Еврокомисар Рединг: Истинският проблем със свободата на движението в ЕС са ромите

Вивиан Рединг

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Вивиан РедингРомите са истинският проблем за свободата на движение в Европейския съюз. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на конференция, организирана в сряда в Европейския парламент от евродепутатите Мария Габриел (ЕНП, България) и Кристиан Дан Преда (ЕНП, Румъния), предаде БТА.


Нека назова проблема - проблемът е ромското население, 10-12 милиона европейски граждани, които живеят почти навсякъде, не само в България и Румъния, в голяма бедност, посочи Рединг. Нека го кажем честно, това е нашият проблем, добави тя.


Всички 507 милиона граждани на Европейския съюз имаме еднакви права и стремежи, посочи еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството. Тя отбеляза, че никога в десетилетията от съществуването си европейската общност не е била свидетел на подобни силни нападки срещу едно от основните права (свободата на движение), отправени от политици и медии.
"Дебатът е пълен с несъстоятелни твърдения. Необходимо е да се приземим, да погледнем данните. ЕП обсъди темата и се радвам, че мнозинството от евродепутатите се съгласи, че не можем да преразглеждаме едно от основните права", добави Рединг.


Тя обясни, че основната причина европейците да се местят в друга държава от ЕС, е за да работят. Общо 75% от мигрантите са в трудоспособна възраст, 77% от европейците във Великобритания и 72% от британците работят, допълни еврокомисарят.


Рединг уточни, че всяко право е свързано със задължения. Има свобода на движение, но не и на получаването на социални помощи. Злоупотребите, макар и малко, са много опасни, защото водят до усещане за проблем, много по-голям от действителния, а така се поставя под въпрос свободата на движение, обобщи еврокомисарят.


Нашето общо развитие почива на ценности, на тяхната основа са сключени договорите в ЕС, ратифицирани от националните парламенти. Имаме отговорността да се борим с измамите, да се справяме с проблемите и да спорим с общественото мнение, когато то не се придържа към фактите. Еврокомисията ще направи всичко възможно, за да опровергае порочните митове, заплашващи да разрушат нашето общество, заяви Вивиан Рединг.


Идеалната ситуация е всеки да си остане в родината и да живее там, трябва да работим това да стане възможно, допълни зам.-председателят на еврокомисията. По нейните думи основният проблем за мигрантите е бедността и те са принудени да търсят препитание в по-богатите държави.


Според Мария Габриел, гражданите на ЕС, които се преселват в държава от Общността, различна от тяхната родина, следва да бъдат определяни като "мобилни", а не като "имигранти", защото така част от дебата би отпаднала.


По мнението на Кристиан Дан Преда един от проблемите е липсата на точни данни за мобилността в ЕС. Основната част от трите милиона румънци, преместили се в друга държава в ЕС, заминаха преди приемането на държавата им в общността, уточни той.


Ив Паскуо от Европейския център за политика заяви, че е очаквал с времето въпросът за свободното движение да заглъхне, но референдумът в Швейцария отново е върнал темата в общественото внимание. Досега имаше по-дипломатични нападки срещу свободата на движение, но от 2004 г. (след най-голямото разширяване на ЕС с 10 държави от Централна Европа и Балтийските държави) нещата започнаха да се променят, допълни той.


Българите и румънците не са имигранти, а граждани на ЕС. Имигрантите са чужденци, които не притежават всички права на гражданите на Общността, поясни Паскуо. По неговите думи швейцарският референдум отпреди дни създава разделение на две класи граждани на ЕС. Той определи това като изключително опасна политика, породена от разбираеми и логични причини. Ако разделяме европейците, политическият проект е заплашен, посочи анализаторът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  справедливо е така наречените роми да са си отделна народност в рамките на ЕС и да не ги обиждат като ги наричат българи , румънци или холандци

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 2. 2 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Весело
 3. 3 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Българите и румънците не са имигранти, а граждани на ЕС."

  Да, абсолютно правилно, подписвам го сЪс двете си рЪце !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 4. 4 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Бог избира онова, що е безумно на тоя свят, за да посрами мъдрите;
  Бог избира онова, що е слабо на тоя свят, за да посрами силните;
  Бог избира онова, що е от долен род на тоя свят и е унижено и това, що е нищо, за да съсипе онова, що е нещо."

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 5. 5 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да не повярваш че, най-накрая някой открито назовава проблемите с истинските им имена. Това че, един мангал има бг лична карта не го прави българин. Т

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Досега се опитваха да говорят за българи ,за да не споменават циганите,а нашите дипломати мълчаха и приемаха обидите.

 7. 7 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какво съвпадение и нашият проблем са ромите, но какво можем да направим с тях и как да спрем размножителния им процес, който се движи с високи скорости

 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Ами като истинския проблем са 10-12 милиона роми живеещи в Европа,какво прави ЕС по въпроса да помогне това да се промени? И е доста странно изказването,че идеалната ситуация е всеки да си стои и да си живее в родината.Защото по същата логика някой може да каже,че идеалната ситуация е всеки да потребява само стоки произведени в родината му.Силата на ЕС е точно във възможността за избор която дава свободното движение на хора,стоки и капитали.

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами да се извиним с румънците на западните цивилизовани народи, че не изтребихме циганите както направиха те!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  "Нека назова проблема..." - остава и да СЕ РЕШИ, а не да се ръсят пари за щяло и нещяло, Ооосвоявани по веригата от избрани радетели за ПРАВА.

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Истински проблем на ниския стандарт в България е нахлуването на компании с 300 годишен опит, които съсипаха нашите фирми с 20 годишен опит. Размазаха ги и оставиха стотици хиляди без работа.
  Така, че давайте пари да ги образоваме и Вие им намерете работа.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Гневно

  БХК. чувате ли какво говори тази госпожа ? Започвайте да виете де !

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Цената на Вашата инвазия са нашите необразовани емигранти.
  А защо нищо не споменавате за десетките хиляди на, които ние сме платили образованието, а сега работят за вашата икономика.
  Трайте си, че и без това ползата от ЕС е най-малка за най-бедните. Наглеци.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално
 15. 15 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да намерят някакво решение. В САЩ масово са по затворите което също е някакво решение на проблема.

  And Freedom for all
 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "tom_sawyer":
  "Да не повярваш че, най-накрая някой открито назовава проблемите с истинските им имена."
  Така е. А, поставянето на точната диагноза е началото на намирането на решение на проблема.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  след толкова години най-накаря нарекоха проблема с истинското му име.
  Браво

 18. 18 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Много интересно, как малко по малко ЕС се усеща че ромския проблем е стигнал до тяхната глава, независимо от псевдо ограниченията по отношение на придвижването.

 19. 19 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да си го кажем право в очите....да видим сега дали цялата мощ на ЕС може да ги интегрира наш'те хора мургави...

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  РОМИТЕ СА НОМАДИ !!! Европеиците са уседнали !
  15 000 години еволюционна разлика ... Ромите НЕ РАЗБИРАТ понятия като "собственост" и "закон" ( както не можем да се сърдим на котка, че ни е изяла сандвича - тя си го е "намерила" според котешкото понятие = така и ромите "намират" желязо по мазетата ни) . Не разбират и смисъла на "наказание" =според ромите ги наказват "защото са ги хванали", а не защото са крали !!! Примерно 30 % които не се социализират трябва да отидат в комуни / кибуци докато се социализират!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "purple_rain":

  Идеята е да не си принуден заради пари да мигрираш. Ако си харесваш родината, да не се налага да ходиш на ягоди в Англия...

 22. 22 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "zapadnqka":

  За това, че някой е неук и беден да го хвърлим в затвора и да не ни се набива на очи....ами затова ми става смешно като от САЩ приказват за демокрация...

 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Най-добре да им се разпореди за учат и да работят.
  СЛед месец, който не е предприел постъпки в тази посока се задържа и праща в затвор.

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  ОБИЧАМ ЦИГАНИТЕ ... МРАЗЯ МАНГАЛИТЕ !!! (в Индия има град Мангалор)/ пиша това с риск да ме модерират / Имам приятели и колеги цигани ... Някаква част са работни и коректни = с тях проблем няма ! Има група тарикатеещи се ... които няма да работят на никаква цена ... Те са проблем. Има и трета група на съвсем първично ниво = Цитат от Анакин Скайуокър от "Междузвездни войни" - Приличат на хора,говорят като хора,но НЕ СА ХОРА

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#1:"stg"]справедливо е така наречените роми[/quote]
  Ромите са само част от циганите. Има още кардараши и много други.
  Наричайте циганите цигани!

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Много лесно се решава проблема, но поне 100 правозащитни организации ще скочат. Въвежда се изискването да си работил една година в последните четири /примерно мозъците могат да го формулират по-добре/ за да може да гласуваш или да си пенсионер. Първият път гласуваш без такова изискване. Така купуването на гласове ще е скъпо/проблема не е само в България/, после тези които коват закони ще обръщат внимание на тези които внасят данъци или на пенсионерите, а не на разни тарикати и схеми. Ще се инвестира в образование, а не в измислени фондации, защото каквото и да говорим имаш ли образование в Европа ще си намериш работа и за едно 20-30 години нещата ще си улегнат.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#22:"hinhril"]За това, че някой е неук и беден да го хвърлим в затвора и да не ни се набива на очи....ами затова ми става смешно като от САЩ приказват за демокрация..[/quote]
  Никой не е казал нещо подобно.
  Просто в САЩ като краде някой го пращат в затвора. А тук полицията даже не идва на оглед. Отпечатъци да вземе-абсурд. ЗА присъда и затвор няма какво да говорим.
  Освен това в САЩ има ескалация на наказанията-ако откраднеш три пъти в България получаваш и третия път такава присъда като първия път. В САЩ третата присъда за един и същ вид престъпление е доживотна!На третата кражба си до живот вътре!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#22] от "хинхрил": "затова ми става смешно като от САЩ приказват за демокрация..."
  Демокрацията е за ХОРА с някаква степен на цивилизованост ! Замисли се защо в САЩ индианците са били избити и са докарали негри ?! Защото индианците не са знаели какво е "власт", какво е "роб" и какво е "господар" ... а негрите са знаели !!! Там където е имало империи (инки, ацтеки) и индианците са знаели - и вече са били ХОРА са оцелели !!! Проблема с ромите е същия. Пример за РЕШЕНИЕ са аборигените в Австралия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  Аде пак циганите виновни за неразбориите в ЕС.......
  Май Рединг пак открива топлата вода....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#27:"stoiank"]Много лесно се решава проблема, но поне 100 правозащитни организации ще скочат. [/quote]
  Зависи кой плаща.

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#27] от "stoiank":

  Знаете ли колко майки с по две деца, които са родени едно след друго ще загубят избирателни права?
  Циганчетата спират да учат, защото учебниците са по 150лв. на година+200 лева за дрехи и обувки. Няма кой да им ги даде.
  Да направят образованието наистина безплатно. Безплатни учебници за социално слаби и по две униформи с обувки.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#32:"hope"]Циганчетата спират да учат, защото учебниците са по 150лв. на година+200 лева за дрехи и обувки. Няма кой да им ги даде. [/quote]
  Държавата за какво тогава дава детски и социални помощи?
  За ракия има за учебници не, така ли?
  Не е мой проблем!

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1244 Весело

  [quote#11:"hope"]Истински проблем на ниския стандарт в България е нахлуването на компании с 300 годишен опит, които съсипаха нашите фирми с 20 годишен опит. Размазаха ги и оставиха стотици хиляди без работа. [/quote]

  Фирмите "с 20 годишен опит" като цяло си съществуват и се развиват.
  Виж, фирмите с 40-50 годишен "опит" в социалистическото производство на нискокачествена, скъпа и често абсолютно ненужна продукция наистина баталясаха и оставиха "стотици хиляди" без работа.
  Може би ще ви изненадам, но целта на една фирма не е да осигурява работа някому, а да поризвежда нещо (стока, услуга), да го продава в конкуренция с останалите на пазара и да печелеи нещо за да съществува.
  Какво е решението според вас - гоним тия с "300-годишния опит" (аз не се сещам за такава фирма, стъпила у нас, ама нейсе...), правим си "наши" фирми, те назначават "стотици хиляди" на работа, дават им "достойни" заплати и...... Боже, комунизмът настъпил!
  Е, има една малка подробност - за всичко това някой трябва да плати, "експроприираното" много бързо свършва, а "нашите" фирми все на загуба, чудно защо........
  Питайте Стойнето, той е министър, ще прави "реиндустриализация без държавни вложение", ще ви ги обясни тия парадокси........

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#32] от "hope":
  Колко при 7 млн. избиратели?
  Няма леко решение на такъв проблем. И този проблем се самогенерира и разраства, защото поколението което се издържа по този начин създава и възпитава поколение което знае само този начин. И затова не са виновни циганите, а хората които ги ползват по време на кампании. За тях, ако са зависими, необразовани им е по-изгодно.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  НЕ разсъждавайте с ЦИВИЛИЗОВАНИ понятия като "кражба" и "наказание" по отношение на циганите ... този път НЕ води до никъде ... Имаме работа с паразит който живее на колонии и е все едно кой ще бъде наказан = затварянето или убиването на една оса не променя нещата = гнездото остава и проблема остава ! Тези които спазват законите са хора и мястото им е при нас в обществото Тези които НЕ РАЗБИРАТ ... да се социализират на "определени места" докато схванат смисъла !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Ако не застанем на "твърдата" атакистка позиция (циганите на ..с...н например), нормалния подход към който и да е проблем и в частност ромския е да се търси решение. При това приветствам факта, че този въпрос честно е поставен на ниво ЕК, а не да се прехвърля или разделя на всяка членка, пък тя да се оправя както намери за добре.
  И ако продължим освен с честно поставяне, да се опитаме да намерим и честно решение, то е само и единствено в интегрирането на циганите. Доколкото на мен ми е известно, един от малкото положителни примери е интеграцията на негрите в САЩ - те извървяха този много тежък път за изключително кратко в исторически план време - на практика за 30-40 години, за да имат днес Обама за президент, като не казвам че е най-добрия такъв . Но това се случи благодарение на два много важни фактора - страхотна политическа воля в условията на консенсус по въпроса между републиканци и демократи и много пари. Не е завършил процеса и не върви еднакво във всички щати, да не говорим за малките селища със силно консервативно население, но днешната ситуация няма нищо общо със ситуацията от 80-те години.
  В този смисъл, естественото продължение на репликата на г-жа Рединг е постигането на консенсуса в ЕК и осигуряване на бюджета, нещо което към момента не се случва.
  Докато не просто не започне, а не се усетят и резултатите от някакъв интеграционен процес, ще бъдем свидетели и потърпевши, от затихващи и избухващи национално оцветени и политически нечисти послания от лидери и партии, които на гребена на вълната на различни справедливи и не съвсем обвинения ще търсят личната си реализация. А това ще даде възможност нещата не само да останат на днешното им положение, но и чувствително да се влошат.д

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#35] от "stoiank":

  Наистина политическата класа е прекия виновник, но реално мнозинството от хората гледат да си излеят гнева на най-бедните. Така е по цял свят. Когато много повече избиратели потърсят у своите политически представители решението на проблема, тогава той ще се реши.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#34] от "паг":
  Няма ли да спрете с либерастките си дивотии по всеки въпрос?! Прав си когато става дума за кафене, ама за ГОЛЕМИ СИСТЕМИ като Държава важат съвсем други закони и принципи ! За разлика от бакалските сметки с които ви пълнят кратуните като на коне с капаци ... има и доста други науки , ама те не са за всяка глава

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#34] от "pag":

  Аз работя в сферата на ХВП. Там Нестле и Крафт затвориха поне 200 работни места за последните 2 години. Сещам се за "Сигма био" правеха бонбони, поне 30 човека работеха само в Ботевград.
  Много са. И двете фирми са на по 150 години.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2096 Разстроено

  """ Рединг уточни, че всяко право е свързано със задължения. Има свобода на движение, но не и на получаването на социални помощи. Злоупотребите, макар и малко, са много опасни, защото водят до усещане за проблем, много по-голям от действителния, а така се поставя под въпрос свободата на движение, обобщи еврокомисарят."""
  -----------------
  """. . . Рединг уточни, . . . Има свобода на движение, но не и на получаването на социални помощи. .. . ""
  =====================

  С тези социални помощи , с безразборно и безконтролно и преди всичко ПРИОРИТЕТНО РАЗДАВАНЕ за циганите
  Е ПРОБЛЕМА !

  Колкото и да е неприятно , но при ТЖ нямаше социални помощи , но нямаше и не работещи и не образоващи се цигани !

  И тогава циганите , нито надигаха глава , нито се дръвчеха , нито смееха да тормозят останалите хора

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Да, така е. Но тъй като е масово явление, освен че трябва да ги ловим , когато са в нарушение, трябва и да се замислим за първоизточника на проблема, т.е. какво подтиква тези хора масово да нарушават закона и да се работи комплексно - и полиция, и съд, и правителство, или казано друго яче - цялата държава трябва да работи в синхрон за да реши проблема.
  ПС. И в България при рецидив ти дават по-висока присъда.

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  С "бакалското" мислене на либерастията проблема е нерешим !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#38] от "hope":
  Както гледаш в първият ми пост, не съм ограничил никакво тяхно право на помощи, или други социални права. Ограничавам им правото, да определят политиките които ще се водят, като не гласуват. По този начин и самите политики не са обвързани с техните гласове или по-точно с тарторите им, които искат те да си останат бедни. Каквото и да си говорим ЕС се конкурира с останалия свят и парите са ограничени.

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#37:"tsvetko_51"]Доколкото на мен ми е известно, един от малкото положителни примери е интеграцията на негрите в САЩ[/quote]
  Негрите в САЩ са бачкали до полудяване, не като циганите.
  Който иска -може. Въпросът е , че циганите не искат ни да работят ни да станат хора.

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#43:"t' Ankus"]С "бакалското" мислене на либерастията проблема е нерешим ! [/quote]
  Торерастията и либерастията са за едни по-висши обшества, в които хората са добронамерени към себе си и един към друг и си сътрудничат.

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#32:"hope"]Знаете ли колко майки с по две деца, които са родени едно след друго ще загубят избирателни права? [/quote]
  Колко?

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#38:"hope"]Наистина политическата класа е прекия виновник, но реално мнозинството от хората гледат да си излеят гнева на най-бедните. [/quote]
  Всеки е длъжен да поеме грижата за себе си!
  Ако не може-държавата не трявба да го оставя да си прави каквото си иска както сега, а да влезе на режим на ръчно управление и да му разпорежда какво да прави, как да прави, кога да прави!

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Най-после каза истината!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 50. 50 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Охо, да започнем да наричаме нещата с истинските им имена, е едно добро начало...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 51. 51 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#34] от "pag":

  Я ми кажи, какво от посочените от теб отговаря за фирми като "Соди" Девня и "Агрополихим" ?

  За циганетата единственото решение е да бъдат откъснати от средата си. Спиране толерирането на родилки под 18 годишна възраст, както още много подобни непопулярни мерки.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 52. 52 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Похвално е, че най- после говорят за истинския проблем. Дано започне и да се решава, защото досегашните опити за "социализиране" /или каквото беше там/ и приобщаване на ромите не дадоха никакви резултати.
  Обаче освен ЕС и ние трябва да направим нещо- например задължително образование на практика, а не само на книга! Помощи за деца- само срещу свидетелство за завършен клас. Сигурно може да се вземат някакви мерки и за заетост. Не за друго, а да не разчитат само на помощите. Битовата престъпност /голям процент живеят от кражби/ да не се намалява с епизодични акции.
  Иначе считам правото да избереш къде да живееш като висша форма на свобода.

 53. 53 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 566 Неутрално

  до 5 и 6:

  Да, ама това което сега много искрено ни казват е, че ромите, които са европейски граждани, имат проблем в собствените си държави, който се пренася чрез мобилността в целия ЕС. Тоест тактично, проблемът все пак си остава наш и с "мангали" и "на сапун" и прочие простотии от 17ти век няма да се оправи този проблем.

  ALL IS WELL
 54. 54 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#34] от "pag":

  не се заблуждавай, западните правителства имат редица инструменти с които бранят своите предприятия и отрасли.

 55. 55 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 531 Неутрално


  Г-жа Рединг за пореден път се прояви като зрял и сериозен политик. Бареков няма ли и нея да я покани в екипа си? Определено ще ме спечели

 56. 56 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Притеснява ме факта, че тази новина я няма в нито една утвърдена западна медия. Всички линкове водят към www.novinite.com

 57. 57 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 680 Весело

  Ей, един да събере смелост да го каже на глас

  Евроатлантида
 58. 58 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "По неговите думи швейцарският референдум отпреди дни създава разделение на две класи граждани на ЕС."

  от едната страна белите, красивите и богатите (господарската арийска раса), от другата черните, грозните и бедните

  Евроатлантида
 59. 59 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "t' Ankus":


  [quote#25:"t' Ankus"] (в Индия има град Мангалор)/ [/quote]
  Бангалор се казва, а не Мангалор.

  hasta la victoria siempre
 60. 60 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Като циганите са им проблема на ЕС с това че не работят, защо и нас, и тях ни държаха половината европейски държави без право на работа 7 години? Защо не им създадоха условия да уседнат, а ни карат с проблеми и забрани, и нас и тях да се превръщаме в номади ?

  hasta la victoria siempre
 61. 61 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#53:"muad"]Тоест тактично, проблемът все пак си остава наш и с "мангали" и "на сапун" и прочие простотии от 17ти век няма да се оправи този проблем. [/quote]
  ++++

 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  Гледам и не вярвам на очите си!!! Ако аз бях написал , че истинският проблем на Европейския Съюз са ромите , модераторите на "Дневник" , веднага щяха да ме обявят за РАСИСТ и да ми забранят достъп до форума минимум за една седмица!!! Щом е за госпожа Рединг , обаче , може!!! Добре , че има смели европейски политици , като Рединг , да изкрещят с пълен глас истината , та медии , като "Дневник" не си позволят , да я цензурират!!!!

 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  Вивиан Рединг е права!Очаквам реакция на Брюксел ,която да ограничи свободното движение на ромите !

 64. 64 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#62] от "kimba3":
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Ние не сме расисти ,а реалисти!Няма какво да си кривим душата ,че ромите не са проблем!

 65. 65 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До # 12- ТМаринов - И що само Антибългарският Хелзинкски Комитет??? Ми останалите шорошоиди от Хамнести Интернешъл , Отровено Общество и останалите платени антибългарски креатури, що ги пренебрегваш??? Те гладни ли да умрат??? Нали и тези продажни еничари деца хранят , плюейки върху главите на българските си съплеменници ???!!???! Ами НАШ МУНЧО??? Нали и той комплекси избива още от декадата на РОМлянското включване ли беше , исключване ли беше!!! И той със сороски пари си купуваше шарена сол за да си овкуси откраднатите дюнери от чорбаджиите си...

 66. 66 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #15-zapadnqka- Това не е някакво , а ИДЕАЛНОТО решение на проблема!!! Само то може да гарантира превръщането на България в нормална държава , а не превръщането 'и в мизерна територия предназначена за РОМлянски резерват, по подобие на индианските в САЩ!!! Така бандитите хем няма да ВРЕДЯТ на мирното население, хем НЯМА БЕЗКОНТРОЛНО ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТ!!! И без това държавата ги угоява и глези с безброй социални помощи и привилегии. И в затворите ще ги храни безплатно , но поне няма да правят поразии на мирните хора и да се размножават!!! До колкото знам ,в САЩ има над 2,5 милиона затворници , като около 80% от тях са афроамериканци и латиноси , или на около 100 пълнолетни , един е в затвора!!! В България , нещата отдавна са изтървани и пандизчиите са едва около 1 на 700-800 души, така , че трябва местата в затворите ни поне да се удесетворят , и да се наложи временен мораториум върху издаването на условни пробационни присъди!!! Според официалната статистика , безработните в България са малко над 300 000 души. Според неофициалната статистика обявена от профсъюзите ни , безработните в България , отдавна са над 600 000!!! Преобладаваща част от тях са именно тези , занимаващи се с така наречената БИТОВА престъпност. Така , че едни около 90 000 затворнически места на първо време са достатъчни за непоправимите рецедивисти!!! И без това време храни тези бандити , чрез всякакви видове социални помощи!!! А те , за благодарност , мародерстват , мирните данъкоплатци , от чиито джобове идват тези социални помощи!!! Така , че , бандитите - в затвора!!! Стига фиктивни условни и пробационни присъди!!! Въвеждане на лимит от три криминални присъди , като третата е със ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕФЕКТИВЕН срок от минимум 25 /двадесет и пет годишен/ срок на изтърпяване!!! Няма просперираща държава , чиито престъпници , вместо да са изолирани в затворите , да са пуснати да мародерстват на воля мирните трудолюбиви данъкоплатци...

 67. 67 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #42- hunhril - "И в България при рецидив , ти дават по-висока присъда"...

  Писах ти + , в този пост за останалото , но за горе написаното , че давали в България за рецидив по-висока присъда ще кажа само едно:

  - ЛЪЖЕШ , КАТО ДРЪТ РОМлянин!!!

  Между другото , не бих се изненадал , ако си Наш Мунчо с поредния сменен аватар!!!

  Нещо нормално в България е да се дават за престъпления, минимални присъди. Виждал съм с очите си , как "кокошкари" съдени по десетки различни дела /всяко от тях , за по няколко десетки , та дори за стотици кражби/ са съдени на символични присъди , макар , че в НК е указано ... до 5 години!!!За всяко от тези десетина дела , в които сумарно тези индивиди доказано са извършили СТОТИЦИ кражби ощетвайки хиляди данъкоплатци, присъдите варираха от условна и пробация , до максимум година ефективен затвор , като след това всичко бе подведено под една акомолация даваща им сумарно1 година затвор!!! Затвор , който де факто бе излежан основно в предварителния арест!!! За какви ЗАВИШЕНИ присъди при рецидив можем да говорим при това положение???Куриозът бе , че след като първата присъда бе 1 година ефективен затвор , магистратите , вместо да се съобразят с това , че бандитите са продължили престъпленията си и да завиши останалите присъди , стигайки според елементарната логика до 5 години затвор в последното от тези над 10 различни дела , започна да издава като цяло символични присъди за останалите от рода на условни и пробации!!! Ако тези индивиди , живееха в САЩ , днес щяха да гледат света през решетките!!! Днес те се крият от поредната кампанийна операция на полицията и чакат жандармеристите да се приберат в казармите си , за да продължат да вилнеят на воля!!!

 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Всеки пълнолетен. При най-бедните слоеве младежите на 19 не могат да четат и пишат, какво бъдеще ги очаква? И те ли са виновни?

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#26:"Веселин Дечев"]Наричайте циганите цигани! [/quote]
  Е, да но ще ме изтрият заради расизъм!
  Аз например не влагам нищо повече в "циганин", отколкото в "ром". Не влагам обида. Но може те да се обиждат, не знам. Като "негър" и "чернокож" и пр. заместители...
  При всички положения проблемът не е в името.

 70. 70 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#67] от "kimba3":

  Не знам колко пъти питам защо няма към наказанието + обществено полезен труд. Може да бъдем с най- добре асфалтираните улици в Европа! Малко да поработят в полза на обществото щом ще крадат от него.
  И нямам предвид само ромите разбира се!

 71. 71 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До # 70- danid - В България няма свестни работодатели , които да дадат работа на желаещите да работят квалифицирани и образованите.Кой ще хаби финансов ресурс , за да търси работа на мързеливите и необразованите??? В България в момента според официалната статистика, регистрираните в бюрата за безработни са над 300 000 души!!! Като голям брой от тях са с образование и квалификация!!! Според данни на профсъюзите ни обаче , картината е много по-мрачна и реално безработните са над 600 000!!! В този форум и на други места , дори в коментара на Вивиан Рединг , срещам мисълта , че РОМляните извършвали престъпления , защото БИЛИ БЕДНИ!!! Фактите , доказват обратното!!! Почти 90% от населението на България , живее с доходи под прага на бедността определен за страните от Западна Европа!!! Милиони пенсионери у нас живеят с месечни пенсии под 100 евро , а милиони работници получават /ако въобще ги получат от некоректни работодатели/ , заплати от под 200 евро!!! Много българи , особено в провинцията, считат заплати от 300 евро , за високи !!!! Но тези хора НЕ КРАДАТ , НЕ МАМЯТ, НЕ ИЗНАСИЛВАТ, НЕ ГРАБЯТ, НЕ УБИВАТ, НЕ МАРОДЕРСТВАТ!!! И обратното , много богаташи са КРАДЦИ и УБИЙЦИ!!! Какъв е изводът??? Не само доходите , НО НАЙ-ВЕЧЕ ценностната система обоснована от ХАРАКТЕРНИТЕ КУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ на средата в която израства един индивид , го превръщат в ПРЕСТЪПНИК!!! Липсата на морал и самокритичност , неуважението към устоите на човешката цивилизация и подчиняването само на елементарни животински инстинкти , превръщат даден индивид, или група от индивиди , в зверове , вредящи на себе си и на себеподобните си!!! В цивилизацията НЯМА МЯСТО ЗА СВОБОДНИ ХИЩНИЦИ!!! Тяхното място е или зад решетките на клетките в зоологическите градини , или в съответните резервати , където строго се следи , да не би популацията им да надвиши санитарният максимум, защото пренаселеността води до израждания и епидемии.В САЩ , много добре знаят това и са се устроили с резервати и със "зоологически паркове" , в които държат нежелаещите да се интегрират в обществото , за да не му пречат!!! Именно за това САЩ са богата и велика държава , защото осигуряват комфортни условия на данъкоплатците си за труд , съзидание и отдих, а нежелаещите да се възползват от комфорта и благинките на цивилизацията , биват настанявани в затвори и резервати , за да не пречат на останалите!!!! Да се поучим от САЩ!!! Нали уж правим демокрация по американски тертип ???

 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#58:"sa6"]"По неговите думи швейцарският референдум отпреди дни създава разделение на две класи граждани на ЕС."

  от едната страна белите, красивите и богатите (господарската арийска раса), от другата черните, грозните и бедните [/quote]

  Емиии кой каквото си е направил? Аз да не съм се родил капитан далечно плаване? Или с три висши?

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#42:"hinhril"]Но тъй като е масово явление, освен че трябва да ги ловим , когато са в нарушение, трябва и да се замислим за първоизточника на проблема, т.е. какво подтиква тези хора масово да нарушават закона[/quote]
  Какво искаш да кажеш? Че ако си беден имаш индулгенция да крадеш и убиваш?

  В Русия съм! В Русия съм!
 74. 74 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#62:"kimba3"]Добре , че има смели европейски политици , като Рединг[/quote]
  Това ли е смелост?
  Смелост е да изкомандаваш армията да почне да претърсва къша по къща или да окупираш съседните 4-5 държави за 24 часа!

  В Русия съм! В Русия съм!
 75. 75 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  И на края , може да излезе , като злорадство , но е добре , че РОМляни откраднаха от служебният автомобил на Вивиан Рединг в Лондон , дрехите , бижутата 'и , та дори и бучката сирене , което си бе приготвила за закуска , за да я извадят извън нерви и я принудят да нарече проблема с истинското му име: РОМЛЯНСКИ!!! Защото , сит на гладен вяра няма , а на чужд гръб и 100 тояги са малко, но дори малката песъчинка в собствената обувка ти се струва голям проблем!!! Щом в природата , популацията на вредителите излезе извън контрол , се вземат спешни мерки за намаляването им!!! За да стане това обаче , НЯКОЙ ТРЯБВА ДА БИЕ КАМБАНАТА!!! Вивиан Рединг , удари камбаната!!! ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА????

 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#66:"kimba3"]и да се наложи временен мораториум върху издаването на условни пробационни присъди!!! [/quote]
  За мен такова нещо като условна присъда не трябва да има. Нещо взе да се злоупоребява.

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#68:"hope"]При най-бедните слоеве младежите на 19 не могат да четат и пишат, какво бъдеще ги очаква? И те ли са виновни?[/quote]
  А аз ли съм виновен?

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#70:"danid"]Не знам колко пъти питам защо няма към наказанието + обществено полезен труд[/quote]
  Защото осъденият трябва да е съгласен. Принудителният труд не е разрешен.За жалост.

  В Русия съм! В Русия съм!
 79. 79 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До # 74- Веселин Дечев- Посмали малко!!! Цяло НАТО , не можа да окупира нито Либия , нито Афганистан за 24 часа!!! Виж , ако Турция реши да влезе в България , няма да се учудя , ако ни окупира и само за 4 часа!!! Всичко зависи сам от това колко време ще е нужно на транспортните 'и самолети да хвърлят десантчиците си над България!!! Според мен 4 часа ще са им напълно достатъчни!!! Дори ще имат време да си поръчат и по едно кафе и порция депутатски кюфтета в Народното ни Събрание!!! Ама що им е на турците да хабят пари за командировъчни на аскера и за бензин на аеропланите , като след няколко десетилетия сами ще паднем като презряла в шепите им???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK