструктивната цялост на сондажа в съответствие със стандартите за най-добра практика.

© Associated Press

Препоръчва се страните в ЕС да осигуряват конструктивната цялост на сондажа в съответствие със стандартите за най-добра практика.Европейската комисия препоръча осигуряване на подходящи предпазни мерки за опазване на околната среда и климата във връзка с технологията за фракинг - хидравлично разбиване с големи водни количества, използвана по-специално при дейности във връзка със шистовия газ, предаде пресслужбата на институцията.


Препоръката трябва да послужи на всички държави членки, които искат да използват такава практика, да предприемат мерки относно рисковете за здравето и околната среда, както и да осигурят по-добра прозрачност на тази практика за гражданите. Тя е насочена и към създаване на равнопоставеност в рамките на стопанския отрасъл и определяне на по-ясна нормативна рамка за инвеститорите.


Препоръката и придружаващото я съобщение за възможностите и предизвикателствата при прилагането на фракинг за добив на въглеводороди са част от по-широкообхватна инициатива на Европейската комисия за въвеждане на цялостна рамка за политиката в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г.
Брюксел призовава държавите членки предварително да планират разработките и да оценяват възможните кумулативни въздействия преди издаването на лицензи, както и внимателно да оценяват въздействията върху околната среда и съответните рискове.


Препоръчва се страните в ЕС да осигуряват конструктивната цялост на сондажа в съответствие със стандартите за най-добра практика, да проверяват качествените характеристики на местните води, въздух и почви, за да проследяват евентуални промени и да вземат мерки при поява на рискове.


Еврокомисията призовава страните да ограничават емисиите в атмосферата, включително на емисиите на парникови газове, чрез улавяне на съответните газове, да информират обществеността за химикалите, използвани във всеки отделен сондаж, и да осигуряват прилагане от страна на операторите на най-добрите практики в рамките на целия проект.


Държавите членки се приканват да въведат в действие принципите в рамките на шест месеца и от декември 2014 г. нататък ежегодно да информират Европейската комисия за въведените от тях мерки. Брюксел ще наблюдава прилагането на препоръката с публично достъпна таблица с резултати, чрез която ще сравнява ситуацията в различните държави членки. След 18 месеца Европейската комисия ще проведе преглед на ефективността на този подход.


Еврокомисарят по околната среда Янез Поточник заяви, че "шистовият газ поражда надежди в някои райони на Европа, но в същото време е и причина за загриженост от страна на обществеността".


"Европейската комисия откликва на призивите за предприемане на съответно действие с публикуването на минимално изискуеми принципи, които държавите членки се приканват да следват във връзка с безпокойствата за околната среда и здравето и които в същото време дават на операторите и инвеститорите необходимата за тях предсказуемост", допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Която държава в ЕС иска нека да рискува замърсяване на околната среда и да добива шистов газ чрез фракинг.Но ние едно от малкото ценни неща които са ни останали е природата и не си струва заради по-евтин газ да рискуваме,загубите биха били много по-големи от ползите.

 2. 2 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Шеврон и Костов яжте сега нали

 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 575 Весело

  Стой си гладен и подсмъчвай....
  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Имаме залежи на добре познатия природен газ, тъй че е напълно излишно да рискуваме с технология, която тепърва ще се осъвършенства. Природата е едно от малкото неща, които ни останаха и не трябва да играем руска ролетка с нея. Когато извличането на шистов газ стане достатъчно безопасно и свършим всички алтернативни източници, тогава може би ще настъпи и момента, в който да се възползваме от тази суровина.

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Тука няма да добиваме шистов газ докато не се разкарат руските подлоги, понеже е против интересите на ГАЗПРОМ да не зависим от тях. Вижте и в Румъния

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Да сваля Газпром цената наполовина и се отказваме от шистовия газ . Всички българи ще са доволни .

 7. 7 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ето някои правила:

  http://www.shalegas.energy.gov/resources/HF1.pdf

  Път без препятствия не води до никъде.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK