Бъдещият чешки финансов министър е отворен за приемането на еврото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Разбира се, обаче без гарантиране на задълженията на Гърция и Испания"

  Ето тук е разковничето

 2. 2 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като цяло и в момента навсякъде в прага приемат и евро освен крони. Дори ти връщат в евро, ако в тази валута си им платил, а курса на повечето места не е измислен, а съобразен с реалния такъв. Знам от личен опит. При това абсолютно им е неналожително да приемат еврото според мен.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Приятно е да научаваме, как една страна, привидно с нашите параметри води много достойна политика, наравно със старите страни членки.
  Но не може да не отчитаме, че тази привидно с нашите параметри страна, си реши въпроса още в 1989 г, по един изключително културен начин - излязоха милион, може би и повече чехи на площада, стояха няколко дни, чехските комунисти не "повикаха танковете", а просто си дадоха оставката и всичко приключи.
  Задържаха си валутата, включително до днес, ама нямаха нито Луканови, нито Жан Виденови зими, с мафията нещо го закъсаха, в смисъл не се разви по нашия сценарий и на базата на от преди 1939 година добре развитата си промишленост, днес ще си влязат през парадната врата на еврозоната.
  Казвам това не за друго, а защото за нас, поне за читателите на Дневник, това би могло и би трябвало да е един пример за нормален ход на нещата, при това въобще не искам да кажа, че в Чехия всичко е ОК и народа пее и танцува.

 4. 4 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#2:"alex_p"]Като цяло и в момента навсякъде в прага приемат и евро освен крони. [/quote]

  на 25/25 крони за евро, при курс продава 28

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 5. 5 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Весело

  И те поумняват... при положение, че икономиката им е изцяло обвързана с Еврозоната това е единственото нормално решение. Да не говориме, че когато и Полша приеме Еврото (а това е смо въпрос на време) Чехия остава един остров посред еврозоната и всички анализатори смятат, че най-късно в този момент дори и кухите им националисти като Клаус ще поумнеят.
  А това "Разбира се, обаче без гарантиране на задълженията на Гърция и Испания" е разбира се едно типично кухо популистко изказване. За Испания нищо никой вече не гарантира, те излязоха още миналата година заедно с Ирландия от чадъра на ЕСМ. А докато те приемат Еврото (защото дори и сега да се юрнат пак ще им трябват поне 4-5 години) дори и Гърция ще е излязла от там.

  П.П. Съвсем пък да не говориме за принципният проблем колко е смешно баш популистите от източна Европа да са такива противници на ЕСМ (който е сам по себе си един вид застраховна от фалит) и на "плащанията за Гърция и Испания" все едно нашите страни никога не са изпадали в проблени и е напълно невъзможно в един момент и на нас да ни потрябва помощ...

 6. 6 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#5:"antikommunist"]И те поумняват... при положение, че икономиката им е изцяло обвързана с Еврозоната това е единственото нормално решение. [/quote]

  Нямат намерение да "поумнеят" скоро, след 2019 пак ще отложат. Имат собствена валутаи имат контрол над нея. Миналият месец Чешката народна банка контролирано отслаби кроната за да стимулира износа

  Хич не е зле да имаш собствена и стабилна валута, или си на друго мнение?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 7. 7 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#6:"Леми Килмистър"]Хич не е зле да имаш собствена и стабилна валута, или си на друго мнение? [/quote]
  Обясни го това на швейцарците които доброволно вързаха собствената си и стабилна валута за Еврото за да не си издънят икономиката. Или на чехите които много обичат да идват да пазаруват от таз страна на границата в Германия и за които спадът на кроната си е чисто обедняване (да не говориме че има и директни последици върху изцяло вносните стоки като петрол и т.н.).
  И на кратко не: когато си част от една икономическа общност е изцяло по-добре да работиш с общата валута. Не на последно място е много по лесно и сигурно за бизнеса.

 8. 8 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#7:"antikommunist"]които спадът на кроната си е чисто обедняване[/quote]

  Аз таз простотия дето я направиха не я коментирам, ефекта е много съмнителен.


  [quote#7:"antikommunist"]когато си част от една икономическа общност е изцяло по-добре да работиш с общата валута[/quote]

  И това също не го одобрявам, но и Брюкселските тикви са далеч от перфектни. Малко самостоятелност не е излишна

  Аз лично предпочитам да си остане короната, особенно, ако е силна. В Словакия видях каква скъпотия настана след като приеха еврото.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 9. 9 Профил на ivuchi
  ivuchi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чехите ходят да пазаруват в Германия предимно за дрехи - маркови. Не че си нямат просто в Германия има по стабилни промоции за тези неща. От друга страна немци и австриийци масово пазаруват хранителни стоки от Чехия.

  Чешките магазини масово приемат евро от години, като поне в хранителните разликата в курса не е чак такава секира каквато се написа по горе.

  Корната я свалиха в някакъв опит да стимулират износа, но се оказа че народа сви харченето в отговор. Чехите като цяло имат доста габровска нотка и са може да са доста ..... стиснати.

 10. 10 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#9:"ivuchi"]Чешките магазини масово приемат евро от години, като поне в хранителните разликата в курса не е чак такава секира каквато се написа по горе.
  [/quote]

  Погледни курса в любимото ми Теско

  [quote#9:"ivuchi"]Чехите като цяло имат доста габровска нотка и са може да са доста ..... стиснати.[/quote]

  За храна пари не дават, обаче за маркови шушлеци пари не пестят

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 11. 11 Профил на Защо така?
  Защо така?
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Не само, че комунистите си подадоха оставката, ами ги последва и лустрация - еи това е клиучовият момент и обяснението защо чехите са мнооого по-добре от нас. Не, че им е идеално сега, но не си и помисляите да се сравнявямя с тях, поне сега, може би след 100-тина години, ако те спрат да се развиват, обаче...... а това няма как да стане........

 12. 12 Профил на derekbg
  derekbg
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Милиардера Бабиш неотдавна заяви, „убеждавам хора с половин милионови заплати да ми бъдат заместници, никой от ЧССД (чешките социал-демократи) не искам“...
  Милиардерска откровеност!!

  «Кличко, я иду за тобой! Медленно, но верно, и я тебя достану!» – Кубрат Пулев, 30-сентабря-2012
 13. 13 Профил на derekbg
  derekbg
  Рейтинг: 388 Весело

  Изказването му за еврото беше по повод на заявеното желание на президента Земан за въвеждане на еврото след пет години. Това въобще не е цел на Бабиш, на икономическите стратези, на чешките политици, в този момент. Милиардера не желаеше да влиза в конфронтация с президента преди избирането му за финансов министър. От много години кроната постоянно подобрява позициите си спрямо еврото носейки важни изгоди, което накара стратезите през 2009 да се откажат от плануваното въвеждане на еврото през 2011 г...

  «Кличко, я иду за тобой! Медленно, но верно, и я тебя достану!» – Кубрат Пулев, 30-сентабря-2012
 14. 14 Профил на derekbg
  derekbg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Интересна е личността на Земан. Него човек лесно може да си представи в ролята на „сивия кардинал“ на Ал. Дюма. Политическата му кариера е мълниеносна. Влиза в ЧССД през 1992 а на следващата година вече я оглавява и води успешно. През 2001 губи председателският си пост оставайки съмнения, че е предаден от хората които е издигнал в ръководството на партията (Б. Соботка и други от сегашното ръков.). Ръководен е от принципа „ти на мене, аз на тебе“, ако някой е направил нещо за него ще намери начин да му се отблагодари, даже и да остане усещането за преминаване на закона. Девиза който изповядва е „(в живота) всичко е инак“, обича да разказва този еврейски анекдот и да го изпълва със съдържание чрез действията си. Единственото нещо, което може да го отклони от замислите му, е загубата на популярност в обществото ...

  «Кличко, я иду за тобой! Медленно, но верно, и я тебя достану!» – Кубрат Пулев, 30-сентабря-2012
 15. 15 Профил на ivuchi
  ivuchi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "Леми Килмистър":

  Курса в Теско го гледам всеки ден, както и по други магазини. Разликата обикновено е крона, крона и нещо в клиентски ущърб.
  Не е въпроса в това дали крона или две, а че има възможност да платиш с евро и да не псуваш после цял ден как са те минали - като например в Унгария. Има и изключения разбира се, но това е само в Прага, поради разбираеми туристически причини.

  За храна и дрехи наистина са малко в крайности, може да се яде хляб с руска салата или хотдог, но яке и обувки за по минимум 200 лева са стандарт. Друг е въпроса че якето е обикновено е Колумбиа (или подобна марка), а не Армани, Босс или друга модна изгъзица. С обувките положението е подобно. Гледа се да са здрави и функционални, пък било то и грозни на вид.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK