Българите остават позитивни към ЕС, въпреки че 73% не са усетили лични ползи

Българите остават позитивни към ЕС, въпреки че 73% не са усетили лични ползи

© ReutersПовече от половината българи не виждат съществени промени в България след седем години на членство в Европейския съюз и преди престоящите избори за Европейски парламент през май. За мнозинството от хората еврочленството не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери, като съдебната система, но все пак има направления, в които българите виждат положителен ефект, като свободното пътуване. Това показват данни на агенция "Алфа Рисърч" от проучване, реализирано в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна.


В началото на осмата година от членството на България в ЕС равносметката на българите за изминалия период е противоречива, отбелязват от агенцията. Според 32% от запитаните страната е спечелила от европейското членство, но повече от половината (51%), не виждат съществена промяна. Песимистите (17%) са близо два пъти по-малко от позитивно настроените.


Когато става въпрос за резултатите в личен план, мненията са много по-критични. Едва 15% отчитат лични ползи, а огромното мнозинство – 73%, заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си. Социалните групи, които в по-голяма степен виждат ползи както за страната, така и в личен план, са най-вече столичани, по-младите поколения, хората с по-високо образование и доходи.
За мнозинството от хората членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери като селско стопанство (49% положителни - 49% негативни оценки), опазване на околната среда (44% положителни-53% негативни оценки), подобряване конкурентноспособността на българските фирми (42%-55%), защита на потребителите (41%-55%), култура и наука (36%-59%), социални политики (35%-62%).


Българите остават позитивни към ЕС, въпреки че 73% не са усетили лични ползи

© Алфа Рисърч


В дъното на класацията, с най-много негативни оценки, остават борбата срещу престъпността (68% негативни оценки), корупцията (71%), и работата на съдебната система (74%). В това отношение обществените нагласи съвпадат изцяло с критиките от мониторинговите доклади на Европейската комисия, отбелязват от агенцията.


Възможностите за пътуване (90%) и работа (81%) в чужбина пък са направленията, в които българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС. Това са и сферите, към които е имало най-големи очаквания за подобрение при присъединяването на България.


Инфраструктурата е третото направление с най-много положителни оценки – 73 на сто са отговорили положително за нея. В тази сфера промяната в обществените нагласи бележи най-голям ръст спрямо началото на членството, когато едва 26% от българите са се надявали на положителни ефекти.


Българите остават позитивни към ЕС, въпреки че 73% не са усетили лични ползи

© Алфа Рисърч


Въпреки доминиращото усещане, че българите не са усетили преки ползи от присъединяването и слабия ефект върху редица ключови социални сфери, общественото мнение запазва умерен еврооптимизъм. 46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - едва 16%. Над една трета от запитаните – 37%, смятат, че ЕС ще продължи да се развива в положителна посока, докато 17 на сто, колкото са и европесимистите, ситуацията в Европа ще се влошава.


С повече оптимизъм към Европа подхождат тези социални групи, които в по-голяма степен са изпитали ползите от членството: по-младите поколения, с по-висок социален и икономически статус, привърженици на десни и дясноцентристки политически формации. "Евроскептицизмът" е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение.


Данните са на агенция "Алфа Рисърч", които са част от проведения през януари 2014 г. мониторинг на обществено-политическите нагласи. Проучването е реализирано в периода 18-22 януари 2014г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами не са прави. Ако нещо положително се е случило в съдебната система, то е точно под натиска отвън. Колкото и да е малко, но то там кенефа е такъв, че разчистването му ще отнеме векове.

 2. 2 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Нали вкараха кадровика на съдебната система Красьо Черния в затвора.


  хех ее шегувам се разбира се.

  And Freedom for all
 3. 3 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Съдебната система , като законодателната и изпълнителната такива ,имат абсолютно едно и също отношение към укорите на Европа :
  Като си пееш Пенке ле , та кой ли те слуша .

 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Ами ние ако чакаме само на ЕС да ни оправи проблемите,никога няма да се случи.Много хубави неща и промени се случиха откакто сме членове на ЕС,но трябва да разберем,че основно от нас зависи да променим всичко което не ни харесва.

 5. 5 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудесно, все повече българи започват да разбират абсурдността и ненужността на членство в ЕС и НАТО.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Ако направите анкета , с въпрос какво обяснява вашето днешно положение , ще видите че според същите тези 74 % , от тях нищо не зависи, за всичко е отговорен друг, те не са виновни за нищо, някой друг носи отговорност за тях и т.н.
  Според класацията на Хофстеде, принадлежим към нациите изповядващи "външна причинност", т.е. нищо не зависи от тях. Т.напр., нациите изповядващи външна причинност сипожелават най-често "късмет", защото успехът не зависи от , усилия, учение,упорита работа , а от нещо външно , напр. тото, наследство от американска леля. Развитие на това е желанието за "енергиен център на Балканите". Слушкаме дядя Путин, той ни дава евтин газ, пък ние го разпределяме, т.е. въртим кранчето, другите плащат и козируват...
  И тази външна причинност, се изповядва не само от плебса, там е и "елита". Вижте последното откритие на Орешарски- виновни са веригите /без руските/, което пък довежда нещата до оперетност...

 7. 7 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 640 Неутрално

  И господ не може да я поправи. Трябва да се изрине всичко до кокъл и да се започне отначало.

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Гледано през розовите очила на Алфа рисърч . Като стана дума ... Лани Сорос е печелил по 15 млн долара на ден !

 9. 9 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "moloko_":

  Трудно ще промениш нещо което го подкрепят и финансират западните разузнавания през т.н. си фондации и мощно го рекламират през медиите си.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 10. 10 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Приказката за неволята - не можем да очакваме единствено под формата на дипломатичен натиск от Брюксел, ЕС да ни реши собствените проблеми.
  Ако небяхме в ЕС, нещата да са с пъти, пъти по-лоши.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  НЕ пътувам по магистралите , но се радвам че са направени , НЕ ползвам съдебната система / да чукна на дърво / , и нямам мнение , и се радвам че сме в Е С - защото все пак имаме повече придобивки .

 12. 12 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"Rhapsody of Fire"]Отговор

  Ако небяхме в ЕС, нещата да са с пъти, пъти по-лоши. [/quote]

  От къде си сигурен ?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  НЯМА ВАЛЯ ЗА СПРАВЯНЕ С ПРЕСТЪПНОСТТА. Една махала хора сме, даже в сравнение с Ню Йорк сме и по-малко. Та в тази махала се знае много добре, кой какво и колко краде. Въпроса със справянето с крадци, мошеници и измамници е въпрос на воля за справяне, ама нЕма да се случи, щото тука има едно понятие, с което Европейците не са наясно, и то е, - ТУКА ВСИЧКИ СА НА ДАЛАВЕРА, и за това нЕма кой да се занимава с крадци, мошеници и измамници.

 14. 14 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Ха доста високи оценки за народ третиран като втора ръка хора и отъждествяван с роми , заврян на кучето в ... , икономически и социално , защо ли съм скептичен истинността на изследването .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ами КОЙ владее и Е в Съдебната система ???
  Старата изпитана червена номеклатура :)
  Кой се бори с престъпността и корупцията ??
  Старата, изпитана червена мафия :)
  Кой е навсякъде в администрация, изпълнителна, съдебна , законодателна власт ?? Червената мафия - ДС - другарите :
  Даже и в стотиците съвети, контролни , изпълнителни - И на спортните федерации - дори ..
  Кои са олигарсите ? Пак те ..
  Кои синчета ни управлявата- ами пак червените изтърсаци ..
  Коя държава с ТЯХ е просперирала ??
  Има ли такава ???

  BIG AL
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  ЕС затри 1-4 блок на АЕЦ, на стойност над 10 млрд евро!
  ЕС вдигна цените на тока заради ВЕИ-тата и напълни офшорките на ВЕИ олигарсите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много тъпо изпълнение, Дневник, поради что сменихте заглавието на статията, та не можах да си пусна коментара!

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 18. 18 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#15] от "BIG AL":
  Кот си е вярно , си е вярно , но нека да не се правим на ощипани моми и да споменем че голяма част от същите тези са най-големите евроатлантици и демократи .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 824 Весело

  [quote#13:"442"]Една махала хора сме, даже в сравнение с Ню Йорк сме и по-малко. Та в тази махала се знае много добре, кой какво и колко краде.[/quote]
  -Спокойно. И в Лондон-махала стават такива работи:
  "Ограбиха Вивиан Рединг в Лондон"
  "Европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг бе ограбена в Лондон..."
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3235188

 20. 20 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  ЕС дава периодично независима и безпристрастна оценка на работата на нашите управляващи във всички области, нещо, на което те не са свикнали и мразят безкрайно. Затова и пуснаха орките да водят анти-ЕС пропаганда. Искат си хората обратно в блатото, където с неразбираеми или лъжливи доводи те обясняваха на електората колко са велики и колко много са постигнали и никой не можеше да им противоречи (или ако го правеше, те го оплюваха като воден от лични мотиви да ги очерни). Дори само заради този контрол си струва да сме част от ЕС.

 21. 21 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  за мен лично ЕС с нищо конкретно директно или индиректно не ми е променило битието , нито е осигурило някакви възможности.Като цяло не виждам полза изобщо от ЕС, а и не виждам ЕС и изобщо Европа да я интересува дори дали сме живи или мъртви.

 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Весело

  [quote#6:"Петър Иванов"] Слушкаме дядя Путин[/quote]
  Е как сега "слушкаме"..Нали си имаме такива изявени непослушковци като тебе.Петя и "дядя" Волк.

 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  "Българите остават позитивни към ЕС, въпреки че 73% не са усетили лични ползи"

  Т.е. 27% само са доволни. Ебаси и манипулативното заглавие!
  73% не били доволни пък билуи позитивни, хаха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  [quote#5:"42"]Чудесно, все повече българи започват да разбират абсурдността и ненужността на членство в ЕС и НАТО. [/quote]
  Че то хората си го казват бе-нямало ползи, но те са доволни!
  Нали все пак има силни сигнали и ясни знаци, потупване по рамото, congatulations...?! Малко ли е?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#23:"Веселин Дечев"]"Българите остават позитивни към ЕС, въпреки че 73% не са усетили лични ползи"
  Т.е. 27% само са доволни. Ебаси и манипулативното заглавие!
  73% не били доволни пък билуи позитивни, хаха![/quote]
  Ти можеш ли да четеш и анализираш? Това, че някой не е усетил лична полза ме го прави автоматично негативен. Хора, които смятат примерно външния контрол над постиженията на българските управници нямат никаква лична полза, но усещат обществените ползи. Не всички са Андрешковци, с други думи.

 26. 26 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#25:"heliana"]Хора, които смятат примерно външния контрол над постиженията на българските управници нямат никаква лична изгода[/quote]
  Да се чете "Хора, които смятат примерно външния контрол над постиженията на българските управници за нещо положително, нямат никаква лична изгода"

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  [quote#24:"Веселин Дечев"]Нали все пак има силни сигнали и ясни знаци, потупване по рамото, congatulations...?! Малко ли е?[/quote]
  Преди малко пуснаха новината, че Михайлова е спряла плановете за застрояване на Царево след писмо от ЕС. Това е много повече от твоите представи за потупване по рамото и 73% от българите го оценяват като нещо много добро за страната им.

 28. 28 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"Петър Иванов"]Според класацията на Хофстеде, принадлежим към нациите изповядващи "външна причинност", т.е. нищо не зависи от тях. Т.напр., нациите изповядващи външна причинност сипожелават най-често "късмет", защото успехът не зависи от , усилия, учение,упорита работа , а от нещо външно , напр. тото, наследство от американска леля. [/quote]
  Това като положително ли го изтъкваш, или като отрицателно? Да вземем типичният американец (с множество от които си контактувам ежедневно на работа). Най-честият израз е - "късмет" (good luck), а голямата мечта - да са "правилния човек, на правилното място, в правилното време".

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 29. 29 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1599 Любопитно

  Ползите от ЕС са много, но не се изсипват във вид на еднократни бомбастични "чудеса", а са постепенно работеща система, която лека-полека подобрява живота ни и държавата ни.
  Но тъй като мнозинството наши сънародници страдат от къса памет и алергия към информираност и мислене (както се вижда и на избори), все си повтарят, че нищо не се променяло и все на зле сме вървели...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 30. 30 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 374 Весело

  Типичният американец ползва определен набор от думи, без емоция!
  Те се усмихват даже, когато минават с колата покрай теб, но това е спазъм дълбок спазъм на страх, че така трябва да го направят, за да не бъдат обвинени, я в расизъм, я в нещо друго!

 31. 31 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#27:"heliana"]Преди малко пуснаха новината, че Михайлова е спряла плановете за застрояване на Царево след писмо от ЕС. [/quote]  Не вземам страна, но за КОГО пазят Царево?

 32. 32 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#21:"palermo88"]а и не виждам ЕС и изобщо Европа да я интересува дори дали сме живи или мъртви.[/quote]


  ЕС модел Чърчил не е създаден в името на хората, а в името на ЕЦБ.

  Виж, идеята на ДеГол е тотално различна но и на него му спретнаха на времето едни "студентски" вълнения и , резултатът е налице!

  Така, че ЕС в тоя му вид е уродлив!
  Просто в нашите медии не се говори нищо, за вълненията в Испания, Италия, в самата Германия, факт е че Меркел не можа цели 4 месеца да направи правителство!

  И това не е важно и показателно?

 33. 33 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#20:"heliana"]Дори само заради този контрол си струва да сме част от ЕС.[/quote]  Можеш ли да изброиш без грешка всички страни членки на ЕС и за колко време!

  Пробвай и кажи!

  Щото ЕС обезкости всички народи в името на Световните пазари и контрол!

  Един австрийски евродепутата заяви в прав текст, че ЕС се е превърнал в министерство за пропаганда на американската корпорация САЩ!

 34. 34 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Повече от половината българи не виждат съществени промени в България след седем години на членство в Европейския съюз
  След още 7год. констатацията ще бъде същата

 35. 35 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това е същият механизъм, който движи избирателите на всеки избор! Избират по-малкото зло! Ако не е ЕУС, ше сме изцяло във властта на Русия. Сега властта се разпределя между ЕС, Нато и Русия. Ние сме зависими.

  goblenka
 36. 36 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Гневно

  Голяма работа е този ЕС ес! Откакто колонизаторите от ес ес завладяха българия 3 милиона българи изчезнаха от България! Едни от "мек" геноцид, други емигрираха "щастливи" на запад! Да ви таковам Есесовския съюз!!! И това доживях, да убиват българите в България с разни реформи!!!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на maniax
  maniax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо трябва да тиражирате мнението на незнайно как подбрани 1050 човека като достоверно? Дори да са подбрани на случаен принцип, пак не са достаъчни за друго освен, пълнеж на сайтове и новини. "Алфа рисърч" да ме извиняват, но да си гледат работата, ако смятат, че това проучване показва истината - обективна и реална.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK