Моника Станишева създаде проблеми и на председателя на Европарламента

Мартин Шулц

© Reuters

Мартин ШулцГоворителят на Европейската народна партия (ЕНП) в бюджетната комисия на Европейския парламент Ингебор Гресле настоя днес председателят на ЕП Мартин Шулц, кандидат за следващ председател на Европейската комисия, да даде пояснения как от парламентарния бюджет са били предоставени 60 000 евро за рекламна кампания на българско дружество, свързано с председателя на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, предаде БТА. Става дума за договор с фирмата на Моника Станишева, съпруга на лидера на левицата.


Изявленията идват ден след като тя разпространи писмо до медиите, че е взела "трудно решение" въпреки изрядността на договора и оценката по работата, да се откаже от проекта за популяризиране на ЕП. Те показват, че темата очевидно няма да бъде приключена на европейско ниво и ще бъде използвана в предстоящата кампания за изборите.


Според Гресле въпреки съобщенията, че договорът ще бъде прекратен и отпуснатите средства ще бъдат възстановени, това поражда съмнението, че
Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели"


По нейните думи той трябва да изчисти въпросите около обстоятелствата и процедурите по отпускането на посочените средства.


Гресле коментира в разпространено от пресцентъра на ЕНП съобщение, че конфликтът на интереси в този случай е бил налице и преди номинирането на Станишев за евродепутат (съобщение за официална негова номинация все още няма, засега само БСП-Бургас издигна кандидатурата му - бел.ред.). Тя уточнява, че прекратеният договор е бил свързан с предстоящата кампания за избори за Европарламент в България през май.


В началото на годината Европарламентът беше обвинен от евродепутатката от германския Християндемократически съюз Инге Греслев в лекомислено използване на финансови ресурси, защото е превел 60 000 евро на PR компанията на съпругата на Сергей Станишев. Новината беше съобщена от германското списание "Шпигел" още преди коледните празници.


Информацията за договора на Моника Станишева с Европарламента беше публикувана след разследване на "Биволъ". Впоследствие стана ясно, че


тя не е декларирала връзката си с лидера на ПЕС в декларацията си за конфликт на интереси


при сключването на сделката.


Едва в края на януари в писмо до медиите Моника Станишева информира, че се е отказала от проекта "Как разбираме Европейския парламент", изпълняван от нейната агенция "Актив груп" и съфинансиран по програмата на ГД "Комуникации" на Европарламента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK