Повечето от гражданите на Кипър подкрепят подновяването на преговорите за острова

Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу

© Reuters

Никос Анастасиадис и Дервиш ЕроглуПовечето от гражданите на Република Кипър - 71%, подкрепят подновяването на преговорите с кипърската турска общност с цел намиране на решение на проблема за острова, а 24 на сто осъждат общата декларация, подписана от президента на страната Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, която да послужи като основа за новия диалог. Това показва първата социологическа анкета, направена след огласяването на общата декларация между двете страни за възобновяване на кипърските преговори, съобщи вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА.


56 на сто от запитаните оценяват позитивно началото на тези преговори, докато 36 на сто се отнасят негативно към това събитие.


Обществеността в Кипър приема добре перспективата за евентуално прилагане на одобрени между двете общности мерки за изграждане на доверие. Седем от десет запитани се отнасят положително към тази идея, което означава, че въпросните мерки, които кипърската гръцка страна смята да лансира на преговорите, печелят почва даже и сред негативно настроените за подновяване на диалога.
Допитването показва и оценките за оставане или за оттегляне на Демократическата партия ДИКО от правителствената коалиция. 27 на сто смятат, че тази партия трябва да остане в кабинета (тя вече обяви решението си за излизане от правителството), а 13 на сто се въздържат да се произнесат. 61% от гласоподавателите на ДИКО искат партията им да остане в правителството, а 34 на сто се застъпват за напускане на коалицията.


Расте оптимизмът сред кипърците, които смятат, че икономиката им има перспективи за растеж.
Покачване отбелязвал и рейтингът на президента, като 63 на сто заявяват, че имат положително мнение за него. Лидерът на управляващата партия Демократически сбор ДИСИ също се радва на растяща популярност, както и ръководителите на другите две политически сили ДИКО и АКЕЛ, докато съществен спад е регистриран за водачите на Европейската партия ЕВРОКО и на Гражданския алианс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK