Брюксел предложи структурна реформа за най-големите и комплексни банки

Еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че "с днешните предложения се добавят последните елементи от законодателната уредба на европейската банкова система".

© Reuters

Еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че "с днешните предложения се добавят последните елементи от законодателната уредба на европейската банкова система".Европейската комисия предложи нови правила, които да попречат на най-големите и най-комплексните банки да осъществяват рисковата дейност търгуване с финансови инструменти за собствена сметка, предаде пресслужбата на институцията.


С новите правила освен това надзорните органи получават правомощието да изискват от такива банки да обособят някои потенциално рискови операции по търгуване с финансови инструменти от приемането на депозити, ако извършването на такива операции застрашава финансовата стабилност.


Успоредно с това еврокомисията прие мерки за повишена прозрачност на някои трансакции в небанковия сектор, които допълват вече предприетите реформи за укрепване на финансовия сектор в ЕС.
Европейската комисия отбеляза, че някои банки в ЕС все още са прекалено големи както за да бъдат оставени да фалират, така и за да бъдат спасени, а са и твърде комплексни, за да бъдат преобразувани. За да се ограничат рисковете, свързани с търгуването с финансови инструменти за собствена сметка, са необходими допълнителни мерки и по-специално то да се обособи структурно от функцията на банките по приемане на депозити.


Предложението за структурна реформа на банките в ЕС ще се отнася само до най-големите и най-комплексните банки, които търгуват в значителен мащаб с финансови инструменти. То съдържа забрана на търгуването за собствена сметка с финансови инструменти и със стоки, т.е. търгуването за собствена сметка единствено с цел печалба за банката.


Предвижда се предоставяне на надзорните органи на правомощието, а в някои случаи и на задължението да изискват обособяване на друго високорисково търгуване с финансови инструменти (напр. операции, свързани с поддържане на пазара, комплексни деривати и секюритизация) в отделни правни субекти в рамките на групата (т.нар. субсидиаризация).


Целта е да се избегне рискът банките да заобикалят забраната за някои видове търгуване чрез скрито търгуване за собствена сметка, което би могло да придобие големи размери или спекулативен характер и евентуално да постави под заплаха както цялата банка, така и финансовата система в по-широк смисъл. Банките ще имат възможност да не обособяват тези дейности, ако могат да докажат, че генерираните рискове се ограничават чрез други средства.


Предложението включва и установяване на правила относно икономическите, юридическите, управленческите и оперативните връзки между обособения субект, занимаващ се с търгуване за собствена сметка, и останалите подразделения на банковата група.


Еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че "с днешните предложения се добавят последните елементи от законодателната уредба на европейската банкова система. Те са посветени на малък брой крупни банки, чиито мащаби и комплексност са такива, че евентуален фалит би застрашил цялата финансова система".


По думите му "предложените мерки ще укрепят допълнително финансовата стабилност и ще гарантират, че грешките на банките няма да се плащат от джоба на данъкоплатеца".

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Правила,правила,правила...Ако някой си мисли,че регулаторите могат да надиграят частният пазар и чрез правила и регулации ще стане по-добре положението,значи е голям наивник...

 2. 2 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Банките трябва да се национализират и да станат изцяло държавна собственост!!! На никой не му стистка обаче да го предложи, каму ли да го направи... А това е единственият начин за да приключим с кризата.

  hasta la victoria siempre
 3. 3 Профил на Itzoto:otoztI
  Itzoto:otoztI
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Банките трябва да се национализират и да станат изцяло държавна собственост!!!
  - това е начин да приключим с банките, не с кризата!

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 702 Гневно

  Безредието е най-добрият ред - това може да го каже само
  [quote#1:"eurogi"] голям наивник... [/quote]
  или алчен банкстер!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK