Кипърските вестници разкриват подробности покрай споразумението за преговорите за острова

Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу

© Reuters

Никос Анастасиадис и Дервиш ЕроглуСпоразумението на лидерите на двете общности в Кипър по изготвената от тях съвместна декларация, която трябва да послужи като основа за подновяване на преговорите за повторно обединение на острова, е основна тема на кипърските вестници днес, като те разкриват подробности за срещата и за предстоящите разговори, пише БТА.


Вестник "Филелефтерос" коментира, че още в самото начало на срещата с кипърския президент Никос Анастасиадис водачът на кипърските турци Дервиш Ероглу е дал своя трактовка на съвместната декларация, като казал, че "всичко подлежи на обсъждане" - теза, предизвикала реакцията на кипърската гръцка страна, която възприела тези думи като знак за "ревизия на поет ангажимент".


Веднага след това Дервиш Ероглу уточнил, че остава привързан и че "се ангажира" с текста на документа.
Вестникът разкрива още, че на срещата се възникнали разногласия между двете страни по параграф от текста на съвместната декларация за пътуванията на преговарящите в Атина и Анкара. В крайна сметка било решено този параграф за пътуванията да отпадне.


В петък се очаква преговарящите на двете страни Андреас Мавроянис и Кудрет Йозерсай да се срещнат, за да обсъдят цялата методология по воденето на диалога. Кипърската турска страна искала още следващата седмица двамата преговарящи да пътуват съответно до Анкара и Атина.


Американците претендират да играят ролята на катализатор в целия преговорен процес за Кипър, обявява в заглавие вестник "Политис".


Изданието смята, че американският президент лично се бил намесил за Кипър и че поставил на масата въпроса за безлюдния град Фамагуста. Обама заявил готовността на САЩ да се намесят в дипломацията за уреждане на проблема с Фамагуста.


САЩ приканват всички да се въздържат от заплахи, действия или изявления, ескалиращи напрежението във връзка с природния газ в Кипър. Цялата процедура за Кипър е вече в ръцете на преговарящите на двете страни, пише още вестникът.


Президентът Обама и САЩ приветстват състоялата се във вторник среща на двамата кипърски ръководители Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу и подновяването на преговорите за уреждане на проблема за острова под егидата на ООН, се казва в изявление на Белия дом.


Съвместното изявление на кипърския президент Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу полага стабилна основа за всеобхватно разрешаване на кипърския въпрос, заявиха и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.


По думите им "съвместното изявление трябва да помогне на страните оперативно да решат въпросите и да постигнат бързи резултати в преговорния процес".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK