Държавният дълг на Гърция е достигнал 317.3 млрд. евро

По този показател Гърция е страната с най-висок държавен дълг в цяла Европа.

© Надежда Чипева, Капитал

По този показател Гърция е страната с най-висок държавен дълг в цяла Европа.Държавният дълг на Гърция е достигнал 317.3 млрд. евро през третото тримесечие на 2013 г., като е съставлявал 173.4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. През въпросното тримесечие дългът е нараснал със 17 млрд. евро в сравнение със същия период на 2012 г. Това показват данните на статистическите служба на Европейския съюз и на Гърция, цитирани от в. "Етнос" и БТА.


Вестникът отбелязва, че по този показател Гърция е страната с най-висок държавен дълг в цяла Европа.


В същото време се констатира още, че продължаващата рецесия в Гърция спрямо брутния вътрешен продукт на страната е останала на най-високите нива, валидни за еврозоната, като тази рецесия прави все по-необходимо още едно преструктуриране на гръцкия дълг. Статистиците алармират също, че данъците върху доходите на гърците продължават да растат.
За третото тримесечие на 2012 г. държавният дълг на Гърция е бил 300.14 млрд. евро (158% от БВП).


Оттогава дългът е отбелязал ръст, който се дължал на нарастване на дългосрочното кредитиране на страната от нейните партньори, като тази задлъжнялост е скочила от 173 млрд. евро до 236.9 млрд. евро. Тоест за една година взетите от Гърция заеми са нараснали със 64 млрд. евро, като тези пари включват и сумите, необходими за рекапитализация на гръцките банки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK