ЕС призова Украйна да реформира конституцията си, за да върне баланса на властите

ЕС засега не предлага обаче каквито и да е практически мерки за оказване на икономическа помощ на Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

© Reuters

ЕС засега не предлага обаче каквито и да е практически мерки за оказване на икономическа помощ на Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.Европейският съюз препоръчва на Украйна да използва международния механизъм за уреждане на вътрешнополитическата криза, се посочва в декларация, приета от министрите на външните работи на 28-те държави членки днес в Брюксел, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.


В документа се посочва, че външните министри на ЕС приветстват решението на украинския парламент да отмени законите, ограничаващи гражданските свободи. В изявлението се отбелязва, че ново правителство, представящо всички страни в Украйна, и реформа на конституцията, която да позволи да се върне балансът на властите в страната, както и подготовката на честни и свободни президентски избори ще позволят на Украйна да се върне на пътя на реформите.


"ЕС е готов да окаже на Украйна в този процес необходимата експертна помощ и призовава Украйна да използва опита на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ООН", се посочва в изявлението.
ЕС засега не предлага обаче каквито и да е практически мерки за оказване на икономическа помощ на Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.


В същото време комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс призова да се намерят виновните за сериозните нарушения на правата на човека в Украйна. Комисарят беше в Украйна от 5 до 10 февруари, като посети столицата и няколко области и разговаря с официални представители и с представители на опозицията.


Той призова украинските власти да гарантират ефективното разследване на случаите на насилие срещу демонстранти и да наложат санкции. Комисарят определи като недопустима практиката за привличането на неофициални лица за разпръскването или контрола на митингите в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK