България е предпоследна в ЕС по обществено доверие в независимостта на съдебната система

Вивиан Рединг

© Reuters

Вивиан РедингБългария е на предпоследно място в Европейския съюз по доверие на обществото в независимостта на съдебната система. Това показва доклад на Европейската комисия, представен днес. По-слабо е доверието в съдебната система единствено сред гражданите на Словакия.


Данните са от разпространената днес информационна таблица на ЕС в областта на правосъдието, която следи качеството, независимостта и ефективността на съдебните системи в съюза. Докладът се основава на данни от Европейската комисия за ефикасност на правосъдието (CEPEJ) към Съвета на Европа.


Участвалите в проучването са били попитани дали намират, че националната съдебна система е независима от влиянието на представители на правителството, граждани и фирми. Отговорите са били събрани от дружества, работещи в основни сектори на икономиката - земеделие, производство, услуги.
България заема предпоследното място и по размера на бюджета на съдилищата, като по-слаб резултат се отчита единствено в Румъния, а данни за Великобритания не са били предоставени. В България се отчита сравнително нисък брой (под 20 на сто) на обвързаните с допълнително обучение съдии. Страната бележи напредък от 2010 г. насам в разгръщането на информационните системи за регистрация и обработка на делата.


На пресконференция при представянето на доклада еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг настоя, че качеството на правораздаването има пряко отражение върху намеренията на инвеститорите. Ако едно дело се проточи 10 години, инвеститорите се замислят дали да вложат средства в дадена страна, или да отидат другаде, обобщи тя.


Европейската комисия днес публикува второто издание на информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, което има за цел насърчаване на качеството, независимостта и ефективността на съдебните системи.


Заключенията в информационното табло ще бъдат взети предвид при изготвянето на предстоящите специфични за всяка държава анализи в рамките на европейския семестър за 2014 г. Те ще бъдат взети предвид при работата по програмите за икономически реформи. Средства от ЕС (от Фонда за регионално развитие и Социалния фонд) могат да бъдат използвани за финансиране на реформи на националните съдебни системи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK