След анализ за Доган и Сидеров Еврокомисията поиска повече почтеност от депутатите

След анализ за Доган и Сидеров Еврокомисията поиска повече почтеност от депутатите

© Анелия НиколоваЕвропейската комисия препоръча на България в Народното събрание да бъде приет етичен кодекс, както и да се въведе ефективен механизъм за надзор. Според публикувания днес доклад за целия ЕС, който отново констатира, че корупцията в България се шири, една подходяща система за гарантиране на отчетността и почтеността на лицата, заемащи изборна държавна длъжност, служи като пример за останалите и е важен елемент от спирането на корупцията по високите етажи.


Еврокомисията припомня, че опитите за приемане на кодекс за етично поведение на депутатите са се проваляли, въпреки че те са задължени да декларират евентуалните конфликти на интереси, когато предлагат законопроекти или се изказват в пленарна зала или в рамките на парламентарните комисии.


"При липсата на такъв кодекс работата на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и за парламентарна етика беше неефективна, както пролича от изслушването през 2010 г., организирано след като 16 депутати отидоха, по време на провеждането на пленарно заседание, на инсценирано от медиите представяне, във връзка с което им е било обещано да получат безплатен мобилен телефон", пише в доклада.
Отново без да споменава конкретни имена, както в мониторинговия си доклад, Еврокомисията дава за пример консултантските услуги, предоставяни през 2010 г. от тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган.


"През 2010 г. парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и за парламентарна етика откри доказателства за конфликт на интереси по случая с лидер на политическа партия, получил 1 милион евро като консултант по хидроенергийни проекти, без да има квалификации на инженер. Със случая беше сезиран Върховният административен съд, който прие, че няма конфликт на интереси", гласи текстът в доклада.


Внимание се обръща и на "избирането на спорната фигура на един депутат [лидерът на "Атака" Волен Сидеров] за председател на тази комисия" през юли 2013 г., след което Народното събрание е прехвърлило темата за парламентарната етика към Комисията по вероизповеданията.


Брюксел анализира и случая с депутата на ГЕРБ от предишното Нарoдно събрание Емил Димитров, който впоследствие се отдели от партията. "Бившият заместник-председател на парламентарната комисия по земеделието и горите беше обвинен, че е предлагал изменения, обслужващи частните му интереси, включително частично вдигане на забраната за строителство върху залесена земя, за която е направена замяна, както и изменения в Закона за лова и опазване на дивеча и усилия за  отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места", припомня докладът.


"След дълги обсъждания комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси реши, че бившият депутат е нарушил законовите разпоредби, като се е противопоставил на забраната за тютюнопушене; той е прехвърлил на свои роднини собствеността върху бизнес с тютюн и тютюневи изделия, преди да влезе в парламента. Установено беше наличието на конфликт на интереси и във връзка с предложените изменения на Закона за горите", отбелязва още текстът.


Еврокомисията коментира, че ако решението на комисията бъде потвърдено от апелативната инстанция, на бившия депутат може да бъде наложена глоба в размер от 2500 до 3500 евро и може да бъдат конфискувани доходите му, получени във връзка със заеманата от него държавна длъжност по време на разглеждания период. Срещу него се води и разследване за купуване на гласове, след като през април 2013 г. се появи запис със скрита камера, припомня Брюксел.


Еврокомисията коментира и друг случай от юли 2012 г., когато беше задържан депутат (Димитър Аврамов от ГЕРБ – бел.ред.) по обвинения в искане на подкуп, за да се намеси в местен земеделски спор. По-късно той подаде оставка от парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK