Крах в гръцката пенсионна система от 2015 г. предричат анализатори

Продължаващата дълбока рецесия налага да се намерят нови източници на финансиране на пенсионната система, съветват авторите на изследването.

© Reuters

Продължаващата дълбока рецесия налага да се намерят нови източници на финансиране на пенсионната система, съветват авторите на изследването.Крах в пенсионно-осигурителната система се очаква да предизвика високата безработица в Гърция, която все още расте с високи темпове от порядъка на 3.5-4 на сто на годишна основа и не се предвижда да падне под 17 на сто до 2026 г.


Оценката се съдържа в изследване на Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) - най-представителния синдикат, обединяващ работещите в частния сектор, предаде БТА.


"Пенсиите рухват заради безработицата", пише по този повод в. "Елефтеротипия", като подчертава, че от следващата година няма да има пари за пенсионните фондове и те ще останат празни.
Продължаващата дълбока рецесия налага да се намерят нови източници на финансиране на пенсионната система, съветват авторите на изследването.


В него те стигат до извода, че пенсионната система в Гърция е била разчетена така, че да бъде устойчива до 2025 г., ако работещите са повече от пенсионерите заради застаряване на населението. Това съотношение обаче е нарушено - работещите стават все по-малко от пенсионерите, което налага нова рамка на финансиране на системата.


Кризата, която донесе голямата безработица, парира тези очаквания, в резултат на което от следващата година трябва да се търсят нови ресурси за подпомагане на пенсионната система.


Прогнозите за тази година са безработните в Гърция да бъдат 30-31 на сто (1 525 000 души). За заетостта се преценява, че тя ще бъде в границите на 3.5 милиона работещи. Те обаче ще намаляват и ще бъдат по-малко с 1.1 млн. от икономически неактивното население и безработните, смятат анализаторите от гръцкия синдикат ГСЕЕ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Ами те все още продължават да раздават добри доплащания към основните пенсии, да си бяха направили малко по дългосрочно сметката. Ако бяха почнали да орязват тея доплащания преди 2 години, сега щяха да почнат да трупат в пенсионната си система

 2. 2 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Разходно -покривните системи все повече ще издишат.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 3. 3 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Въпреки милиардите, които ЕС наля в Гърция, нещата не вървят. Уж правят икономии, ама надали. Чувам, че по Петрич и региона гръцки пенсионери идват да си търсят млади жени за разтуха, явно са достатъчно платежоспособни. Трябва още да им затегнат коланите, това е недостатъчно.

 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 468 Весело

  Я да видим само на сиртаки могат ли да живеят

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  След съвсем леко префразиране, същото можем да напишем за родната пенсионна система и спряната тази година от БСП/ДПС/Атака реформа , която беше и без това достатъчно скъпо платена от работниците, с цената на 2%-пункта увеличени пенсионни вноски. И това под натиска на синдикатите, моля ти се...

  Така е в България - синдикатите бъркат в джобовете на работниците, да плащат по-високи осигуровки и да си вземат заплатите в натура ("ваучери за храна", без да са осигурени за тази сума. Псевдодесен политик атакува Конституционния съд, да разпореди фирмите да си разплащат данъците с четворно повече банкови такси...Всеки луд с номера си, работещите плащат сметката....

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#5:"cinik"]цената на 2%-пункта увеличени пенсионни вноски[/quote]
  хм, интересно, и това откъде го разбра?

 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Гърците ще трябва да се съобразяват с реалностите и да намалят пенсиите,които са несъразмерно високи.А ако тази прогноза,че до 2026 не се очаква безработицата да падне под 17% се окаже вярна,значи проблемите им са много по-големи отколкото си мислят.

 8. 8 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 474 Неутрално

  намаляване на пенсиите е логичен отговор...

 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Ами от нашенския ПАСОК - БСП да четат!
  Замразяват пенсионната възраст, за всеки избори - пари в брой на индо-българите, пенсии за Великден, пенсии за Коледа....
  Безотчетни пари на кметовете...
  3 дена "иху..." и после - тихо...!!!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Ситуацията е плачевна при по-малко от половината изисквани от тройката и въведени действително мерки. Какво ли ще стане ако се въведат всички реформи? А те са условие за отпускане на парите.

  heruvim
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Ако да не намаляват, поне да се замразят пенсиите. И никакви бонуси. Те не могат да си позволят повече да са социални. Всъщност вече почти никъде в Европа.

  До коментар [#10] от "херувим":

  Не мисля, че мерките на "тройката" са виновни за положението, а прахосничеството, измамите и безхаберието в управлението на гръцката икономика.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 459 Неутрално

  В България 30% от пенсионно-осигурителните разходи се финансират от данъците ни. И нас ни чака същото.

 13. 13 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#3] от "apolitichna":
  Европа в момента не налива милиарди евро. В момента дълговете които се водят на частните банки, се прехвърлят на данъкоплатците, най вече в Германия - печалбите са частни, а загубите са обществени. Това става. Нито едно евро не влиза в Гърция.

 14. 14 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 459 Неутрално

  И имайте предвид, че 2/3 от тези стотици милиарди дългове, са лихви към банките.

 15. 15 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Сегашната пенсионна система (и гръцка, и българска, и европейска) е неадекватна на новото време. Общо взето е създадена през 19 век, а оттогава са минали 130-150 години.

 16. 16 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#2] от "kas.":

  Разходно-покривните системи са сгрешени още в своя замисъл!
  Те се основават на все по-големия брой осигуряващи - компонент, който не е реален за продължителен период от време.

 17. 17 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 993 Неутрално

  [quote#11:"PavelCZ"]Не мисля, че мерките на "тройката" са виновни за положението, а прахосничеството, измамите и безхаберието в управлението на гръцката икономика. [/quote]

  Ами че аз съм на същото мнение. По многото минуси разбирам, че коментарът ми не е разбран правилно. Гърците живееха на широко и сега трябва да се стегнат, но не искат. Тях ги чака драстично свиване на жизнения стандарт.

  heruvim
 18. 18 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#16] от "ПАСТОРА":

  Когато е въведена от Бисмарк е имало висок прираст. Сега има други демографски обстоятелства. Съмнявам се, че има пенсионна система, която да няма недостатъци.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 19. 19 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  Познавах един, средностатистически грък...пенсията му беше 3 000 евро...и не само неговата...самият той докато е работел, е получавал държавна заплата около 5 000 евро...
  Недоумявам за какъв "крах" ида реч...нещата, просто ще си дойдат на мястото...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 20 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#18] от "kas.":

  Принципно всяка система има слабости - т.е. някои процеси могат да влияят за изваждането и от равновесие.
  Една система е устойчива, когато са въведени ООВ (отрицателни обратни връзки) които да я върнат в състояние на устойчивост.
  Разходно-покривните системи изобщо НЕ СА СИСТЕМИ!
  Това е просто ползването на определен принцип като отделяме нещо за резерв и от време на време изяждаме резерва, защото не знаем какво да правим с него в момента или защото сме решили да запушим някоя дупка на "друга система"!
  Освен опапаните пари по времето на социализма сме свидетели как в преди няколко години бяха национализирани индивидуалните партиди, сребърния фонд бе заобиколен процедурно а за резерва на НЗОК не ми се говори.
  Системата на Гърция е пробита много отдавна! Наши сънародници прехърляха трудов стаж в Гърция и се пенсионираха с тяхната минимална пенсия, която изразена в евро/лев надвишава нашата максимална пенсия!
  Най-добрата пенсионна система е липсата на такава!
  Кой каквото си задели за пенсия - това ще получава.
  Няма социална пенсия - има социални помощи!

 21. 21 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#20] от "ПАСТОРА":
  [quote#20:"ПАСТОРА"]Най-добрата пенсионна система е липсата на такава! [/quote]
  Абсолютно съгласен!

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 22. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#19] от "Γαλλα":

  Да обаче когато си дойдат на мястото, простолюдието ще е в положението -"Кой успял - успял, кой не е - да е! Пена вдигна гащите и вече не е к**ва!"

 23. 23 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#21] от "kas.":

  Ох! Съгласяваш се ти ама знаеш ли колко държавни служители, ще останат без работа? А трябва да мислим и за безработицата! Пък и кой се отказва от въртенето на едни пари? Колкото и да ти е добра мелницата, винаги има едно брашно дето се разсипва и мелничаря го прибира!

 24. 24 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1571 Любопитно

  До коментар [#23] от "ПАСТОРА":


  [quote#23:"ПАСТОРА"]държавни служители, ще останат без работа?[/quote]
  Верно ли? Че те какво работят?
  [quote#23:"ПАСТОРА"]Пък и кой се отказва от въртенето на едни пари? [/quote]
  Особено чужди и с нисък контрол...

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK