Вигенин: Падането на американските визи за българи зависи от САЩ

Кристиан Вигенин

© Надежда Чипева, Капитал

Кристиан ВигенинБроят на отказите за издаването на визи за САЩ за български граждани е основният проблем пред отпадането на визовия режим, защото лимитът беше намален от 10 на 3% (от заявленията), което общо взето е недостижимо. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на Съвета на ЕС по общи въпроси, предаде БТА.


Министърът беше помолен да коментира внесеното уведомление от София до Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС за това, че САЩ, Канада и Австралия прилагат визов режим за българските граждани. За да бъдат премахнати американските визи за българи, трябва отказите да са не повече от 3%.


"Броят на отказите е процес, изцяло в ръцете на американската страна. Без да се съмняваме в обективността на американските консулски служби, това не е нещо в нашия контрол", отбеляза Вигенин. Бихме могли да се опитаме съвместно с американското посолство да разгласим по-широко изискванията за виза и да стане ясно кои категории от граждани не могат да очакват да получат визи. Това е субективно и може да влезем в излишна дискусия, добави той.
Вигенин поясни, че съществуват законодателни предложения, които трябва да получат одобрението на Конгреса на САЩ, за да се върнат отново на 10-процентовата граница на отказите от броя на подадените заявления за виза, за да отпадне визовият режим за българите. "Това е процес, който може да отнеме повече време и е свързан с миграционната политика на САЩ", добави министърът.


В отговор на въпрос той поясни, че нагласата на българското правителство, както изглежда и на останалите държави в ЕС, за чиито граждани САЩ прилагат визов режим, е да не се иска от Европейската комисия въвеждането на визи за американци. Според съответния европейски регламент, след като вече беше уведомена, в срок от 90 дни Еврокомисията може да прекрати безвизовия режим за граждани на САЩ, ако Вашингтон не премахне визите за всички граждани на ЕС.


Смятаме, че в диалог със САЩ, Канада и Австралия за този период можем да постигнем необходимите пробиви, заяви Вигенин. Със САЩ е по-сложно, защото има определени законодателни изисквания, които не са свързани с решение на американското правителство, а Конгресът и Сенатът трябва да въведат промени, за да направят възможно ние да отговорим на изискванията за отмяна на визовия режим, добави той.


"Предпочитаме да бъде конструктивни и се надяваме този наш подход да бъде оценен", заяви външният министър.


Той уточни, че визи за Канада имат само гражданите на България и на Румъния и има възможности за въздействие. "Предстои ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, където имаме своите възможности, но се надявам да не стигнем до това", посочи той. От сигналите от канадска страна, изглежда въпросът ще бъде решен по-лесно, допълни Вигенин.


По неговите думи проблемът не е толкова конкретно за България и Румъния, а в това, че Канада е твърде щедра към имигрантите и там е причината за задържането на визовия режим с някои страни. "Някои предвиждани промени в местното законодателство биха позволили отмяната на визите за българи и румънци", добави Кристиа Вигенин.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 764 Гневно

  А реципрочност като граждани на ЕС? А другарю?

 2. 2 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Ей, САЩ, нЕма се плашите бе, то не останахме.

 4. 4 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вигенин: Падането на американските визи за българи зависи от САЩ..

  - Че то това и баба го знае !!!
  - Че от кой, да зависи Вигенин., от Албания ли ?

  urkobozambo
 5. 5 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  [quote#1:"гарата"] А другарю?[/quote]Какво пак не ти хареса ,"другаря"? Ситуацията е точно както я описва Вигенин и аз лично не виждам никакво оправдание за дискриминиране на българските граждани,които би трябвало да се третират и като равни на другите граждани на ЕС.

 6. 6 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За разнообразие, този път Вигенин е прав. Американците поставят такива условия, че тяхното изпълнение зависи изцяло от тях, а не от нас. Това се нарича ДВУЛИЧИЕ.
  А хамириканското посолство е една МАШИНА ЗА ПАРИ. Има ли изобщо статистика колко пари са платени за такси за кандидатстване за виза от 1989 година?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  А визите за СеСеРе-то? Щото сакаме да идете в Сибир и там да останете, комуноиди ниедни.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Някои форумци се ръководят от политически предубеждения в коментарите си, но в конкретния случай Вигенин е напълно прав и аргументира добре. Не може в преговори да се поставя като условие за една страна нещо, което не зависи от нея и е напълно под контрола на другата страна. Това е неконструктивна позиция и дори абсурдно.

  heruvim
 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 990 Гневно

  Алоу,вигенин,УСА-то
  не ги мисли,те си знаят.
  Към Турция погледни,че
  тия шофьори,дето събират
  студ и мизерия по границата,
  няма да ти кажа какви мисли
  им минават по адрес на всички ви
  от това "експертно"правителство.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 10. 10 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Мда, усети се външно. На един приятел му отказаха виза за щатите при положение че заплатата му в Бг е значително по-голяма от това което нелегален емигрант може да очаква в САЩ. Убеден съм че просто имат таргет за % откази и си го следват.

  Визите за САЩ ще паднат когато ЕС почне да ратифицира и тяхното търговско споразумение - никой не му пука докато тия неща не станат проблем за големия бизнес.

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1355 Весело

  А бе няма да стане, ясно! Аз не разбирам САЩ. Не искат свежа циганска кръв във вените се? Проституция на ниво. Чиста друга. Почистване на градовете от стари коли. И рециклиране на и без това нерентабилния жп транспорт... Виж, може да гледат и ново шоу: наразване за нула време на шлеп по Мисисипи!!

 12. 12 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "В отговор на въпрос той поясни, че нагласата на българското правителство, както изглежда и на останалите държави в ЕС, за чиито граждани САЩ прилагат визов режим, е да не се иска от Европейската комисия въвеждането на визи за американци."

  Нагласата на българското правителство е константна величина - надупване със свалени гащи! Винаги!

  "Смятаме, че в диалог със САЩ, Канада и Австралия за този период можем да постигнем необходимите пробиви, заяви Вигенин."

  Ами тоя "активен диалог" за отмяна на визите тече от 13 години, откакто ЕС премахна визите за България в началото на 2001г. Оттогава се чуват бодряшките подвиквания на правителството, че е в активен диалог за падане на визите със САЩ. И какво постигна България за тези 13 години? Отдалечаване, доколкото критерият, свързан с отказите, бе променен от 10% на 3%. Спомням си как по времето на Тройната коалиция Станишев реши, че България ще преговаря директно със САЩ и Канада, а няма да настоява този проблем да се реши чрез намеса на ЕС. Това бе преди 5-6 години, какво се постигна? България е от 8 години страна-членка на ЕС, а безвизовия режим със САЩ е по-недостижим от всякога. Срам за България, срам за ЕС, срам за САЩ!

 13. 13 Профил на vgs
  vgs
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Когато Бразилия загетна визовия режим за американци и испанци, същите веднага пропищяха на пет октави - как можело да ги третират по този начин, а това беше просто нормална реакция срещу американската визова политика и усилената испанска емиграция към Латинска Америка.

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Тоя е "гений" Падането на визите за САЩ зависело от САЩ... как се сети бе , умното ми то

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Любопитно

  а от вигенин нещо изобщо зависи ли?
  и защо изобщо получава заплата?

  zenrus.ru
 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Обидничко е това третиране, да си го кажем.
  Нищо, че сега някой ще ми говори за ролята на БСП, ГЕРБ, ДПС или СДС например.
  Факт е, че отношението е еднакво при всичките ни разноцветни периоди...

 17. 17 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като за начало може вместо да се дупят и те да въведат визи за Хамериканци + пръстови отпечатъци за дипломати. После веднага едно кратичко предизвестие за прекратяване на договора за базите.... и ще видим кон боб яде ли.
  Нооо, те наште са курви и няма нищо да направят освен да ни лъжат нас, както са свикнали

 18. 18 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #13, Бразилия не просто затегна визовия режим за САЩ, а директно въведе визи. Бразилска виза за американци за престой 90-дни годишно за период от 5 години се издава в бразилските консулства в САЩ след интервю и плащане на такса от $130 в рамките на 24 часа.

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  [quote#7:"moriarti"]А визите за СеСеРе-то?[/quote]
  Визи за "СеСеРе то " нямаше...Сега има с РФ и причината е в реципрочността на визовата им политика.
  Впечатлява ме Израел, който е успял да си издейства безвизов режим, както с Русия(взаимен), така и с ЕС и САЩ.Как я правят тази работа хората, трябваше да обяснят на Младенов, когато беше външен министър.

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#16] от "theanalyser":

  САЩ визи няма да разрешават докато има и най-малки съмнения, че някой представящ се за "българин", няма да затваря взрив в херметически тенджери под налягане, какъвто бе случаят в Бостън.
  РАЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, А ОТ ТАМ И НА ЕВРОПЕЙСКО по начин практикуван досега е основната причина да има визи и тя ще продължи до тогава докато съответните страни си предоставят съответните гаранции това да не се случва.

 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2495 Весело

  "Бихме могли да се опитаме съвместно с американското посолство да разгласим по-широко изискванията за виза и да стане ясно кои категории от граждани не могат да очакват да получат визи."

  Много бих искала да видя как ще стане това!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И защо трябва да падат визите ?

  За да се юрнат към САЩ всакакви боклуци - цигани и малограмотни престъпници, и след 1 година .. не само да върнат зизите, ами американците да ги направят 3 пъти по-трудни за нормаланите българи.

 23. 23 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #17, интересно е, че точно най-надупващите се на американците страни-Румъния, България и Полша, останаха със визови режими. Гърците имаха визи до преди 2-3 години, но веднага като започна голямата криза у тях, американските консулства рязко намалиха отказите на визи за гърци и скоро визовия режим отпадна. Доста квалифицирани гърци се преместиха при познати и роднини в САЩ, като преместиха и банковите си влогове. Особено тия, дето бая бяха пооткраднали доста. Така че визовата политика на САЩ винаги е била цинична. А слуховете за корупция в американското консулство в София не са от вчера. За американеца от гръцки произход Алекс, който отговаря за визовата служба, се разправят легенди...

 24. 24 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #22, специално циганите няма да се юрнат в Щатите. Един самолетен билет е скъп, те са с големи домочадия, пък и на летището в САЩ граничните власти могат да те спрат и да не те пуснат, ако не покажеш и дойажеш къде ще отседнеш.Пък и там социални помощи на новопристигнали не раздават. Много по-лесно е да качиш многобройната фамилия я на автобус, я на раздрънкан микробус и да "кацнеш" в Западна Европа.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С това правителство визите за Сащ няма да отпаднат сьс сигурност, но че ще отпаднат в недалечно бьдеще не се сьмнявам

 27. 27 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И да отпаднат визите за средния Българин все тая, не съм бил там,но като се допитвам до чичко гугал а да имам същия стандарт на живот като тука, трябва да заработвам 20 долара на час или 30 лева на час.Ми то един обикновен стругар взима тук минимум 20 лева на час, в автосервиз вземат минимум 40 лева на час ,фризйорите и те вземат толкова.Шефа на Булбанк вземал 180 000 лева на месец.Мексиканците работели за 5-6 долара на час и имали по 7-8 деца.Бай мангал няма никакъв шанс там.Май файда йок.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Вигенин е най-посредственият български външен министър от много години насам, но тук е прав. От кого другиго да зависи? За добро или за лошо, положението е такова. Нямаме лостове, с които да помръднем външната политика на САЩ, а тя е "f..k the EU", както разбрахме.

  Damnant quod non intellegunt.
 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#30] от "42":

  АТЕНТАТОРЪТ в Сарафово го довлече външният министър, като обяви зад кого застава България без да я пита никой, както зад всеки пръста на чужди интереси стои и зад него, независимо от визовия режим. САЩ имат мнение по въпроса затова и визите за българи трудно биха отпаднали скоро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK