Търговските преговори между ЕС и САЩ срещат все по-голяма враждебност според министри

Александър Стуб

© Associated Press

Александър СтубРазговорите за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз са в опасност от популистки групи, които са против всичко, от глобализацията до многонационалните корпорации, заявиха министри от ЕС и бизнес лидери, цитирани от "Ройтерс".


"Борим се с хора, които са антиевропейски и антиамерикански настроени, които са против свободната търговия, които са срещу глобализацията и многонационалните корпорации", подчерта финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб пред свои колеги от ЕС и бизнес лидери по време на среща в Атина.


"Водим трудна битка, за да покажем, че споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ е добро", допълни той.
Правителствата в ЕС гледат на търговската сделка със САЩ като на най-добрия начин за създаване на работни места. Според тях споразумението, включващо почти половината от световната икономика, може да донесе допълнителни 100 милиарда долара годишно на икономиките на година от двете страни на Атлантика.


Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт призна, че извън бизнес кръговете в обществото се знае твърде малко за предложеното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, често наричано T-TIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). "Когато говорим за T-TIP, някои хора мислят, че е извънземно", отбеляза Де Гухт.


Обществената подкрепа е от ключово значение, защото Европейският парламент и Конгресът на САЩ трябва да ратифицират споразумението, след като бъде сключено.


Евродепутатите вече показаха, че могат да отхвърлят сделки, за които смятат, че няма достатъчна обществена подкрепа, например международното споразумение за борба с фалшификатите ACTA, което бе отхвърлено през 2012 г.


Търговските преговори между ЕС и САЩ бяха добре приети при започването им през юли миналата година.


Според потребителки и зелени групи обаче споразумение, позволяващо на фирмите да действат свободно както в ЕС, така и в САЩ, може да позволи на компаниите да заобиколят екологичните стандарти и тези за безопасност.


Преговорите бяха помрачени и от недоверието, предизвикано от разкритията, че САЩ са подслушвали европейски лидери, включително и германския канцлер Ангела Меркел.


Де Гухт подчерта, че строгите регулации на ЕС относно чувствителния въпрос за генно-модифицираните храни няма да се променят, дори и Брюксел и Вашингтон да подпишат споразумение.


"Няма да се съглася да пуснем говеждо с хормони на европейския пазар или да променим законите си за генно-модифицираните организми", допълни той.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Няма да се съглася да пуснем говеждо с хормони на европейския пазар или да променим законите си за генно-модифицираните организми"

  Ако удържите тази позиция, имате моята подкрепа

 2. 2 Профил на Buster
  Buster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Звучи сякаш и те се борят с бс(к)п, дпс и атака, а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  480HP
 3. 3 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  които са против свободната търговия, които са срещу глобализацията и многонационалните корпорации

  Че това е коренът на упадъка на света

 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А трябва и да се свърже с визовия режим, който в момента е категорично в полза на САЩ.

 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  И в Европа и в САЩ мнозинството е съставено вече от комунисти/социалисти. Трудно ще се постигне някакво споразумение за "свободна" търговия.

 6. 6 Профил на grizin
  grizin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "palermo88":

  не, подобни коментари са корена на упадъка на света.

 7. 7 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трябва задължително да се ограничи глобализацията. Заради ниски мита ни заливат китайски, виетнамски и всякакви подобни стоки, които убиват индистрията в Европа. Всяко нещо произведено извън континента трябва да е със 200 % мито. Който иска да няма мито, да произвежда тук. Достатъчно хора са в ЕС, за да има голям пазар. Да, цените на китайските стоки са ниски, но няма индустрия и работа. По-добре скъпи стоки, свито потребление и богати граждани, отколкото богати корпорации и бедни безработни граждани, които естествено трудно биха потребили нещо, освен на кредит. Твърдо съм против споразумението със САЩ за свободна търговия.

 8. 8 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "zheravna":какво имаш в предвид, че има повече американци в България отколкото българи в Америка ли??? Колко американци са нелегално в Бг и колко българи нелегално в щатите??? Колко българи са в Американски затвори най-вече за измами и колко американци в български. Добре е да няма емоции а да се гледат цифрите ако човек има претенции да прави изводи, и най-вече ако трябва да взема решение .

 9. 9 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Преди половин година вече се сключи предварително споразумение с Канада което се смята за основа и чернова на преговорите с Америка. Та...въпрос на време е да има споразумение с щатите.

 10. 10 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само чрез глобализация и единно наднационално правителство ще спрат войните по света.

  And Freedom for all
 11. 11 Профил на datalove
  datalove
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Основната критика е, че споразумението се подготвя при затворени врати и без публичен дебат.

  Ето един списък на "популистки групи" и " хора, които са антиевропейски и антиамерикански настроени":
  http://www.stopfasttrack.com/

 12. 12 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#3:"palermo88"]Че това е коренът на упадъка на света[/quote]
  корена на упадъка на света е комунизмът със столица москва

  zenrus.ru
 13. 13 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Смятайте деня в който свободната търговия стане факт, 90% от "търговците" в БГ са си заминали. Представяте ли си поръчки от сайтове като Амазон и иБей да идват без мита и акцизи...

  И европейците вместо да реват до небето за ГМО да погледнат с какво са пълни магазините ни. Аз един натурален продукт не виждам.

 14. 14 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Моментът е интересен, дори забавен. Ако Русия реши да се намеси прекалено активно в Крим... на практика ще ускори сключването на търговското споразумение между съюзниците от двете страни на Атлантика.

  Свобода за Надежда Савченко!
 15. 15 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#13:"Соколов"]Смятайте деня в който свободната търговия стане факт, 90% от "търговците" в БГ са си заминали. Представяте ли си поръчки от сайтове като Амазон и иБей да идват без мита и акцизи... [/quote]
  Направо се чудя как ги плещите тези глупости. Какви акцизи и мита от амазон, който има регистрация като Amazon sarl в ЕС и стоките, които продава подлежат само на ддс. Ebay са само посредник, те продават единствено виртуално място на тяхната платформа, а реалните продавачи са Франсоа, Гюнтер и Хорхе.

  [quote#13:"Соколов"]И европейците вместо да реват до небето за ГМО да погледнат с какво са пълни магазините ни. Аз един натурален продукт не виждам. [/quote]
  ЕС не е само България - в Германия на всяка улица има биомагазин, отделно големите вериги имат цели щандове само за био.

  https://www.favtool.com
 16. 16 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "primaxm":

  +++

 17. 17 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 479 Неутрално


  [quote#15:"Jindo"]ЕС не е само България - в Германия на всяка улица има биомагазин, отделно големите вериги имат цели щандове само за био[/quote]
  Така е, да. Има био продукция. Днес си взех био скариди - цена тройна, ама 3 Е-та на етикета отзад....
  Според мен приказките на този за ГМО-тата са въздух под налягане. Основният проблем идва от това, че животните се хранят с продукция, която е внос и за която няма гаранция дали не съдържа / е ГМО. Затова например, на сайта на Кериголд пише, че не могат да дадат гаранции, че няма ГМО в храната, която се дава на кравите, а Ирландия са си в ЕС. ГМО има и в Испания...те + Англия са основните, които натискат за допускането на ГМО на европейския пазар.
  И много съм любопитна да видя как ще контролират дали царевичния сироп е ГМО или не, понеже това е основен подсладител в почти всички американски стоки, а царевицата там е 99% ГМО.

 18. 18 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#17:"angelats"]Така е, да. Има био продукция. Днес си взех био скариди - цена тройна, ама 3 Е-та на етикета отзад.... [/quote]
  Без да съм запознат с етикета съм готов да се обзаложа, че Е-тата са за консерванти, което няма абсолютно нищо общо с ГМО. Въпросът с какво се хранят животните е от компетенцията на цели министерства, които разполагат с достатъчно средства за превенция на злоупотребите.

  https://www.favtool.com
 19. 19 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Водим трудна битка, за да покажем, че
  споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ е добро",--За кого -досега донесе само бедност страдания и безнадежност --разбира се за НСР(нов световен ред) и се надявам че битките ви ще станат още по трудни

 20. 20 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 563 Неутрално

  "Водим трудна битка, за да покажем, че споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ е добро", допълни той.

  явно защото не е!

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Водим трудна битка, за да покажем, че споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ е добро" – казват шефовете на ЕС и на САЩ, но не казват за кого това споразумение е нещо добро, полезно и изгодно, а за кого – нещо лошо, вредно и неизгодно. Защото ако е добро, полезно и изгодно за всички, тогава никой не би пречил за неговото подписване, нали?

  При това очевидно е, че ако управляващите искат да го подпишат, а някакви неуправляващи не искат, очевидно е, че тези, които не искат подписването му, защото за тях то е лошо, вредно и неизгодно, са процентно много повече от процента на протестиращите от лятото на бъларските протестиращи от лятото на 2013-та, защото нашите протестиращи след началните успехи после нищо не можаха да постигнат.

 22. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "Соколов": ≪И европейците вместо да реват до небето за ГМО да погледнат с какво са пълни магазините ни.≫

  Магазините ни са пълни със Е-та и с ментета. С месни произведения без месо и с млечни произведения без мляко. С напомпени с лед замразени пилета с извратен вкус. С пластмасови зеленчуци без какъвто и да било вксус. С лекарства, чийто цени са 3, 5 или дори 10 пъти над реалната им стойност.

 23. 23 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "glog":

  А не може ли тези, които са против да са неинформирани, да грешат или просто да са ниско интелигентни и да не могат да осмислят такава мащабна концепция?

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 24. 24 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "GogoPG":

  Мда, когато това споразумение стане факт... unstoppable force meets an immovable object

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 25. 25 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jindo":
  Естествено, че са консерванти, а не ГМОта Не съм казала обратното. Това, което исках да кажа, че БИО не означава липса на консерванти, не употреба на пестициди и т.н. В НЕ БИО продуктите в Европа също няма ГМО (поне по официални данни). Освен това, за да носи една стока етикет БИО е достатъчно 50 на 100 от съставките ѝ да идват от био продукция.
  Не знам за какви точно злоупотреби говорите, но фуражи с ГМО в някои страни от Европа се ползват, а в други като Испания има и продукция. Миналата година имаше доста вълнения по този въпрос, след като ЕFSA излезе със становище, че ГМОтата не са опасни и Европа би могла да ги разреши.
  Съвсем наскоро се проведоха дискусии за отваряне на Европа към ГМО (с твърдо ЗА от Англия и Испания), но се поизкараха и дискусията беше прекъсната. Страната с най-твърда политика против е Франция.

 26. 26 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Целта на корпорациите е да продават на лумпен-пролетариата продукти от първа необходимост, на баснословни цени и с минимална себестойност и качество. За това почти всичко "марково" на пазара носи корпоративното лого, а всъщност е боклук произведен в Китай със зашита емблема. Това е и крайната цел на тези "преговори"

 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "economic hitman": ≪А не може ли тези, които са против да са неинформирани, да грешат или просто да са ниско интелигентни и да не могат да осмислят такава мащабна концепция?≫

  Би могло. Но в случая не е така. Който не вярва, да проследи какви материали е разглеждал Форумът в Давос в края на януари, 2014-та. Там се разглеждал фактът, че от около 1980 година на планетата върви бърз процес на увеличаване на пропастта между бедни и богати и че именно това е най-голямата заплаха за саморазрушаването на обществото поради породеното от това и постоянно нарастващото недоволство. А едва ли е необходимо аз да седна тук да доказвам, че лошите икономически резултати на една политика са резултат именно от калпавата икономическа политика на управляващите, които регламентират пазарите и по този начин определят техния начин на функционирене – както в планетарен, както в регионален, така и в национален мащаб.
  Ò à è ѝ ò „” –

 28. 28 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "glog":

  Моля те не ме заливай с либерален/ляв бълвоч. Най-елементарното - справка Германия. След войната огромен икономически разтеж заради неолибералните политики... там е измислен този термин междо другото... после западане и последните 10 години, когато постепенно се вкарват политики на дерегулация - най-ниска безработица в Европа.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "economic hitman": На хулигански глупости не отговарям.

 30. 30 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "glog":

  Не отговаряш, защото нямаш аргументи. Нищо в поста ми не може да се нарече хулиганско... освен ако не смяташ за хулиганско, че ти казах да не ми пишеш клишета и talking points, а да говориш конкретно.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 31. 31 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#7] от "primaxm":

  свито потребление и богати граждани? как става тоз номер? малко като по комунизъма - почти никакво потребление и бедни граждани с излишък от средства, които нямаха какво да правят

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#14] от "GogoPG":

  гуд пойнт, гуд риъли

 33. 33 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#29] от "glog":

  Смешник

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 34. 34 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#33] от "economic hitman":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK