Кипърските лидери искат да създадат нова система за поделяне на властта

Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу

© Reuters

Никос Анастасиадис и Дервиш ЕроглуЛидерите на кипърските гърци и кипърските турци са се споразумели днес да работят в посока към създаването на нова система за подялба на властта в етнически разделения остров Кипър, съобщи ДПА.


"Лидерите изразиха своята решимост да възстановят структурните преговори по резултатно ориентиран начин", заяви Лиза Баденхайм, постоянен представител на ООН в Кипър, цитирайки съвместно изявление.


Кипърският гръцки президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу се срещнаха за първи път след близо две години на изоставено летище, намиращо се в буферната зона в разделената столица Никозия.
Двете страни се споразумяха за създаването на двузонална федерация, съставена от два автономни региона, които ще бъдат свързани чрез централно правителство.


Представителите на двете общности сега ще работят по договарянето на детайлите на споразумението - процес, който може да отнеме месеци.


Последният кръг от подкрепяните от ООН мирни преговори, които се опитаха да създадат федерация между отцепилата се Севернокипърска турска република и международно признатия гръцки Кипър, стигнаха до задънена улица през март 2011 г., след като лидерите не постигнаха съгласие по въпроси като поделянето на властта и собствеността, както и териториалните права.


Те бяха преустановени официално през пролетта на 2012 г. по инициатива на лидера на кипърските турци във връзка с поемането от Република Кипър на ротационното председателство на Европейския съюз от първи юли същата година. Възобновяването на диалога беше допълнително възпрепятствано по-късно от тежката финансова криза в Република Кипър, избухнала през март 2013 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK