Лидери на ЕС и ООН ще се срещнат за разговори по кипърския въпрос

Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу

© Reuters

Никос Анастасиадис и Дервиш ЕроглуВсе по-активно става участието на Европейския съюз на преговорите за разрешаване на проблема с разделения остров Кипър, пише вестник "Вима", цитиран от БТА. Източници от Ню Йорк твърдят, че за 1 април се готви среща на върха, на която проблемът за Кипър щял да бъде в дневния ред на дискусиите, съобщава изданието.


Според дипломатите на 1 април в Брюксел се очаква да се срещнат председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.


Кипърският гръцки вестник "Филелефтерос" разкрива, че между ЕС и ООН била постигната договореност дискусиите на тази среща да се водят по три открити теми - проблема за Кипър, конфликта в Сирия и кризата в Украйна.
Вестникът коментира, че срещата се свиква само 24 часа след срещата, която ще се състои на "зелената линия", разделяща столицата Никозия на две части, между кипърския президент Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, насрочена за 31 март.


Тази активност на ЕС по проблема за Кипър се обяснява с факта, че европейският представител на Комисията на кипърските преговори казал, че ЕС може да защити Кипър за неговата отбранителна способност, като по този начин де факто се е ангажирал с трънливия въпрос за военните гаранции на острова. Той пояснил, че тази намеса на ЕС допринася, за да може решаването на кипърския проблем да бъде съвместимо с европейските норми, пише още кипърският гръцки в. "Филелефтерос".


По този повод гръцкият вестник "Вима" информира, че странно предложение било постъпило в европарламента само няколко седмици преди изтичане на мандата за създаване на зона за свободна търговия в Северен Кипър.


Предложението било внесено изненадващо на 13 март от италианския евродепутат на либералите Николо Риналди, който предложил експериментално в рамките на пет години да бъде приложен "Тайванският модел" в контролираната от кипърските турци северна част на Кипър. Това щяло да означава свободно осъществяване на търговския стокообмен между турската част на Кипър и държавите членки на ЕС.


Според източници реакцията на Никозия била, че това е смешно предложение и че кипърското правителство няма да се съгласи и да приеме легализирането и функционирането на контролираните от кипърските турци пристанища и впоследствие предоставянето на суверенитет на тази част от острова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK